NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Pascal Smet opent deuren Transgender Infopunt te Gent.
Op vrijdag 15 maart geeft Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel het startschot van het Transgender Infopunt. Dat wordt ondergebracht in het UZ Gent en zal er als neutrale instantie toegankelijk zijn voor iedereen met vragen over transgenderisme of genderidentiteit. Het Infopunt wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid, in het kader van het gelijkekansenbeleid van minister Smet. Hij is de eerste minister van Gelijke Kansen die een beleid voert voor transgender personen.

De situatie van transgenders is bijzonder kwetsbaar in verschillende maatschappelijke domeinen. Zo zijn bijvoorbeeld de werkloosheidscijfers erg hoog, net als de zelfmoordcijfers en gezondheidsproblemen. Van bij zijn start als minister van Gelijke Kansen was het voor Pascal Smet dan ook duidelijk dat transgender personen een specifieke aandachtgroep moesten worden in zijn gelijkekansenbeleid. Zo financierde hij een diepgaand onderzoek over geweld tegen transgenders. En sinds het najaar van 2012 kunnen diploma’s en kwalificatiebewijzen met de nieuwe naam verkregen worden. Verder werkt hij aan een betere en sterkere positie van transgenders op de werkvloer, en aan betere informatie.

“Altijd zijn er mensen geweest die worstelden met hun genderidentiteit. En nog meer dan bij holebiseksualiteit was er maar met mondjesmaat openheid van geest om daarover te praten, om daarover informatie te kunnen krijgen – laat staan om dat te uiten. Broodnodig nochtans want begrip is de eerste stap naar aanvaarding en vervolgens geluk. Precies daarom heb ik samen met het UZ Gent het initiatief genomen om een toegankelijk infopunt op te richten”, zegt minister Smet. Vragen van ‘wat is een transgender’, over ‘waar vind ik in mijn buurt een psycholoog met ervaring in deze materie’, tot ‘ik word gepest op het werk; wat kan ik doen?’ en ‘mijn dochtertje wil enkel jongenskleren aan; hoe moet ik daar op reageren?’ blijven voortaan niet meer onbeantwoord.

Dr. Joz Motmans is aangesteld als coördinator van het Infopunt en neemt in die functie de dagelijkse werking op zich: “Je kan bij ons terecht met alle vragen naar zorg, informatie of ondersteuning over de diverse aspecten van transgenderisme, zoals werkgerelateerde thema’s, discriminatie en meer. Het is de bedoeling dat we een laagdrempelig aanspreekpunt bieden voor transgender personen, hun familie en andere naaste contacten en hulpverleners.” De dienstverlening van het Transgender Infopunt staat open voor alle vragen en is gratis, ongebonden, vrijwillig, open en toegankelijk voor iedereen, en anoniem (indien gewenst). De website www.transgenderinfo.be biedt een overzicht van alle relevante vragen over identiteit, leven als transgender, transgenderzorg of procedures voor o.a. geslachtswijziging en klachtenmelding.

Om de continuďteit en kwaliteit van de informatieverstrekking en (zorg)ondersteuning te garanderen, werd het Transgender Infopunt gehuisvest in het Centrum voor Seksuologie en Genderproblematiek in het UZ Gent. Diensthoofd prof. dr. Guy T’Sjoen: “Het ziekenhuis heeft ruim 25 jaar expertise in transgenderzorg en geniet op dat vlak een uitstekende (inter)nationale reputatie. Maar ook onze psychologen en artsen worden overrompeld met vragen van niet-medische aard. Dus ook zorgvertrekkers hebben baat bij dit Infopunt.”

Dat de nood aan transgenderzorg de laatste jaren sterk toeneemt, wordt erg duidelijk in de cijfers van het UZ Gent (zie statistiek hierbij). Prof. dr. T’Sjoen: “We zijn van een gemiddelde van 17 volwassen patiënten per jaar in de jaren 1990, tot 27 in de jaren 2000, geëvolueerd tot gemiddeld 77 patiënten per jaar tijdens de laatste drie jaren. Dezelfde evolutie zien we op kortere termijn ook bij het kinderteam: tien jaar geleden hadden we slechts een handvol dossiers, en nu haast 40 nieuwe gezinnen per jaar. De toegenomen aandacht voor het transgender thema in media en beleid leidt meer mensen tot bij de gespecialiseerde hulp. Wat natuurlijk goed is, maar tegelijk voor langere wachtlijsten zorgt.” Dr. Motmans: “En dan zijn er nog heel wat transgenders die nooit medische hulp zoeken, maar wel met vragen zitten over discriminatie of op zoek zijn naar een praatgroep. Tel daar alle partners, ouders, familie, vrienden, scholen, werkgevers, collega’s enzovoort bij, en je weet dat de groep met vragen zeer groot is. Zelfs voordat we van start gingen met het Infopunt, stond de telefoon hier al roodgloeiend.”

Minister Pascal Smet zal het Transgender Infopunt officieel in het UZ Gent openen op vrijdag 15 maart om 18 uur, voor geďnteresseerde hulpverleners en transgender personen.
Locatie: Atrium P3-P4 (vooraan op de UZ-campus, aan de poliklinieken) De pers is van harte welkom op dit evenement. Graag vooraf een seintje ter bevestiging van uw komst.

TRANSGENDER INFOPUNT
Dr. Joz Motmans – contact@transgenderinfo.be
gratis telefoonnummer 0800 96 316
www.transgenderinfo.be

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: e-mail aan holebi.info van persdienst Pascal Smet.

Dit bericht is gepost op 14 March, 2013 en 2447 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

14 december 2019 - Cafeina Retro
20 december 2019 - Woman only party
20 december 2019 - Cave @ Steel Gate
21 december 2019 - Girls for Girls
21 december 2019 - Funky
26 december 2019 - Girls for Girls
27 december 2019 - Pride to be older
28 december 2019 - Sharon O Love
28 december 2019 - Boys for Boys
31 december 2019 - H.I.M New Years Party

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Drie Belgische steden roepen Polen op te stoppen met invoeren holebi & transgender vrije zones.

 

100 procent hetero bestaat niet? of wel? drie Vlaamse seksuologen aan het woord.

 

Lesbisch en leerkracht zijn, niet altijd eenvoudig aldus Belgische radiopresentatrice.

 

Maak kennis met jongste Vlaamse transgender meisje.

 

Ouders Marieke Vervoort niet te spreken over, en kapot van foto's in New York Times

 

New York Times volgde Marieke Vervoort tot aan haar dood en publiceert haar verhaal en nooit eerder getoonde pakkende foto's.

 


Buitenlands nieuws

Lesbisch koppel trotse mama's van zoontje dat ze beide in zich droegen.

 

Solo seks, homo's doen het een beetje meer dan hetero mannen, vrouwen helft minder.

 

Nederland wil af van discriminatie van homo's en biseksuele mannen voor bloeddonatie.

 

Voor het eerst meer hetero mannen besmet met hiv-virus dan homo's.

 

Oude kerk wordt omgevormd tot holebi & transgender daklozen centra.

 

Nieuw Nederlandstalig boek: Fluwelen woede, opgroeien als homo in een hetero mannenwereld.

 


Showbizz nieuws

Megan Rapinoe uitgeroepen tot sport persoon van het jaar.

 

Mannen danskoppel schreef geschiedenis in wereldwijde populaire danswedstrijd.

 

Jonathan Van Ness is het eerste niet vrouwelijke covermodel van Cosmopolitan in 35 jaar.

 

Cyndi Lauper krijgt Verenigde Naties award voor haar inzet voor holebi's & transgenders.

 

Caitlyn Jenner krijgt tal van transfobe haat berichten op sociale media.