NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

10 jaar holebi huwelijk in Belgie + getuigenissen + video.
Vandaag vierden we 10 jaar homohuwelijk in België. Op 30 januari 2003 werd het homohuwelijk immers goedgekeurd in de Belgische Kamer, met 91 stemmen voor, 22 tegen en 9 onthoudingen. België was daarmee het 2e land ter wereld waar holebi's kunnen trouwen.

Na verschijning van de wettekst in het staatsblad, een maand later, konden de eerste holebi koppels trouwen. Het eerste koppel van hetzelfde geslacht dat in België in het huwelijksbootje stapte waren Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen uit Kapellen, hun huwelijk ging door op 6 juni 2003. En aan welke volksvertegenwoordigers en senatoren danken we het homohuwelijk? dat blijkt vooral het werk te zijn van: VLD (nu Open VLD), CVP (nu CD&V), Agalev (nu Groen), SP.A, PS, Ecolo en N-VA dankbaar mogen zijn. MR, cdH en Vlaams Blok (nu Vlaams Belang) stemden tegen.

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie beschikt over cijfers tot eind 2010. In die 7 jaar zijn net geen 17.000 homo's en lesbiennes in het huwelijksbootje gestapt: 9.145 mannen en 7.782 vrouwen. Dat de cijfers oneven zijn, komt doordat het huwelijk of de echtscheiding van twee mensen niet altijd in hetzelfde jaar wordt geregistreerd in het bevolkingsregister of dat sommige partners niet ingeschreven zijn in het Rijksregister.

Vandaag hebben de Vlaamse groenen op hun website de parlementsleden in de bloemetjes gezet die destijds voor het homohuwelijk stemden. Met een kleurcode worden de partijen aangegeven. Eveneens herinnert de partij ons eraan wie zich onthield of tegen stemde.

Een ander koppel dat als een van de eerste trouwden in ons landje zijn Paul en Walter. Het koppel heeft al 22 jaar samen een restaurant en zegt op de website van de redactie.be dat ze geen negatieve reacties kregen op hun huwelijk. Verder zeggen ze: We hadden al een samenlevingscontract", zegt Paul. "Maar een huwelijk, ja, dat geeft toch wel een meerwaarde aan het samenleven. Van vrienden, familie of klanten hebben we eigenlijk geen negatieve reacties gekregen." Na hun huwelijk hebben ze een feest gegeven voor de familie en voor goede vrienden. "Een taxichauffeur die klant van ons is, heeft ons zelfs gratis met de limousine naar het stadhuis gevoerd", weet Walter nog.

Nog een ander koppel dat kort na 2003 trouwde waren Myriam en Katrien. Ook zij deden kort hun verhaal op de website van de redactie.be. "We waren al vijftien jaar samen. Na 2003 wilden we eerst de kat uit de boom kijken", zegt Myriam. "We wilden er zeker van zijn dat er geen kinderziektes meer waren. Over het huwelijk zelf hebben ze nooit getwijfeld. "Je moet er gewoon klaar voor zijn. In ons geval hoorde trouwen er gewoon bij. Wij willen samen oud worden." "Als je trouwt, word je als koppel beter erkend en gewaardeerd", valt Katrien haar partner bij.

Een koppel dat later trouwde zijn Wouter en Gert. Op de website van de redactie.be zeggen ze: "We beseffen dat we in de juiste periode zijn geboren", vindt Gert. "Vroeger was onze kinderwens nooit vervuld geraakt." Hij en zijn partner Wouter zijn getrouwd in 2006. "We kenden elkaar al zes jaar en hadden al samen een huis gebouwd toen we de stap zetten. Het huwelijk, dat is zoals bij de meeste mensen: elkaar graag zien en dat willen bevestigen", zegt Wouter. "De adoptie van onze kinderen is er achteraf bij gekomen. Wij hebben onszelf altijd beschouwd als een koppel dat een kind wilde adopteren", voegt Gert daaraan toe, "niet noodzakelijk als homokoppel." Ze hebben nu twee kinderen geadopteerd: een jongen van 3 jaar oud en een meisje van 1 jaar.

holebi info 2013

Dit bericht is gepost op 30 January, 2013 en 4894 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 

Opnieuw homofobe aanval in Amsterdam + video.

 

Video met schaduwpoppen toont liefdesverhaal tussen twee mannelijke giraffen.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.