Belg danser Davy Brocatus vierde huwelijksverjaardag, maar schoonouders die weten nog van niets.

Gisteren vierde danser en acteur Davy Brocatus, 40, zijn achtste huwelijksverjaardag met zijn Russische echtgenoot Anatoly. Een mooie dag, weliswaar met wrange smaak, want zijn schoonouders weten nog steeds niets af van hun relatie, laat staan hun huwelijk. 'Officieel toch niet. In Rusland heeft een moordenaar meer rechten dan een homo,' zegt Brocatus.

De man van Davy Brocatus, Anatoly Nefedov (36), is net terug van een familiebezoek in zijn vaderland Rusland. Net op tijd om hun achtste huwelijksverjaardag te vieren. Brocatus kreeg twee lepeltjes uit Rusland cadeau, met daarin gegraveerd de namen Davy en Anatoly . Zelf verraste Davy zijn partner met een bos bloemen. Brocatus maakt geen geheim van zijn geaardheid, maar zijn schoonouders in Rusland zijn niet op de hoogte van de relatie, en al helemaal niet van hun huwelijk uit 2005.

Officieel toch niet', vertelt Brocatus. Ik heb mijn schoonouders al twee keer bezocht in Rusland. Anatoly stelde me toen voor als zijn zakenpartner en goede vriend .' Brocatus en zijn partner baten namelijk samen een dansstudio in Antwerpen uit. Boven het pand hebben ze een luxueuze bed and breakfast geopend. Moeder Nefedov is ook al op tegenbezoek gekomen in Antwerpen. Toen moest ze toch gemerkt hebben dat haar zoon onder een dak woonde met een man?

Op de vraag waar we allebei sliepen, antwoordde Anatoly: Nu jij hier bent, moeten we samen slapen. Daar stelde ze zich geen verdere vragen bij.' Brocatus gelooft dat zijn schoonouders het principe van het Amerikaans leger volgen. Don't ask don't tell. Ze vermoeden dat er iets aan de hand is, maar ze vragen niet door. Zijn moeder, die extreem gelovig is, heeft het nog expliciet gezegd tijdens haar bezoek aan Antwerpen: Mannen met mannen, dat kan niet. Rusland staat dan ook te boek als een homofobe maatschappij. Homoseksualiteit wordt daar beschouwd als een westerse ziekte. Het is een grotere criminaliteit dan een moord die kun je zogezegd nog plegen in een vlaag van zinsverbijstering.'

Anatoly zou graag zijn grote geheim delen met zijn ouders, maar de tijd dat de zwijgzaamheid een druk op hun relatie legde is voorbij. Lang voordat hij me leerde kennen, is Anatoly Rusland ontvlucht om zichzelf te kunnen zijn. Hij voelt zich bevrijd uit een samenleving waar moordenaars meer rechten hebben dan homo's. Jammer genoeg verwacht ik niet dat de Russen de volgende tien, twintig jaar verdraagzamer worden tegenover gays . Dus ook zijn ouders niet. Al doet hoop leven.'

holebi info 2013

Dit bericht is gepost op 20 February, 2013 en 3698 keer gelezen.