Je leest:

Bart De Wever zorgt voor opschudding door uitspraken over holebi's + reacties politici en holebi's en oproep.


In de Coreliokranten zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever vandaag onder andere: "Loketbeambten bij de stad Antwerpen mogen geen T-shirt dragen waarmee ze duidelijk maken dat ze homoseksueel zijn".

Maar hij gaat verder: "Elke vorm van expressie is begrensd", stelt De Wever. "Dat is bij uitstek zo als je namens de stad Antwerpen aan een loket zit. Mag een vrouw een hoofddoek dragen? Uiteraard. Maar niet achter een loket. Wie het gezicht is van de stad Antwerpen, wordt neutraliteit opgelegd. Een loketbeambte mag ook geen T-shirt dragen met het opschrift 'Eigen volk eerst'. Ik wil ook niet dat iemand met een regenboog T-shirt achter het loket zit. Omdat een homoseksueel via een dergelijke symboliek duidelijk maakt dat hij of zij die obediëntie is toegedaan. En andere mensen herkennen dat."

De Wever benadrukt in de kranten dat hij niets tegen homo's en holebi's heeft. "Integendeel. Maar vind ik dat je met zo'n T-shirt achter een loket kunt zitten? Nee. Ik wil bescheiden uitingen van individuele identiteit door de vingers zien, maar een klant bij de stad Antwerpen heeft er geen boodschap aan te weten dat de loketbeambte een homoseksuele islamiet is die voor Vlaams Belang stemt."

Zoals te verwachten komen er tal van reacties op de uitspraken van De Wever, de eerste van de holebi- en transgenderkoepel çavaria gevolgd door een reactie van het Antwerpse Roze huis en van de holebi jongerenkoepel Wel Jong niet Hetero, gevolgd door enkele Tweets van politici e.a en tot slot een reactie van de Antwerpse oppositiepartij SP.A.

çavaria
"Waar trekken we de grenzen van expressie?", klinkt het. Woordvoerster Fran Bambust ziet vooral problemen in het 'begrenzen' van expressie. Wat mag wel en wat niet? Genderexpressie kan op vele wijzen gebeuren, zegt ze. "Mag een lesbisch meisje dan kort haar hebben?" Of kan een roze T-shirt wel maar een regenboogshirt dan weer niet? "Mag een transgender dan aan het loket zitten? Op zich is er geen probleem als een overheid zich zo neutraal mogelijk wil opstellen. Maar houd dan een duidelijke lijn aan en voer een uniform in", vervolgt Bambust. "Ik ben bezorgd als ik zo'n dingen hoor. Dit is zo onduidelijk. Dit zet de deur open voor misbruik." De Wevers uitspraken vindt ze op zich niet discriminerend omdat ze vaag zijn, "maar het zet er wel de deur voor open."

Roze Huis Antwerpen:
De koepelorganisatie van de verenigingen voor holebi’s en transgenders in de provincie Antwerpen benadrukt dat Bart De Wever spreekt als wetgever die de neutraliteit van zijn personeel belangrijk vindt, en dat het verbod op het dragen van regenboog-T-shirts niet stigmatiserend is. De koepelorganisatie benadrukt dat alle werkgevers de verantwoordelijkheid hebben om een veilig klimaat te creëren voor wie holebi of transgender is. Zo moet een man zijn vriend kunnen meenemen naar een personeelsfeest, moet openlijk gepraat kunnen worden over hoe iemand zich voelt, en moet er ruimte bestaan voor een werknemer die van geslacht verandert. Het Roze Huis-çavaria Antwerpen is bovendien tevreden dat het bestuursakkoord van Antwerpen acties voorziet rond het holebi-thema. De koepelorganisatie vindt dan ook dat het verbod van Bart De Wever niet stigmatiserend is. “Bart De Wever zegt niet dat holebi’s niet zichtbaar mogen zijn in de stad, want dat is wel belangrijk voor ons”, aldus voorzitter Leonie Nelissen. “Meer nog, we zullen er ook bij hem voor ijveren dat Antwerpen nog meer een plek mag worden waar holebi’s en transgenders zichzelf kunnen zijn.”

Wel Jong niet Hetero roept op:
Wel Jong Niet Hetero roept politici op om volgende week in het parlement hun gebruikelijke kostuum achterwege te laten en gewoon als ‘zichzelf’ naar het parlement te trekken. De organisatie reageert daarmee op de woorden van Bart De Wever. Wel Jong Niet hetero vindt neutraliteit een populistisch antwoord. Neutraliteit is kiezen voor wat veilig is. Neutraliteit is in België scoren. "We zagen al heel wat politici verontwaardigd reageren", zegt Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, "daarom roepen we ze op om volgende week in het parlement hun gebruikelijke kostuum achterwege te laten en gewoon als ‘zichzelf’ naar het parlement te trekken.

Tweet reacties:

- Rik Torfs @torfsrik
Voor Bart De Wever moeten homo's aan het loket er "neutraal" uitzien. De neutrale mens. In uniform? En zonder gelaatsuitdrukking?

- Alexander De Croo @alexanderdecroo
Is uiting van geaardheid -zelfs bij officiële functies- een issue? Van wie we houden is toch totaal iets anders dan in welke god we geloven?

- John Crombez @johncrombez
ik ga straks toch mijn t-shirts eens kritisch doorlichten. Die van Motörhead is zeker op het randje. De mensen herkennen dat.

- Gwendolyn Rutten @RuttenGwendolyn
@johncrombez @marcfauconnier ik zit in dubio: mijn trouwring, kan ik die nog dragen? #obediëntie

- Jan Roegiers @janroegiers
Mag je in A'pen een shirt dragen met 'Proud to be a girl'? Of ben je dan herkenbaar als vrouw en ben je dan die obediëntie toegedaan? #dtv

- Bruno De Lille @BrunoDeLille
BDW & homo-T-shirts: zijn gele, blauwe, rode, ... T-shirts ook verboden? Die verwijzen naar politiek. Enige oplossing: naakt achter loket?

- Saskia de coster @saskiadecoster
heeft er iemand al ooit een homo in een regenboog t-shirt gezien?

- Sven Gatz @svengatz
Somewhere, over the rainbow, blijkt homoseksualiteit tot 'overtuiging' gebombardeerd te zijn...

SP.A Antwerpen
Oppositiepartij SP.A Antwerpen reageert met verbazing op de uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever over het niet mogen uiten van de geaardheid van loketbedienden. De partij vraagt zich zaterdag in een persbericht af “welke obediëntie homoseksuelen toegedaan zijn”. SP.A Antwerpen vraagt zich af welke obediëntie homoseksuelen toegedaan zouden zijn. “Bedoelt hij dat homoseksualiteit niet neutraal is, en heteroseksualiteit wel?”, klinkt het. Daarbij haalt de partij aan dat in tegenstelling tot het toetreden tot een politieke, religieuze, syndicale of sportieve gemeenschap, seksuele geaardheid geen enkele actieve keuze inhoudt. “Laat staan dat die geaardheid dan ook nog bepaalde ideologische overtuigingen of verplichtingen met zich mee brengt. De partij benadrukt de noodzaak van een neutrale overheid, maar stelt dat neutraliteit en diversiteit elkaar niet in de weg hoeven te staan. Als het neutraliteitsprincipe leidt tot “absurde regelneverij”, stelt SP.A een evaluatie van de Antwerpse dresscode voor. “Betreffende religieuze diversiteit, vragen we ons bijvoorbeeld af of het niet verstandiger is om het Ikeamodel in te voeren, “ stelt fractieleider Yasmine Kherbache, “waarbij religieuze of levensbeschouwelijke kledij ter beschikking wordt gesteld van personeelsleden.”

Op ons holebi.info forum kan je mee praten over dit nieuws bericht (rubriek holebi algemeen).

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
FRANS PARLEMENT ZEGT JA TEGEN HOMOHUWELIJK, nog enkele rondes te gaan + VIDEO
VLAAMSE HOLEBI'S KOZEN PERSOON V.H JAAR VOOR OUTTV EN MEER WINNAARS
BAASJE WIL HOND NIET OMDAT DIE HOMO ZOU ZIJN
BELG POLITIEK STELT PLAN TEGEN HOMOFOBIE VOOR, ZES PUNTEN + REACTIES
VROUWELIJKE LESBIENNES VOELEN ZICH GEDISCRIMINEERD
10 JAAR HOLEBI HUWELIJK IN BELGIE + GETUIGENISSEN + VIDEO
OPMERKELIJK KATHOLIEKE KERK ERKEND HOLEBI OUDERS EN RELATIES MAAR...
CARNAVALS GROEP UIT AALST KOMT OP VOOR HOLEBI'S
HETERO JONGEREN STAAN VOORAL NEGATIEF TEGENOVER HOLEBI'S
BRUSSELSE POLTIE KRIJGT OPLEIDING OVER HOLEBI'S
55 VIDEO'S VOOR DE POPULAIRSTE EN GRAPPIGSTE LESBIENNE TER WERELD
ADOPTIE DOOR HOLEBI KOPPELS IN BELGIE IN DE LIFT
ZANGER GORDON URENLANG BEWUSTELOOS
BELGISCHE HOLEBI EN TRANS AWARDS UITGEREIKT EN DE HETERO WINNAARS ZIJN...

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: hln.be en destandaard.be

Dit bericht is gepost op 02 February, 2013 en 4984 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

19 oktober 2019 - Soiree Feminee
19 oktober 2019 - Revelation
19 oktober 2019 - 22 Years Red&Blue
19 oktober 2019 - Driekant 50 jaar
20 oktober 2019 - La Cage Aux Folles
26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 

Drie Vlaamse ouders over hoe het was toen hun kind uit de (homo/lesbische) kast kwam.

 

Maak kennis met Alexander, de dove man achter Lola McQueen uit Belgium’s Got Talent.

 

Vlaamse tienerreeks wtFOCK krijgt derde seizoen mét homo personage.

 

Vlaamse holebi & transgender+ federatie heeft gemengde gevoelens over Vlaams regeerakkoord.

 

Zalando speelt met gender met Gentse Joppe + video.

 


Buitenlands nieuws

Haatmisdaden tegen holebi's en transgenders blijven stijgen in Engeland & Wales.

 

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.

 

Flashmob huwelijksvideo van homo koppel gaat viraal.

 

11 Oktober is Coming-Outdag, vier acties in de aandacht.

 

Al twintig transgender vrouwen vermoord in de VS.

 

Anti holebi & transgender organisatie boycot Mattel om genderneutrale Barbie lijn.

 


Showbizz nieuws

Opschudding over uitspraken van Brits presentator over gender & transgender, petitie eist zijn ontslag.

 

Ik, Elton John, memoires van een wereldster en rockdiva, met tal van boek fragmenten.

 

Zanger Stromae boos op tegenstanders van wet die lesbische koppels e.a meer rechten geeft.

 

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.