Er moet een einde komen aan verplichte sterilisatie van transgenders.


De raad van Europa zegt dat sterilisatie van transgender personen misbruik is van de mensenrechten en dat er dringend een einde moet aan worden gemaakt. In maar liefst 29 Europese landen worden transgender personen verplicht een sterilisatie te ondergaan voor ze van geslacht mogen veranderen.

Volgende landen eisen op de een of andere manier (wettelijk of niet) sterilisatie van transgenders voor ze een sekse veranderende operatie ondergaan, deze landen zijn: BelgiŽ, BosniŽ en Herzegovina, Bulgarije, KroatiŽ, Cyprus, Tsjechische republiek, Denmarken, Estland, Finland, Frankrijk, GeorgiŽ, IJsland, ItaliŽ, Letland, Malta, MoldaviŽ, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Polen, Roemenie, San Marino, ServiŽ, Slowakije, Zwitserland, Turkije en OekraÔne. Volgens de raad van Europa is dit een groot misbruik van de mensenrechten dat moet stoppen.

In vele Europese landen is sterilisatie en een sekse veranderende operatie beide een voorwaarde van het land om transgender personen legaal te erkennen als persoon in zijn nieuwe gender. En dit terwijl een gender veranderende operatie vaak als vanzelf een sterilisatie tot zich mee brengt verplichten toch nog veel landen een sterilisatie vooraf. Uit debatten hierover blijkt dat conservatieven erg bang zijn van een "zwangere man' waardoor ze sterilisatie eisen.

Maar door mensen te verplichten een sterilisatie te ondergaan voor ze legaal geregistreerd kunnen worden met hun nieuwe gender identiteit, ontzeg je mensen het recht om te doen met hun eigen lichaam wat ze willen. Daarnaast is het zo dat sommige transgenders een sterilisatie weigeren, en de operatie in een ander land laten uitvoeren, waardoor hun nieuwe gender identiteit niet legaal wordt erkent wat voor heel wat problemen zorgt wanneer deze mensen hun identiteit moeten bevestigen en dat niet klopt met wat op de identiteitskaart staat. Deze problemen komen in veel Europese landen voor zelfs in landen waar ze erg progressief zijn tegenover holebi's en transgenders.

Enkel in Portugal, Spanje en de UK is het voor transgender personen niet wettelijk verplicht om zich te laten steriliseren voor de gender operatie. Hongarije omzeilt de wetten in praktijk en Zweden is van plan de verplichting af te schaffen. Volgens velen is het besef dat verplichte sterilisatie voor transgender een schending van de mensenrechten is pas tien jaar geleden ontstaan. Dit alles blijkt uit een rapport van het Comitť van Sociale Zaken, Gezondheid en Duurzame Ontwikkeling van het parlementaire vergadering van de raad van Europa. Het verslag en een vraag om een einde te maken aan verplichte sterilisatie voor transgender personen gaat nu naar de vergadering van juni in de hoop dat het daar wordt aangenomen. Het rapport eindigt met de woorden: In alle gevallen als ongewone, individuele of historische zoals zij kunnen zijn, officiŽle verontschuldigingen en op zijn minst een symbolische compensatie moeten worden gegeven aan de vele transgender personen die werden gedwongen een sterilisatie te ondergaan.

Extra info:
In sommige landen is een sterilisatie van transgender personen niet verplicht. De laatste jaren kwamen dan ook meermaals transgender mannen in het nieuws die na een zwangerschap vader werden. De eerste was de Amerikaanse Thomas Beatie die in 2007 de wereldpers haalde als de eerste zwangere man ooit, hij kreeg drie kinderen. Beatie werd geboren als vrouw, onderging een sekse veranderende operatie maar behield zijn vrouwelijke voortplantings organen waardoor hij dus als man nog zwanger kon worden. De tweede transgender man die een kind kreeg was een 24-jarige uit IsraŽl dat gebeurde in 2012. De derde was een Brit wiens identiteit geheim werd gehouden hij beviel eveneens in 2012. Tot op heden kwamen enkel deze drie transgenders in het nieuws omdat ze een baby kregen, vermoedelijk zijn er in werkelijkheid meer transgenders die een baby kregen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
BRITSE 5-JARIGE IS JONGSTE TRANSGENDER (2012)
JONGEN VAN 5 WILDE ZELFMOORD PLEGEN OMDAT HIJ GEEN MEISJE MOCHT ZIJN (2012)
TRANSSEKSUALITEIT IS TE HERKENNEN OP HERSENSCAN (2011)

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
UNIEK: AMERIKAANS NBA SPELER: 'I'M BLACK AND GAY'
OBAMA, FIRST LADY EN EX (homo) BASKETBAL PROF FELICITEREN JASON COLLINS MET COMING OUT
VADER SLACHTOFFER EERSTE HOMO MOORD IN BELGIE SCHRIJFT BOEK
AMERIKAANSE JODEN MEEST HOLEBI VRIENDELIJK VAN ALLE AMERIKANEN
BELG HOLEBI RELATIE BUREAU VERLOOT TIEN LIDMAATSCHAPPEN VIA FACEBOOK
KERSVERSE HARE MAJESTEIT KONINGIN MAXIMA GAAT NAAR 1ste EUROPEES HOLEBI EN TRANS CONGRES
3 TOT 18 MEI HOLEBI FESTIVAL TE BRUSSEL (theater, parties, tentoonstelling, enz)

MEER NIEUWS: KLIK HIER

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 April, 2013 en 4397 keer gelezen.