NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

2 historische uitspraken rond het homohuwelijk in de VS.



Update van deze middag in vernieuwd nieuws bericht:

Het Amerikaanse Hooggerechtshof hof moest vandaag oordelen over twee belangrijke zaken betreffende holebi's. Ze moest zich uitspreken over de DOMA (Defense of Marriage) act en over Proposition 8 uit de Amerikaanse staat Californie. Omtrent deze laatste hoopte men dat het hof zou oordelen dat het homohuwelijk federaal zou worden erkent wat zou betekenen dat het homohuwelijk legaal zou worden in de gehele VS.

De uitspraak rond de DOMA kwam er in de late middag en werd meteen een historische uitspraak. Het hof oordeeelde met 5 tegen 4 dat de DOMA ongrondwettelijk is. Een grote overwinning voor Amerikaanse holebi koppels. De uitspraak maakt nu dat gehuwde homo en lesbische koppels dezelfde voordelen van de federale overheid zullen krijgen gelijk aan die van gehuwde hetero koppels. Het gaat daarbij om belastingvoordelen, pensioenrechten, gezondheidszorg enz... Daarnaast liepen onder de DOMA act holebi koppels waarvan ťťn afkomstig uit het buitenland het risico dat hun partner zou worden gedeporteerd, ook wanneer ze een samenlevingscontract hadden of waren gehuwd. Omdat de DOMA act het huwelijk beschreef als enkel mogelijk tussen man en vrouw en holebi koppels die in de staten zijn gehuwd waar dat is toegestaan niet erkend werden door de federale overheid en de DOMA act. Dat is nu geschiedenis. President Obama die meermaals aandrong tot de afschaffing van de DOMA twitterde het volgende: 'Today's DOMA ruling is a historic step forward for #MarriageEquality. #LoveIsLove'

Betreffende Proposition 8 besliste het Hooggerechtshof dat het geen uitspraak kon doen en dat het enkel de zaak is van Californie, omdat daar eerder al was geoordeeld dat Proposition 8 ongrondwettelijk is. Daartegen was door enkele partijen een zaak aangespannen, maar het Hooggerechtshof stelde dat de klagers niet het recht hadden om de uitspraak van de lagere rechtbank te betwisten en weigert zich erover uit te spreken. In de praktijk wil dat zeggen dat de uitspraak van de lagere rechtbank overeind blijft en dat het verbod op homohuwelijken in dus geschrapt blijft en dat holebi's opnieuw kunnen trouwen in de staat CaliforniŽ. Holebi's kunnen nu eindelijk na een strijd van 9 jaar opnieuw trouwen in CaliforniŽ. Twaalf staten en het District of Columbia hebben het homohuwelijk erkend in de VS en in CaliforniŽ zijn 18.000 homokoppels getrouwd in de korte periode dat het daar was toegestaan (anno 2004). Men had gehoopt dat het hof ook zou oordelen dat een verbod op het homohuwelijk in andere Amerikaanse staten ongrondwettelijk is maar dat gebeurde dus niet. 38 Amerikaanse staten hebben op heden een wet die het homohuwelijk verbied. Holebi's mogen trouwen in de staten: Massachusetts, Connecticut, Iowa, Vermont, New Hampshire, New York, Washington, Maine, Maryland, Delaware, Rhode Island, Minnesota en het District of Columbia en als dertiende staat nu ook Californie.

Extra info:
De gescbiedenis van Propsoition 8
Het begon in 2004 toen de burgemeester van San Francisco, hoewel dit in strijd was met de wet, vierduizend huwelijks licenties uitreikte aan homo en lesbische koppels. In augustus van dat jaar oordeelde het Hooggerechtshof van CaliforniŽ dat de burgemeester niet de bevoegdheid had om de wet te omzeilen, en verklaarde alle tot dan toe gesloten homohuwelijken ongeldig. In december van dat jaar werd er een wetsvoorstel ingediend bij de wetgevende macht van CaliforniŽ die het homohuwelijk zou legaliseren. In augustus 2005 werd het voorstel met 41 stemmen vůůr en 35 tegen aangenomen. Toenmalig gouverneur Arnold Schwarzenegger sprak toen zijn veto uit waardoor de wet niet van kracht ging. Hij motiveerde de afwijzing met een referendum uit 2000 waarin een meerderheid van de stemgerechtigden het homohuwelijk afwees. In 2008 besliste het Californische hooggerechtshof dat het homohuwelijk voortaan toch legaal was. Maar vijf maanden later besliste een meerderheid van de bevolking door middel van Proposition 8 dat het homohuwelijk illegaal was en liet men in de wet opnemen dat het huwelijk enkel kon worden voltrokken tussen een man en een vrouw. In 2010 werd in een rechtszaak deze grondwetswijziging door holebi activisten gewonnen waardoor de grondwetswijziging vernietigd moest worden. Maar dat ging opnieuw niet door omdat tegenstanders meteen in hoger beroep gingen, en wonnen, omdat de rechter in deze uitspraak zelf homo was. In 2012 oordeelde het Hof van Beroep dat het tegen de grondwet van de staat was om trouwrechten voor holebi's te verbieden. Maar tegenstanders stapten naar het Hooggerechtshof dat vandaag een uitspraak deed.

EEN GREEP UIT HET OVERIGE NIEUWS:
AMNESTY KLAAGT EXTREME HOMOFOBIE IN AFRIKA AAN
EUROPESE UNIE VERSTERKT HOLEBI, TRANS EN INTERSEKSE PERSONEN BELEID
TURKSE TRANSGENDER PRIDE PARADE KREEG STEUN VAN DUIZENDEN ANTI ERDOGAN DEMONSTRANTEN
NEDERLANDSE HOLEBI'S VAKER SLACHTOFFER VAN CRIMINALITEIT, EN AANVAARDING VAN HOLEBI JONGEREN KAN BETER
MARINE VETRAAN WINT MR GAY USA EN ZAL ZIJN LAND VERTEGENWOORDIGEN TIJDENS DE MR GAY WORLD VERKIEZINGEN IN ANTWERPEN
HUIS MET HOLEBI REGENBOOG KLEUREN VLAK OVER HUIS VAN HOMOFOBEN HIELD EERSTE HOLEBI HUWEIJK + VIDEO
GROEP STOERE ANTI MISDAAD BENDE GAAT HOLEBI'S BESCHERMEN IN NEW YORK

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 26 June, 2013 en 2616 keer gelezen.




Holebi Gids



Uitgaan

28 februari 2020 - 5 Year Smooch
28 februari 2020 - H.I.M
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
01 maart 2020 - Flash Gay Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge
05 maart 2020 - Darklands Mayhem
06 maart 2020 - Darklands Cataclysm
06 maart 2020 - Darklands Ball Bizar
06 maart 2020 - Lesbi & friends party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Stad Halle tegen holebi & transgender vrije zones in Polen maar schrijft geen brief.

 

De situatie van holebi's en transgenders in het Belgische leger + lijstje.

 

Vlaanderen reageerde vol liefde op coming out van Peter + extra info + links + video.

 

Gezocht West-Vlaamse holebi & transgender+ jongeren & hun ouders.

 

Toolkit e.a voor politie- en slachtofferdiensten inzake haat tgo holebi & transgender in Belgie, samenwerking 9 landen + twee video's.

 

De droom van Kenneth: met een regenboog brandweerwagen op de Antwerp Pride rijden.

 

In Belgie worden er elke dag 4 a 5 kinderen met intersekse kenmerken, (met 40 variaties), geboren.

 

Belgie aan top transgenderzorg, maar meer dan 600 mensen op wachtlijst + cijfers.

 


Buitenlands nieuws

Lerares kreeg 100.000 dollar na schorsing om foto's te tonen aan leerlingen.

 

Zwitsers stemde pro holebi in referendum rond nieuwe wet tegen homofobie.

 

Homo, biseksuele mannen en niet binaire personen hebben meer kans op huidkanker.

 

Kunnen dementerenden vergeten dat ze holebi zijn?

 

Anti holebi campagne die pedoseksualiteit vergeleek met homoseksualiteit is informatief & educatief, aldus rechter.

 

Homofoben weigeren in het VK mag, en geen huwelijksdiensten weigeren in Noord Ierland.

 


Showbizz & Sport

Sommige holebi transgender & hetero fans boos op The Village People.

 

Lesbische actrice scenarioschrijfster spreekt stem in van lesbisch personage in Disney animatiefilm + trailer.

 

Canadese Olympische sporter uit de kast.

 

Voor het eerst neemt transvrouw deel aan Olympische selectie in de VS.