NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Aantal Belg holebi huwelijken 2012 + fouten gemaakt door minister mbt cijfers
Na het plaatsen van een artikel over cijfers van het aantal homo's en lesbiennes dat in ons landje vorig jaar in het huwelijksbootje stapte kwam er een persbericht, daaruit blijkt dat er wat is fout gegaan met de cijfers, vandaar dat het artikel even werd verwijderd en nu opnieuw wordt geplaatst. Met eerst het originele stuk gevolgd door de update - het persbericht.

Welgeteld 1.867 holebi-koppels zijn vorig jaar (2012) in ons landje in het huwelijksbootje gestapt. Het gaat om 940 homokoppels en 927 lesbische koppels.Dat blijkt uit cijfers die Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Zeven huwelijken zijn intussen alweer op de klippen gelopen. Het aantal holebi-huwelijken in 2012 ligt in lijn met de 1.883 holebi-huwelijken van het jaar voordien. In 331 gevallen trouwde een Belg vorig jaar met een buitenlandse partner. Vooral Franse (60) en Nederlandse (49) levenspartners bleken in trek, zo blijkt nog.

UPDATE: Persbericht van Cavaria (Belg holebi & trans federatie)

Waarom liet minister Milquet 236 holebi's verdwijnen?

Wie wil weten hoeveel holebi's er huwden in 2012, kan terecht op de website van de FOD Economie. Jaarlijks publiceert de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie cijfers over het aantal ‘holebihuwelijken’ en ‘-echtscheidingen’. Volksvertegenwoordiger Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) wilde niet wachten op de cijfers van de FOD Economie en stelde op 18 maart 2013 een parlementaire vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Die antwoordde op 24 juni 2013. In haar antwoord liet Milquet maar liefst 236 holebi's verdwijnen uit de statistieken. Bovendien werden het aantal huwelijken en het aantal holebi's door elkaar gehaspeld, waardoor het antwoord een complete chaos werd.

Laten we eerst eens kijken naar de cijfers voor 2012 die de FOD Economie inmiddels publiceerde op haar website. Volgens die cijfers huwden er in dat jaar 1.086 mannen met elkaar en 1.017 vrouwen. Dat geeft een totaal van 2.103 personen van hetzelfde geslacht die met elkaar huwden in 2012. De website van de FOD Economie vermeldt letterlijk dat 'niet het aantal homohuwelijken wordt geregistreerd, maar wel het aantal personen dat daarbij is betrokken'. Om het aantal huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht te kennen moeten bovenstaande cijfers dus gedeeld worden door twee. Dat geeft 1.051,5 huwelijken.

Merkwaardig genoeg is dit een oneven cijfer. Dat komt omdat de aantallen uit het Rijksregister worden gehaald. Sommige holebi's huwen met een partner die niet ingeschreven staat in het Rijksregister. Daarnaast gebeurt het ook dat de ene gemeente het huwelijk in het Rijksregister registreert vóór 31/12, en de andere gemeente na 31/12. De ene echtgenoot staat dan al geregistreerd als gehuwd op 31/12 en de andere nog niet. In haar antwoord geeft Milquet vreemd genoeg totaal andere cijfers. Ze komt aan een totaal van 1.867 personen van hetzelfde geslacht die met elkaar huwden in 2012 (940 mannen en 927 vrouwen). Dat geeft slechts 933,5 huwelijken. In vergelijking met de cijfers van de FOD Economie zijn dat dus 118 huwelijken minder.

Milquet geeft in haar antwoord eveneens aan dat het aantal personen betrokken bij een huwelijk wordt geregistreerd, maar ze heeft het vervolgens over "1.536 burgerlijke huwelijken waarvan beide partners Belg zijn, opgesplitst in 704 homo's en 832 lesbiennes" en "331 huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht van wie één partner de Belgische nationaliteit heeft, opgesplitst in 236 homo's en 95 lesbiennes". Het is wel erg vreemd dat 'huwelijken' kunnen worden opgesplitst in 'homo's' en 'lesbiennes'. Daarnaast is het al even vreemd dat het 'aantal personen betrokken bij een huwelijk' uit de inleiding vertaald wordt in 'burgerlijke huwelijken'. Vermoedelijk hebben de cijfers van Milquet dus betrekking op het aantal personen betrokken bij een huwelijk. Duidelijk is het allemaal niet. Heeft Milquet gelijk? Heeft de FOD Economie gelijk? Misschien kan één van hen - of kunnen ze liefst beiden - enige opheldering brengen? Op een eenvoudige vraag - hoeveel ‘holebihuwelijken’ waren er in 2012? - zouden de hoogste administratieve en politieke instanties van het land toch een duidelijk en eenduidig antwoord moeten kunnen bieden? In afwachting daarvan houden we het er maar op dat er in 2012 naar alle waarschijnlijkheid 543 homohuwelijken en 508,5 lesbohuwelijken waren in België, afgesloten door 1.086 homo's en 1.017 lesbiennes.

Voor wie meer info wenst
- Cijfers FOD: KLIK HIER
- Vraag Sabien Lahaye: KLIK HIER
- Antwoord minister Milquet: KLIK HIER

Extra info
Op basis van de wet van 13 februari 2003 tot openstelling van het huwelijk voor personen van het hetzelfde geslacht, is het sinds 1 juni 2003 mogelijk dat twee personen van hetzelfde geslacht in het burgerlijk huwelijk treden in ons landje. En sinds 2004 is het ook mogelijk te trouwen met een partner afkomstig uit eenland waar het homohuwelijk niet legaal is. Sinds 2006 mogen homo en lesbische koppels ook kinderen adopteren. Het eerste homohuwelijk in België werd in Kapellen op 6 juni 2003 gesloten tussen Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen. Dit jaar viert ons landje het feit dat holebi's sinds tien jaar kunnen trouwen.

EERDER KON JE OVER DIT ONDERWERP BIJ HOLEBI.INFO LEZEN:
>BRUSSEL VIERDE BELGISCH TINNEN HOLEBI HUWELIJKEN
VIJF BIJZONDERE HOLEBI HUWELIJKEN IN HET ZONNETJE GEZET NAAR AANLEIDING VAN TIEN JAAR HOMOHUWELIJK IN BELGIE
BURGERLIJK HUWEIJK IS GOEDE ZAAK VOOR HOLEBI'S ALDUS KARDINAAL DANNEELS

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
MINISTER MILQUET WIL LESBIENNES MET KINDERWENS HELPEN
RUSSISCH HOLEBI FILM FEST BEBOET + 2 ANIMATIE FILMPJES OVER ANGSTEN VAN RUSSISCHE HOLEBI'S
IVAN DENIS EN PARTNER BRAM BIERKENS OP CAMPAGNE FOTO VOOR...
UNIEK LESBIENNES VECHTEN TEGEN ELKAAR IN KAMPIOENSCHAP
STEM VOOR ONZE TOM IN DE PEOPLE CHOICE AWARDS MR GAY WORLD ANTWERPEN
PRESIDENT OBAMA DUIKT OP MET PRO HOLEBI SHIRT IN LONDEN
HOLEBI PROGRAMMA GENOMINEERD VOOR STORY AWARDS + NOG 8 HOLEBI'S OP DE LIJSTEN - STEM MEE
CANADESE LESBIENNES BEDREIGD MET DE DOOD
BIJNA TIJD VOOR DE WORLD OUT GAMES ANTWERPEN (Holebi Sport, veel fuiven, theater, conferentie enz)
EERSTE BELG ASSISENPROCES MET KWALIFICATIE HOMOFOBE MOORD IN LENTE VAN 2014 VERWACHT

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: knack.be - extra door holebi.info - update persbericht: email aan holebi.info van cavaria.

Dit bericht is gepost op 26 July, 2013 en 2987 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contacten

 

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 


Buitenlands nieuws

Trump wil dat adoptie centra holebi koppels mogen weigeren.

 

Holebi bar aangevallen door politie omdat ze Black Live Matters demonstranten hielpen.

 

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 

Meer holebi en transgender in media en advertenties zorgt voor meer aanvaarding.

 


Showbizz & Sport

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.