Je leest:

10 jaar holebi huwelijk in Belgie - blijven inzetten voor gelijke rechten.
Tien jaar geleden stelde Belgie als tweede land ter wereld het huwelijk open voor homo's en lesbiennes. “We moeten ons blijven inzetten voor de gelijke behandeling van holebi’s”, klinkt het bij çavaria en deMens.nu.

Tien jaar geleden, op 1 juni 2003, werd het huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Vanaf die datum kunnen hierdoor Belgische homo- of lesbische koppels trouwen. België was daarmee slechts het tweede land ter wereld, na Nederland, waar dat mogelijk werd. “Dat mogen we vandaag uitbundig vieren”, zegt Yves Aerts van çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties. “Het zou mooi zijn als de politiek van deze gelegenheid gebruik zou maken om de discriminatie tussen een gehuwd heterokoppel en een gehuwd lesbisch koppel volledig weg te werken.”, klinkt het. “Zo moeten nu getrouwde lesbische meemoeders eerst een adoptieprocedure doorlopen voor ze ouder kunnen worden, terwijl gehuwde heterovaders dit niet moeten doen.”

Voor het invoeren van de wet was er tien jaar geleden heel wat politieke moed nodig van de toenmalige paarsgroene regering. Door de niet-aflatende strijd vanuit de holebibeweging en de steun vanuit een aantal belangrijke middenveldorganisaties (waaronder de vrijzinnig humanisten van deMens.nu), werd een symbolische doorbraak mogelijk die 5 jaar eerder een totale utopie leek. Dat de wetswijziging werd goedgekeurd door 91 Kamerleden, met 22 nee-stemmen en 9 onthoudingen toont aan dat er op korte tijd een breed draagvlak was gegroeid. Sinds het eerste huwelijk op 6 juni 2003 in Kapellen een feit werd zijn er in elke Belgische gemeente koppels van hetzelfde geslacht in het spreekwoordelijke bootje gestapt: tussen 2003 en 2012 huwden meer dan 20.000 personen met iemand van hetzelfde geslacht. Dit is ongeveer 5% van alle personen die een huwelijk sloten. 5% Komt ook overeen met het percentage holebi’s in de samenleving. Volgens Sylvain Peeters toont dit aan dat holebikoppels helemaal niet zoveel verschillen van heterokoppels. Ter info: tot en met 2012 beëindigden ongeveer 2500 personen een ‘homohuwelijk’.

Met de wijziging van de wet werd de zichtbaarheid van holebi’s enorm vergroot, en dat van de grootste stad tot het kleinste dorp. Dit had een positief effect op de beeldvorming en aanvaarding van holebi’s. Maar Sylvain Peeters kijkt ook naar de toekomst: “België mag terecht fier zijn op haar voortrekkersrol in het erkennen van homohuwelijken. Ons land kan pionier blijven door nog een stapje verder te gaan.” Yves Aerts: “Er is bvb. nog een discriminatie tussen een gehuwd heterokoppel en een gehuwd lesbisch koppel: wanneer er een kind wordt geboren in een heterogezin worden vader en moeder automatisch door de wet erkend. Wanneer er een kind wordt geboren bij een lesbisch koppel, wordt enkel de moeder die het kind baart erkend als moeder. De zogenaamde meeouder moet eerst een adoptieprocedure doorlopen. Als er iets gebeurt met de moeder of het kind terwijl deze procedure nog loopt, heeft de meemoeder geen zeggenschap over haar eigen kind omdat ze wettelijk gezien nog geen ouder van dat kind is. Deze situaties zijn nefast voor alle betrokkenen en kunnen simpel opgelost worden door een automatische erkenning van beide moeders.” Beide heren roepen politici, de holebi- en transgendergemeenschap, het middenveld en de rest van de samenleving op om zich te blijven inzetten voor gelijke behandeling van ieder mens en om het glas te heffen op tien jaar wet en op de toekomst.

Extra info: Homo's en lesbiennes kunnen nu trouwen in:
Nederland (2001), Belgie (2003), Spanje (2005), Canada (2005), Zuid Afrika (2005), Noorwegen (2008), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Argentinié (2010), Denemarken (2011), Nieuw Zeeland (2013), Uruguay (2013). In de Amerikaanse staten: Massachusetts, Connecticut, Iowa, Maryland, Maine, New Hampshire, New York, Vermont, Washington, Rhode Island, Delaware, Minnesota en het District of Columbia. In de Braziliaanse staten: São Paulo - Paraná - Mato Grosso do Sul - Espírito Santo - Bahia - Alagoas - Sergipe - Piauí - Ceará, het federale disctrict Brazilia en Rio de Janeiro.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 31 May, 2013 en 3066 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

30 september 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Zevende West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 

Mogelijk sluit Ruislede zich aan bij bijna 10 Vlaamse gemeenten & steden tegen anti holebi & trans houding in Polen.

 

CD&V politicus wil bescherming van holebi's tegen homohaat en beschuldigd Vlaams Belang van Pink washing + video.

 

Nog dit jaar Vlaams onderzoek naar geweld tegen holebi's & transgenders, en Brussel zet strijd verder.

 

Homofobe jongeren uit Genk veroordeeld van enkele maanden tot vijf jaar celstraf en geldboete.

 

Ook holebi's en transgenders kunnen slachtoffer worden van verspreiding naakt beelden en wraakporno + nuttige links

 

Belgian PrideFestival (12 tot 29 september), met aangepast (online) programma.

 


Buitenlands nieuws

Restaurant met enkel transgender personeel groot succes.

 

Holebi's en transgenders riskeren meer dan doodstraf in Iran.

 

Holebi en transgender kinderen zijn kinderen van God, aldus paus.

 

Grootste Amerikaanse politieke voorvechtster holebi transgender en vrouwen rechten overleden.

 

Eindelijk een land dat opkomt voor transgenders in plaats van te komen met anti wet.

 

Barbados gaat tweede stap vooruit betreffende gelijke rechten holebi's.

 

Europese Unie reageerde eindelijk op situatie van holebi's en transgenders in Polen + video.

 


Showbizz & Sport

Holebi & transgender winnaars op de Primetime Emmy Awards + 2 video's

 

RuPaul schrijft geschiedenis met vijfde Emmy overwinning en herdenkt Chi Chi DaVayne in speech + video.

 

Frans Belgische film met transgender thema onder vuur, maar niet waarvoor je denkt.

 

Brokeback Mountain schrijvers komen met waargebeurde film over homo tiener die na pesterijen zelfmoord pleegde.