Asielzoekers claimen vaker holebi te zijn in BelgieSteeds meer asielzoekers die in ons landje toekomen beweren dat ze homoseksueel zijn en dat ze gevlucht zijn voor de homohaat en het bijbehorende geweld in hun thuisland. In 2006 gaven nog 116 asielzoekers hun geaardheid als reden op, in 2011 al 823.

Uit de cijfers blijkt dat de asielvragen vooral afkomstig zijn van Afrikaanse mannen, mogelijk zou hier het feit mee spelen dat holebi asielzoekers iets meer kans hebben om toegelaten te worden tot ons land. Van de 522 homoseksuele aanvragen die hier in 2010 ingediend werden, keurde het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) er uiteindelijk 156 goed, of 29,9 procent. Terwijl van alle asielaanvragen slechts 21,4 procent groen licht kreeg.

CGVS-woordvoerster An Michiels benadrukt dat de Belgische overheid zich niet zomaar laat inpalmen. "Zoals dat voor elke asielzoeker geldt, ondergaan ook deze personen een gedetailleerd verhoor van makkelijk 3 a 4 uur om hun geloofwaardigheid te onderzoeken", zegt ze. (In Nederland loopt via de Raad van State een onderzoek naar de vraag hoe je kan weten of iemand homo of lesbisch is).

Ook de Vlaamse holebikoepel cavaria denkt niet dat de vluchtelingen zich als homoseksueel 'vermommen'. "Wij geloven niet in die valsspeler-theorie", stelt woordvoerster Fran Bambust. "Zeker in de Centraal-Afrikaanse landen zijn de machocultuur en het taboe op homoseksualiteit zodanig groot dat weinig vluchtelingen zouden durven om homoseksualiteit als 'makkelijk alibi' te kiezen. Volgens ons gaat het bij de overgrote meerderheid wel om waarachtige gevallen.

holebi info 2013

Dit bericht is gepost op 22 March, 2013 en 2968 keer gelezen.Reageer op dit bericht: