NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

16-jarige homo klaagt homo cliché in VRT programma aan.
‘Waarom moet een kapper slappe handjes hebben en is hij logischerwijs homoseksueel?' Met een opmerkelijke open brief aan de VRT klaagt de 16-jarige Ferre Windey (foto) het clichébeeld over homo's in tv-programma's aan. En zijn oproep wordt serieus genomen. ‘Ferre, je geeft me stof tot nadenken', liet tv-baas Jean Philip De Tender weten.

820.000 Vlamingen zagen maandagavond in het Eén-programma Ten Oorlog reportagemaker Arnout Hauben praten met een wat oudere Franse boer. Die vertelde over zijn drie zonen: een vrachtwagenchauffeur, een bankier en een kapper. ‘In België zijn kappers soms een beetje... (gebaart met slap handje) Snapt u?', vroeg Hauben. Waarop de bejaarde boer bevestigde dat zijn zoon, de kapper, op mannen valt. Als u naar Ten Oorlog keek, is het fragment wellicht ongemerkt aan u voorbijgegaan. Maar in een huiskamer in het Oost-Vlaamse Zomergem reageerde een jongen van amper 16 behoorlijk teleurgesteld op de ogenschijnlijk onschuldige vraag en het handgebaar van Hauben. ‘Waarom moet een kapper slappe handjes hebben? Waarom zijn kappers logischerwijs homoseksueel?', vroeg Ferre Windey zich vanuit zijn zetel af.

Ferre liet het er niet bij en schreef een open brief naar de VRT, die hij ondertekende als een teleurgestelde zestienjarige. ‘Ik vind dat Arnout Hauben fantastische programma's maakt met Ten Oorlog en eerder De Weg Naar Compostella . Maar eerlijk, ging het echt ten koste van het programma als de scène was weggeknipt? Een luttele vijf seconden die alweer het stereotiepe beeld van een homoseksueel bevestigen . Alweer een gemiste kans om de gelijkheid tussen mensen na te streven. Alweer, alweer, alweer ...', schreef de leerling uit het vijfde jaar Latijn-wiskunde.

Volgens programmamaker Arnout Hauben was het nooit de bedoeling om homo's te beledigen. ‘Ik vind het handje dat ik in het gesprek gebruik ook zeer jammer. Tijdens de montage is het gesprek met de boer echter ingekort, waardoor de spraakverwarring wegviel die aan de beweging voorafging. Het zal niemand zijn ontgaan dat ik door mijn beperkte kennis van het Frans de dingen soms met hand en tand duidelijk moet maken.' Hauben heeft naar eigen zeggen het fragment toch laten zien, omdat hij de reactie van de boer op zijn opmerking ‘zo mooi' vond. ‘De man reageerde rustig en sereen: zijn zoon en zijn kleinzoon, die ook homo is, blijven welkom thuis en de wereld mag het geweten hebben.' Bovendien, benadrukt hij, heeft hij in zijn vroegere reportages vaak het thema homoseksualiteit ter sprake gebracht, ‘steeds met veel gevoel en sympathie'.

Ferre schreef verder in zijn open brief 'dat de openbaren omroep, als grootste speler in de Vlaamse media', een bepalende rol speelt in de beeldvorming over homo's. De open brief belandde via de sociale media snel bij Jean Philip De Tender, de netmanager van Eén. ‘Ik ben zelf homo,‘Je geeft me stof tot nadenken, Ferre', liet de televisiebaas meteen weten via de netwerksite Twitter. Binnen 24 uur volgde een uitgebreide, persoonlijke reactie van De Tender: ‘Ik ben zelf homo. Ik begrijp dus echt waar je het over hebt. Ik moet toegeven dat ik het stukje uit Ten Oorlog in eerste instantie warme, oprechte televisie vind. Op zijn eigen manier laat de oudere man verstaan dat hij zijn zoon en kleinzoon graag blijft zien, of ze nu homo zijn of niet. Dat is een ongelooflijk belangrijk signaal om te geven en op tv te tonen. Maar ik begrijp ook dat jij het fragment als stereotiep interpreteert.' Dat de openbare omroep stereotypering rond holebiseksualiteit moet tegengaan, vindt De Tender kloppen. ‘En dat doen we ook. Denk maar aan Ann en Mayra of Franky en Tibo in Thuis , of de deelname van Barbara en Saar aan Het Perfecte Koppel enkele weken terug. Mooie voorbeelden denk ik. We zullen er aan blijven werken. Mede dankzij jou.'

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
TV SERIES MET HOLEBI PERSONAGES ZORGEN VOOR MEER SUPPORT VOOR HET HOLEBI HUWEIJK
SECRETARIS GENERAAL VN WOEDEND OVER HOLEBI HAAT + VIDEO
BELG THE VOICE KANDIDAAT: IK SCHAAM MIJ NIET VOOR HOMO ZIJN
RAPPER MACKLEMORE ZINGT LIED TEN VOORDELE VAN HOLEBI HUWELIJK + TOP HOLEBI GETINTE VIDEO
RESULTAAT ONDERZOEK SEKSUELE INTIMIDATIE BIJ VROUWEN HOLEBI'S EN TRANS VROUWEN IN ANTWERPEN
BEROEMDSTE HOLEBI KRANT VAN NEDERLAND BLIJFT BESTAAN
GENK EN EEKLO ZETTEN ZICH IN VOOR HOLEBI'S EN TRANSGENDERS
HETERO EN HOLEBI PROTEST TEGEN VERWIJDERING HOLEBI ZEBRAPAD - INWONERS MAKEN ZELF HOLEBI ZEBRAPAD + FOTO'S EN VIDEO
3 TOT 18 MEI HOLEBI FESTIVAL TE BRUSSEL (theater, parties, tentoonstelling, enz)

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 18 April, 2013 en 3374 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische Bi- en homomannen hebben sinds coronamaatregelen minder losse seksuele contacten

 

Transgender Infopunt (Belgie) wil weten hoe toegankelijk hun website voor je is - doe mee...

 

Christophe uit Blind Getrouwd heeft een nieuwe vriend.

 

Na 30 jaar twijfelen, binnenkort eindelijk geslachtsveranderende operatie en ook nog huwelijk voor Vlaamse Kathleen.

 

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 


Buitenlands nieuws

Meeste mama's laten kind zelf uit de kast komen + ouder tips & nuttige (BE) links voor ouders van holebi of trans kind.

 

Trump wil dat adoptie centra holebi koppels mogen weigeren.

 

Holebi bar aangevallen door politie omdat ze Black Live Matters demonstranten hielpen.

 

Universiteit Amsterdam: Waarom daders van antihomogeweld zo vaak Marokkaans zijn?

 

Homofoben voeren cyberwar tegen holebi & trans+ Pride maand.

 

"Wij begrijpen wat vechten is voor gelijke rechten en vrijheid", 75 holebi & trans+ groepen sluiten aan bij Black Lives Matter beweging.

 

Als homo of biseksuele man woon je liever niet in Turkmenistan.

 


Showbizz & Sport

Cara Delevingne komt uit de kast als panseksueel.

 

Ellen DeGeneres kan blijkbaar nog amper iets goed zeggen of doen.

 

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.