NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

10 jaar holebi huwelijk in Belgie - blijven inzetten voor gelijke rechten.
Tien jaar geleden stelde Belgie als tweede land ter wereld het huwelijk open voor homo's en lesbiennes. “We moeten ons blijven inzetten voor de gelijke behandeling van holebi’s”, klinkt het bij çavaria en deMens.nu.

Tien jaar geleden, op 1 juni 2003, werd het huwelijk opengesteld voor mensen van hetzelfde geslacht. Vanaf die datum kunnen hierdoor Belgische homo- of lesbische koppels trouwen. België was daarmee slechts het tweede land ter wereld, na Nederland, waar dat mogelijk werd. “Dat mogen we vandaag uitbundig vieren”, zegt Yves Aerts van çavaria, de koepel van holebi- en transgenderorganisaties. “Het zou mooi zijn als de politiek van deze gelegenheid gebruik zou maken om de discriminatie tussen een gehuwd heterokoppel en een gehuwd lesbisch koppel volledig weg te werken.”, klinkt het. “Zo moeten nu getrouwde lesbische meemoeders eerst een adoptieprocedure doorlopen voor ze ouder kunnen worden, terwijl gehuwde heterovaders dit niet moeten doen.”

Voor het invoeren van de wet was er tien jaar geleden heel wat politieke moed nodig van de toenmalige paarsgroene regering. Door de niet-aflatende strijd vanuit de holebibeweging en de steun vanuit een aantal belangrijke middenveldorganisaties (waaronder de vrijzinnig humanisten van deMens.nu), werd een symbolische doorbraak mogelijk die 5 jaar eerder een totale utopie leek. Dat de wetswijziging werd goedgekeurd door 91 Kamerleden, met 22 nee-stemmen en 9 onthoudingen toont aan dat er op korte tijd een breed draagvlak was gegroeid. Sinds het eerste huwelijk op 6 juni 2003 in Kapellen een feit werd zijn er in elke Belgische gemeente koppels van hetzelfde geslacht in het spreekwoordelijke bootje gestapt: tussen 2003 en 2012 huwden meer dan 20.000 personen met iemand van hetzelfde geslacht. Dit is ongeveer 5% van alle personen die een huwelijk sloten. 5% Komt ook overeen met het percentage holebi’s in de samenleving. Volgens Sylvain Peeters toont dit aan dat holebikoppels helemaal niet zoveel verschillen van heterokoppels. Ter info: tot en met 2012 beëindigden ongeveer 2500 personen een ‘homohuwelijk’.

Met de wijziging van de wet werd de zichtbaarheid van holebi’s enorm vergroot, en dat van de grootste stad tot het kleinste dorp. Dit had een positief effect op de beeldvorming en aanvaarding van holebi’s. Maar Sylvain Peeters kijkt ook naar de toekomst: “België mag terecht fier zijn op haar voortrekkersrol in het erkennen van homohuwelijken. Ons land kan pionier blijven door nog een stapje verder te gaan.” Yves Aerts: “Er is bvb. nog een discriminatie tussen een gehuwd heterokoppel en een gehuwd lesbisch koppel: wanneer er een kind wordt geboren in een heterogezin worden vader en moeder automatisch door de wet erkend. Wanneer er een kind wordt geboren bij een lesbisch koppel, wordt enkel de moeder die het kind baart erkend als moeder. De zogenaamde meeouder moet eerst een adoptieprocedure doorlopen. Als er iets gebeurt met de moeder of het kind terwijl deze procedure nog loopt, heeft de meemoeder geen zeggenschap over haar eigen kind omdat ze wettelijk gezien nog geen ouder van dat kind is. Deze situaties zijn nefast voor alle betrokkenen en kunnen simpel opgelost worden door een automatische erkenning van beide moeders.” Beide heren roepen politici, de holebi- en transgendergemeenschap, het middenveld en de rest van de samenleving op om zich te blijven inzetten voor gelijke behandeling van ieder mens en om het glas te heffen op tien jaar wet en op de toekomst.

Extra info: Homo's en lesbiennes kunnen nu trouwen in:
Nederland (2001), Belgie (2003), Spanje (2005), Canada (2005), Zuid Afrika (2005), Noorwegen (2008), Zweden (2009), Portugal (2010), IJsland (2010), Argentinié (2010), Denemarken (2011), Nieuw Zeeland (2013), Uruguay (2013). In de Amerikaanse staten: Massachusetts, Connecticut, Iowa, Maryland, Maine, New Hampshire, New York, Vermont, Washington, Rhode Island, Delaware, Minnesota en het District of Columbia. In de Braziliaanse staten: São Paulo - Paraná - Mato Grosso do Sul - Espírito Santo - Bahia - Alagoas - Sergipe - Piauí - Ceará, het federale disctrict Brazilia en Rio de Janeiro.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 31 May, 2013 en 2962 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contacten

 

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 


Buitenlands nieuws

Meeste mama's laten kind zelf uit de kast komen + ouder tips & nuttige (BE) links voor ouders van holebi of trans kind.

 

Trump wil dat adoptie centra holebi koppels mogen weigeren.

 

Holebi bar aangevallen door politie omdat ze Black Live Matters demonstranten hielpen.

 

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 


Showbizz & Sport

Cara Delevingne komt uit de kast als panseksueel.

 

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.