1 Amerikaans holebi koppel mag worden begraven op militaire begraafplaats.


De Amerikaanse overheid heeft zopas voor het eerst toegestaan dat een holebi echtgenoot en partner van een veteraan mag worden begraven op een nationale (militaire) begraafplaats.

Op nationale begraafplaatsen mogen veteranen rusten maar ook hun partners. Maar dit is enkel voorbehouden aan hetero's, en met dank aan de Defense of Marriage Act (DOMA), een federale wet die het huwelijk definieert als een verbintenis enkel mogelijk tussen man en vrouw, waardoor holebi koppels op veel vlakken uit de boot vallen.

Maar het Departement van Veteranen heeft nu zopas besloten dat Nancy Lynchild later ook zal mogen worden begraven op een nationale begraafplaats, en in het bijzonder naast haar partner luitenant-kolonel Linda Campbell, die diende bij de luchtmacht en later op pensioen ging. Toen Linda ziek werd kloeg ze bij het departement van Veteranen aan dat haar partner niet zou mogen worden begraven naast haar op het kerkhof, waar ook haar veteranen vader uit de Tweede Wereldoorlog begraven ligt naast zijn vrouw en haar moeder. Linda en Nancy waren sinds 1994 een koppel met een geregistreerd partnerschap en wettelijk gehuwd in Canada. Linda overleed eind vorig jaar op de leeftijd van 64 jaar aan kanker, en heeft gelukkig nog voor haar dood mogen vernemen dat haar geliefde later naast haar op het kerkhof mag rusten.

Tot nu toe geldt de beslissing enkel voor Linda en Nancy, en komt er voorlopig geen wijziging van de wet die verbied dat holebi koppels samen worden begraven op een nationale begraafplaats zoals dat wel kan voor heterokoppels. Toch is er hoop voor andere holebi koppels daar de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, liet weten dat men werkt aan een aanpassing en dus verandering van de wet, voorlopig zit de Defense of Marriage Act nog in de weg, maar mogelijk kan men wel een achterpoortje vinden. Recent liet Panetta weten dat holebi koppels meer rechten krijgen in het leger. President Obama zei eerder dat hij de DOMA wil afschaffen, maar jammer genoeg is het zo ver nog niet, Obama zal eerst voldoende politici achter zich moeten scharen om deze homofobe wet weg te werken, maar vermits het hem vorig jaar is gelukt om de Don't Ask Don't Tell wet af te schaffen, de wet die openlijke holebi's verbood in het Amerikaanse leger, zal de afschaffing van de DOMA er vermoedelijk ook wel komen.

holebi info eigen berichtgeving 2013

Dit bericht is gepost op 17 February, 2013 en 2666 keer gelezen.