NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

De coming out van een Belg scheidsrechter en voetballer - deel 2: kranten interview.
Afgelopen zaterdag kon je bij holebi.info in een nieuws primeur lezen over de coming out van Gabriél Papanikitas de eerste scheidsrechter in het Belgische voetbal die zijn coming out deed. Een dag later werd hij door het artikel benaderd door Gazet van Antwerpen voor een interview met de krant. En vandaag staat Gabriél in Gazet van Antwerpen die bij het artikel kopt: "Het lucht op dat ik mezelf kan zijn." Antwerpse Gabriel Papanikitas is eerste scheidsrechter die zich out als homo, schrijf Gazet van Antwerpen vandaag.

Verder begint het artikel in Gazet van Antwerpen met het feit dat de vrienden en familie van Gabriél al lange tijd op de hoogte zijn van zijn geaardheid, maar dat hij zich nu pas durft te outten voor iedereen. Als eerste scheidsrechter in Belgié. "Voetbal blijft een machowereld. Maar met mijn getuigenis wil ik het taboe doorbreken." Gabriél vertelt in de krant dat hij in zijn studententijd ontdekte dat hij op mannen viel, een ontdekking die hij een tijdje voor zichzelf hield. Een tijdje later kwam hij uit de kast voor familie en vrienden en dat verliep gelukkig allemaal goed. Gabriél is al vele jaren actief als scheidsrechter voor de hoogste klasse van het amateurvoetbal, maar omdat voetbal zo'n mannenwereld is, durfde hij zich daar niet zo maar te outten. Hij was bang voor negatieve reacties, van collega's, spelers en vooral van supporters, want die kunnen hard zijn, zo'n groep van 10.000 mensen die iets roept, is behoorlijk intimiderend. "Nu al krijgen scheidsrechters het vaak zwaar te verduren als supporters denken dat je het verkeerd hebt. En het is blijkbaar normaal om scheidsrechters en spelers voor homo uit te schelden, en dat met z'n allen door een stadion te roepen. Dat raakt me. We leven in een samenleving die heel tolerant is e niet in een land als Rusland, maar blijkbaar loopt de sport ver achter op de rest van de maatschappij," zegt Papanikitas in Gazet van Antwerpen.

Gabriél voetbalt zelf ook, als jonge kerel bij Olympia Wilrijk en tegenwoordig bij de Pink Devils uit Mechelen, een voetbalploeg met allemaal homo's. Maar ondertussen is hij al meer dan vijftien jaar scheidsrechter, en werkt hij daarnaast als begrafenisondernemer bij het bedrijf Verwilt. "Ook op mijn werk zijn ze op de hoogte en ik krijg nooit negatieve reacties. Maar in de voetbalwereld ligt homoseksualiteit veel gevoeliger. Daar verwacht ik wel slechte reacties, maar ik zal proberen om me daarboven te stellen en gewoon te glimlachen als er iets kwetsend wordt gezegd. Je moet met de wedstrijd bezig zijn, niet met randanimatie." Als scheidsrechter kreeg hij al een paar keer het woord jeanet naar zijn hoofd geslingerd, dan dacht ik bij mezelf, ja, daarin heb je wel gelijk, lacht. Maar het is natuurlijk kwetsend als die woorden homo en jeanet als scheldwoorden worden gebruikt. Over de recente uitspraken van voetbalanalist Johan Boskamp zegt Gabriél. "Ach dat moet je met een korrel zout nemen. Ik vind het eerder lachwekkend omdat het van Boskamp komt, dat is een speciaal figuur. Hij heeft zich trouwens geëxcuseerd want hij had het niet zo bedoeld. Maar ik merk toch dat veel hetero's nog steeds denken dat homoseksualiteit vies en ongezond is. Maar wij zijn dus gewoon gezonde mensen."

Verder heeft Gabriél het over de Pink Devils, de Rode Duivels maar dan met allemaal gay-spelers, waar hij sinds kort zelf bij voetbalt. De Pink Devils uit Mechelen deden ook mee aan de World Out Games in Antwerpen en behaalden de vijfde plaats. En van Gabriél mag nu heel de wereld weten dat hij homo is, ook de voetbalwereld. "Als scheidsrechter is het natuurlijk gemakkelijker om je te outen dan als speler. Als scheidsrechter sta je negentig minuten in the picture. Als speler sta je voortdurend in de belangstelling. Ik snap dus best dat het moeilijk is. Van Ronaldo ziet iedereen wel dat hij homo is, maar die komt er ook niet voor uit." Gabriél hoopt nu dat ook andere scheidsrechters, maar ook spelers uit de kast zullen komen. Volgens Gabriél zitten er bij de Rode Duivels, net als bij Anderlecht en Brugge voetballers die homo zijn, maar het is niet aan hem om namen te noemen zegt hij in Gazet van Antwerpen. "Dat is een vorm van respect, en sommigen zullen het niet omdat ze vrouw en kinderen hebben, maar ik hoop het taboe op homo zijn in het voetbal wel te doorbreken. In het homo uitgaansleven kom je vaak dezelfde mensen tegen, van voetballers tot presentatoren en politici. Zo ben ik Eli Di Rupo al vaak tegen gekomen in de Red & Blue, met zijn vriend. Hij wordt gerespecteerd als minister president en kan in zijn vrije tijd met zijn vriend gaan dansen. Daar heb ik bewondering voor. Dat zou in de voetbalwereld ook mogelijk moeten zijn. Het volledige verhaal kan je lezen in Gazet van Antwerpen van dinsdag 20 augustus.

Bron: Gva.be - 2013

Dit bericht is gepost op 20 August, 2013 en 3978 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.

 

Ouders Marieke Vervoort niet te spreken over, en kapot van foto's in New York Times

 

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 

Nieuwe Belgische holebi & trans+ website, info, regenboogtoeren ...

 

Brussels opvanghuis voor dakloze holebi & trans+ jongeren, ook jij kan hen steunen, doe mee.

 

Ook in Oost-Vlaamse stad komt er weldra een Regenboogzebrapad + lijstjes.

 

Holebi’s in sportclubs: Belgische online fotocampagne moet taboe doorbreken.

 


Buitenlands nieuws

Oude kerk wordt omgevormd tot holebi & transgender daklozen centra.

 

Nieuw Nederlandstalig boek: Fluwelen woede, opgroeien als homo in een hetero mannenwereld.

 

Nederlandse partijen willen discriminatie van holebi's e.a in Nederlandse Grondwet.

 

Uniek: Eerste holebi & transgender altaar schilderij in Kerk van Zweden.

 

Homo koppel krijgt vijftien jaar celstraf alleen maar omdat ze van elkaar houden.

 

Biseksuele vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld, ook lesbi & homo vaker slachtoffer.

 


Showbizz nieuws

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.

 

Omdat Kate lesbisch is weigeren ouders naar haar huwelijk te komen, Ellen DeGeneres bezorgde ze verrassingen + foto's en video.