Wel of geen boycot tegen anti holebi wetten - meningen vanuit RU, NL, BE, UK, VS...Er is de laaste tijd veel te doen over de anti holebi & trans wetten in Rusland. Er worden oproepen gedaaan om Russische wodka en producten te boycotten, er gaan stemmen op om de Olympische winterspelen in Rusland 2014 te boycotten, en sommige steden willen hun zogenaamde zusterbanden met Rusland verbreken. Aan de andere kant roepen de Russische holebi's dan weer op om dit alles niet te doen en eerder een vuist te maken tegen homofobie dan het boycotten van de winterspelen of producten.

Wat zeggen de Russische holebi's:
Er gaan ook stemmen op om de Olympische Winterspelen in Sotsji te boycotten. Maar Russische holebi's zien dat liever niet. Ze vinden het immers belangrijk dat alle communicatiekanalen openblijven en dat elke gelegenheid wordt benut om het schenden van de mensenrechten in Rusland aan te kaarten. De Russische vereniging hoopt dat de Olympische Winterspelen helpen om druk uit te oefenen op het Russische parlement en een platform worden waar onder meer atleten, bedrijven en bezoekers publiekelijk hun stem kunnen vereffenen. Het Russische holebi en trans netwerk lanceerde een oproep om homofobie te boycotten (in plaats van de Olympische Winterspelen). Ze pleiten voor een proactieve deelname. Volgens Russian LGBT Network zou een boycot verhinderen dat de hele wereld afzakt naar Rusland, daar opkomt voor solidariteit met de Russische holebi’s en transgenders en protest laat weerklinken tegen de mensenrechtenschendingen. De Olympische Winterspelen zijn een unieke en krachtige gelegenheid om de mensenrechten centraal te plaatsen. Uiteraard moeten de bezoekers dan wel bereid zijn om hun stem te verheffen, aldus Russian LGBT Network.

Nederland:
Toon de regenboogvlag (symbool voor rechten van holebi's en transgenders wereldwijd) bij de Olympische winterspelen in Rusland. Die oproep komt van het Nederlandse COC (holebi en transgender federatie) en gaat uit naar sporters, bezoekers, organisatoren, officials en andere betrokkenen bij de spelen van 2014. De belangenorganisatie wil dat het sportevenement gebruikt wordt als een massaal protest tegen de Russische anti-homowet, en om zo de Russische holebi's en transgenders een hart onder de riem te steken. Het COC is zich bewust dat mensen die in Rusland de regenboogvlag tonen risico lopen op arrestatie. Maar hoe meer mensen aan de oproep gehoor geven, hoe lastiger het voor de autoriteiten wordt om in te grijpen.. Met het regenboogprotest geeft het COC ook gehoor aan een oproep van Russische holebi's en transgenders, die vraagt om de spelen in Sotsji tot een manifestatie van vrijheid en holebi en trans rechten te maken. Het COC heeft nauwe banden met Russische holebi's en transgenders en leerde van hen dat een boycot tegen bedrijven (zoals bijvoorbeeld een boycot van Russische wodka een slecht idee is. Uit gesprekken met Russische holebi- en transgenderactivisten stelde het COC een checklist samen. Die hanteert ze als leidraad voor Rusland-acties. Het uitgangspunt bij het opstellen van de checklist is dat niet alle goedbedoelde of ludieke acties daadwerkelijk een positief effect hebben. Sommige acties in het buitenland leiden in Rusland juist tot een verslechtering van de situatie. Checklist Rusland acties: KLIK HIER om ze te lezen.

Sport:
De internationale coalitie van sport en mensenrechten organisaties roept op geen boycot te vragen voor de winterspelen in Rusland 2014, in het voordeel van de Russische holebi's en transenders met de vraag wel zichtbaarheid te tonen in vergelijk met het voorstel van Nederland. De Nieuw-Zeelandse shorttrackschaatser Blake Skjellerup en de Amerikaanse schoonspringer Greg Louganis sloten zich aan bij de oproep om de Olympische Winterspelen niet te boycotten. Skjellerup zal deelnemen en een regenboogpin dragen. Greg Louganis werd zelf het slachtoffer van de Amerikaanse boycot van de Olympische Spelen in Moskou in 1980. Hij weet uit ervaring dat sportlui vaak jarenlang trainen voor, en toeleven naar, de Olympische Spelen. Een boycot zou vooral hen treffen. De verkeerde mensen dus.

Uk en VS:
Britse en Amerikaanse holebi activisten blijven oproepen tot een boycot van Russische wodka en Russische producten. Tal van Britse homo bars houden een boycot tegen Russische wodka. Een actie die eigenlijk geen effect heeft daar het enkel de Russische bedrijven treft en niet de Russische overheid. Bedrijven kunnen niets doen aan de anti holebi wetten, de overheid wél.

IJsland en Venetië:
IJsland was het eerste land dat reageerde tegen de homofobe wetten in Rusland. De burgemeester van burgemeester van Reykjavik liet weten zijn zusterband met Moskou te verbreken omwille van de anti holebi wetten. Venetië liet kort daarna weten zijn banden te verbreken met St Petersburg.

Facebook dildo actie
Een facebook groep met de naam: 'Send a Dildo To Vladimir Putin' roept op om een sterke boodschap te sturen naar de Russische president betreffende de anti holebi wetten, dat hij ze kan steken waar de zon niet schijnt - vlak voor de dildo die je hem stuurt stellen ze. De facebook pagina zou gestart zijn door enkele holebi en transactivisten die op hun manier iets willen doen tegen de anti holebi wetten in Rusland. Ze vragen mensen een dildo op te sturen naar Putin en geven ook diens adres.

Belgie:
Holebi organisaties uit Antwerpen willen een verbreking van zusterbanden het stadsbestuur niet.
In een open brief vraagt Het Roze Huis & Cavria dat de stad Antwerpen de zusterband met Sint-Petersburg opschort. Op 9 augustus is er de kiss-inactie 'To Russia With Love'. Het stadsbestuur is alvast niet geneigd de zusterband met Sint-Petersburg te herzien. "Het is geen goed idee om de banden te verbreken, dan kunnen we helemaal niets meer betekenen voor de holebi en trans gemeenschap in Sint-Petersburg. Het is beter dat wij telkens weer opnieuw herhalen dat wij een democratisch land zijn en dat wij dit niet kunnen aanvaarden", zei Cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) dinsdag. Verder waarschuwt ons landje samen met Australië holebi's en transgenders wel in reisadvies betreffende Rusland. Beide landen vragen holebi's en transgenders die naar Rusland gaan waakzaam te zijn.
+
Andere actie van Cavaria:
Çavaria (Belg holebifederatie) roept de Belgische sporters, bezoekers, organisatoren, officials en andere betrokkenen bij de winterspelen van 2014 op om de regenboogvlag te tonen als blijk van solidariteit met de Russische holebi’s en transgenders. De belangenorganisatie wil dat het sportevenement gebruikt wordt als een massaal protest tegen de Russische anti-homowet. Hiermee geeft çavaria gehoor aan een oproep van de Russische holebi- en transgenderbeweging. “We hopen ook dat de voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) Jacques Rogge de anti-homowet in Rusland streng veroordeelt,” zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. “Uitsluiting en discriminatie zijn geen olympische waarden.”

Russische minister van sport:
De Russische minister van Sport liet weten dat holebi en trans atleten welkom zijn tijdens de winterspelen maar zei daarbij ook dat ze zich aan de wet moeten houden, waarmee hij doelt op de anti holebi wetten. Holebi sporters zullen niet worden aangepakt, op voorwaarde dat ze niet de straat op gaan om te demonstreren, indien ze dat toch doen zullen ze de gevolgen dragen. Volgens de minister is de anti holebi wet niet tegen holebi's maar tegen "propaganda" en ter bescherming van minderjarigen. Hij waarschuwde ook voor het feit dat volgens de wet buitenlanders die holebiseksualiteit propaganderen een boete riskeren, vijftien dagen celstraf en deportatie.

EERDER KON JE BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
RUSLAND GAAT DAN TOCH GEEN OOGJE DICHT KNIJPEN TIJDENS WINTERSPELEN BETREFFENDE ANTI HOLEBI WET
NEDERLANDSE DOCU MAKERS OPGEPAKT IN RUSLAND WEGENS ANTI HOLEBI WETTEN + STRAF UITGESPROKEN
BRITSE POPGROEP BRENGT SONG TEGEN ANTI HOLEBI WETTEN IN RUSLAND
RUS HOLEBI ACTIVIST ROEPT OP GEEN RUSSISCHE PRODUCTEN TE BOYCOTTEN
IJSLAND EERSTE LAND DAT SANCTIES ONDERNEEMT TEGEN HOMOFOBE WETEN IN RUSLAND - VENETIE VOLGT
HOLEBI TOERISTEN NIET WELKOM IN RUSLAND
RUSSISCH HOLEBI FILMFESTIVAL BEBOET NA ANTI HOLEBI WETTEN + 2 VIDEO'S

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 01 August, 2013 en 3563 keer gelezen.