Je leest:

Belgisch Limburgse holebi kortfilm komt op Tv + trailer.


De Limburgse holebi-kortfilm ‘Roerloze ontploffingen’ krijgt zijn tv-première op OP12, het derde kanaal van VRT. Maandag 18 maart en vrijdag 22 maart wordt de kortfilm vertoond, die ook voor vier internationale filmfestivals is geselecteerd. (OP12 is het label voor het derde kanaal van de VRT voor de uitzendingen die na acht uur 's avonds (na de kinderprogramma's van Ketnet) plaatsvinden).

Roerloze Ontploffingen is de verfilming van drie gedichten die een blik gunnen in het gevoelsleven van holebi’s en transgenders. Voor de film leenden Nathalie Delporte, Mark Tijsmans en André Sollie hun stem. De film is een project van de verenging Proud Projector en werd gesubsidieerd door de provincie Limburg. De eerste uitstap was het Bangalore Queer Film Festival in India waar de film positieve commentaren kreeg in de lokale media. "Niet meteen een locatie die we verwacht hadden", zegt Roland Javornik, regisseur van de film. Hierna volgt ook nog het Kyiv Queer Film Fest in Oekraïne, het 15de internationale LGBTQ film festival in Thessaloniki in Griekenland, het LGBT Mix festival in Mexico en op de Roze filmdagen in Amsterdam. Bij de buren in Nederland zal de film vertoond worden op de slotavond en werd hij genomineerd voor de juryprijs. "Al snappen ze de gedichten misschien niet 100 % in het buitenland of zal er ongetwijfeld een deel van de kracht van de woorden verdwijnen in de vertaling, toch ontdekt men iets universeel en herkenbaar in de boodschap. En dat is fantastisch om te zien", vervolgt Roland.

Op maandag 18 maart en vrijdag 22 maart krijgt Roerloze ontploffingen ook een nationale tv-première op de derde VRT-zender OP12. OP12 biedt ruimte voor een extra aanbod voor specifieke doelgroepen en brengt op regelmatige basis unieke, speciale content naar voor. Vera Clijsters, coordinator Proud Projector: "We vinden het goed dat deze zender ook de doelgroep van holebi’s en transgenders een platform geeft. Dit draagt voor een groot stuk bij tot sensibilisering, een belangrijk aspect waar onze film en de organisatie Proud Projector dan ook voor staan."

De film is een kortfilm noir in motion comic stijl. Dat betekent dat de film elementen leent uit de film noir, zoals de contrastrijke belichting, de klederdracht en de melancholische stemming. Maar ook het gebruik van voice-over is typisch voor dit genre. "Ik wilde onbekend terrein verkennen en zocht naar een stijl die onze gedichten op een poëtische manier tot leven kon brengen. Door de motion comic elementen krijg je een heel speciaal effect alsof je een stripboek tot leven ziet komen", zegt Roland Javornik, scenarist en regisseur van de film. Daarmee lag de lat erg hoog tijdens de opnames die zich volledig afspeelden in een bluekey studio. Zeker voor een cast die enkel bestaat uit vrijwilligers was dit een hele uitdaging op vlak van inlevingsvermogen. Het decor bestaat voornamelijk uit bewegende foto’s van bekende Limburgse plaatsen zoals de skyline van Hasselt en authentieke plekjes in Bokrijk.

Met dit project wil de organisatie Proud Projector een brug slaan tussen holebi’s en hetero’s. "We willen laten zien dat de gevoelswereld van holebi’s en transgenders dicht aansluit bij die van een hetero. Uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen en worden we geconfronteerd met dezelfde gevoelens. Of het nu over geluk of verdriet gaat", aldus Vera Clijsters, coördinator van Proud Projector en producente van de film. Maar ook het werken aan de film in een gemixte ploeg was uniek en sensibiliserend op zich. "Op de set was al lang niet meer duidelijk wie nu hetero of homo was. En dat maakte ook niet uit, we werkten allemaal aan éénzelfde doel en dat was wat telde", zegt acteur Youssef Joumani, hetero die een homo vertolkt. Het vrijwilligersteam kreeg steun van enkele bekende holebi’s om hun project kracht bij te zetten. De gedichten worden voorgelezen door auteur en dichter André Sollie, radiostem Nathalie Delporte en auteur en acteur Mark Tijsmans.

Om het grote publiek te bereiken reist de kortfilm mee met een gedichtententoonstelling. Deze tentoonstelling, bestaande uit 15 gedichten met een holebi-trans thema, is al een jaar onderweg en deed al locaties aan als de PHL, de KHLim, Provincie Limburg, Bibliotheek Genk,... Iedereen kan de gedichten en film aanvragen en tentoonstellen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk openbare plaatsen in Limburg en omstreken bereikt worden. Tot maart 2013 is de tentoonstelling al geboekt en zal deze ook de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen aandoen.

Proud Projector is een Limburgse vereniging die holebi's en hetero's dichter bij mekaar brengt door culturele activiteiten. In samenwerking met C-mine cultuurcentrum Genk, Euroscoop Genk, True Colors Café en Çavaria brengen ze geregeld films met een holebi-tintje in Euroscoop Genk. Meer info: http://www.proudprojector.be - Bekijk hier onder de trailer van Roerloze ontploffingenEEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
HET BELG STRANGELOVE HOLEBI FESTIVAL (Films en meer) KOMT ER AAN + PROGRAMMA EN VIDEO'S
PASCAL SMET OPENT TRANSGENDER INFOPUNT IN GENT
DE NIEUWE PAUS IS EVEN ANTI HOLEBI DAN ZIJN VOORGANGERS
HOMO'S LEVEN LANGER DOOR HUWELIJK - LESBIENNES NIET
ZANGER GORDON ZEGT: GAY KRANT IS NOG STEEDS NODIG
WAAROM HEBBEN LESBIENNES LAST VAN OVERGEWICHT?
MICROSOFT KOMT MET TV SPOTJE TER PROMOTIE VAN HET HOMOHUWELIJK + VIDEO
PRIESTER STUDENT UIT BRUGGE OP HOMO DATING SITE
BEROEMDSTE HOLEBI KRANT UIT NEDERLAND VERDWIJNT
JE BENT WAT JE LIKED OP FACEBOOK BIJVOORBEELD HOLEBI
ROOMS KATHOLIEKE KERK KOOPT FLATS MET HOMO SAUNA
MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: hbvl.be

Dit bericht is gepost op 14 March, 2013 en 2510 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

19 oktober 2019 - Soiree Feminee
19 oktober 2019 - Revelation
19 oktober 2019 - 22 Years Red&Blue
19 oktober 2019 - Driekant 50 jaar
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 

Drie Vlaamse ouders over hoe het was toen hun kind uit de (homo/lesbische) kast kwam.

 

Maak kennis met Alexander, de dove man achter Lola McQueen uit Belgium’s Got Talent.

 

Vlaamse tienerreeks wtFOCK krijgt derde seizoen mét homo personage.

 

Vlaamse holebi & transgender+ federatie heeft gemengde gevoelens over Vlaams regeerakkoord.

 

Zalando speelt met gender met Gentse Joppe + video.

 

Jonas Roelens wint PhD Cup met onderzoek naar vervolging holebi's in Vlaamse Middeleeuwen.

 

Op komst, 19de editie van het Vlaamse holebifilmfestival (ook met trans films).

 


Buitenlands nieuws

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.

 

Flashmob huwelijksvideo van homo koppel gaat viraal.

 

11 Oktober is Coming-Outdag, vier acties in de aandacht.

 

Al twintig transgender vrouwen vermoord in de VS.

 

Anti holebi & transgender organisatie boycot Mattel om genderneutrale Barbie lijn.

 

Een supportieve vader is goed voor het hart van holebi's en transgenders.

 


Showbizz nieuws

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.

 

Opschudding op sociale media omdat Ellen DeGeneres grapjes maakte met George Bush.

 

Zanger Elton John zag de dood voor ogen.

 

Gordon had het na 3 maanden clean zijn even moeilijk, maar met steun van fans er weer bovenop.