Je leest:

Belg holebi en trans awards uitgereikt
Vandaag, tijdens haar nieuwjaarsreceptie reikte holebi- en transgenderkoepel «avaria naar jaarlijkse gewoonte enkele Awards uit. Dit jaar voor het eerst op een andere manier dan de voorbije jaren.

Eerdere jaren reikte «avaria de holebi Fobie- en de holebi Folie prijs uit. Deze werden vervangen door de «avaria Media Award (gegeven aan een mediamoment dat holebi- en transgenderthema's vooruit hielp of bijzonder maakte), en de «avaria Lifetime Achievement Award (zet een actie of campagne in de bloemen voor haar aandacht voor holebiís en/of transgenders). En nieuw de «avaria Lifetime Achievement Award, (die gaat naar een persoon die zich jarenlang inzet(te) voor de rechten van holebiís en transgenders, werkt niet met genomineerden).

Winnaars:

«avaria Media Award:
Werd gewonnen door het jongeren weekblad Joepie, voor de holebi special aan het begin van het nieuwe schooljaar. Onder de titel: 'Gay = Okay' bracht het jongerenblad tien holebi-issues. Het was trouwens niet de eerste keer dat Joepie aandacht had voor holebi's, en de hartenrubriek wordt al geruime tijd geschreven door een jonge openlijke homo, met als titel 'Matthias, your gay best friend'. Het eigen initiatief, de positieve benadering en de gevoelig doelgroep overtuigden de jury om Joepie uit te roepen tot de winnaar van de «avaria Media Award 2013.

De «avaria Campaign Award:
Werd gewonnen door de Basisschool Sint-Martinus uit Sint-Jans-Molenbeek, voor het project over seksuele geaardheid en genderidentiteit dat ze lanceerden op deze school. Onder de titel: 'Ik en de Ander', werden er in de school gangen foto's opgehangen van kussende vrouwen, mannen die hand in hand lopen en transgenders naast heteroseksuele koppels. Over de foto's werd vervolgens in de lessen gepraat, waarbij de kinderen de verschillen tussen gender, geslacht en geaardheid werd uitgelegd, ook werden er foto's getoond die de kinderen anders niet zien, zoals huwelijksfoto's van homo en lesbische koppels. Verder bracht de school ook educatieve toneelstukjes en volgt het schoolteam regelmatig vorming rond holebi's en gender en weerbaarheid. Het was geen evident project omdat er ook veel moslim kinderen op deze school zitten, toch was het geheel een succes. De jury van de «avaria Awards was dan ook van mening dat het project een inspiratie is voor andere scholen en dat het een knap voorbeeld was van genderbewust onderwijs.

«avaria Lifetime Achievement Award:
De grote verrassing van de «avaria Awards was evenwel de winnares van de allereerst «avaria Lifetime Achievement Award. Deze prijs ging immers niet naar een holebi-coryfee, zoals vele hadden verwacht, maar naar Griet De Cuypere, de psychiater van het Gentse Genderteam, die door haar jarenlang inzet zichtbaarheid heeft gegeven aan het transgenderthema. De Cuypere zette transgenderisme en transseksualiteit op Belgische kaart. Het UZ Gent Genderteam hielp de voorbije jaren honderden transseksuelen met hun transitie. Jammer genoeg wordt het initiatief niet altijd op applaus onthaald en wordt de inzet van De Cuypere en haar team vaak gebagatelliseerd, waarbij mensen zich afvragen: 'houden ze zich daarmee bezig in plaats van met essentiŽle problemen?'. De Cuypere zegt: Ja, want genderdysfore mensen lijden zo veel, en ik zie hen helpen niet als een luxe, wat me bij deze mensen opvalt is het grote lijden, dat is ook de reden waarom ze recht hebben op een correcte behandeling.' De Cuypere is een wereldwijde autoriteit voor de begeleiding van transgenders, intussen heeft ze de leiding van haar team wel losgelaten, en doet ze het wat rustiger aan, maar nog blijft ze actief, zo is ze nog bestuurslid van de World Professional Association for Transgender Health en vooraanstaand lid van de Enig onderzoeksgroep (Eureopean Network for the Investigation of Gender Incongruence).holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 20 January, 2013 en 2476 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

19 oktober 2019 - Soiree Feminee
19 oktober 2019 - Revelation
19 oktober 2019 - 22 Years Red&Blue
19 oktober 2019 - Driekant 50 jaar
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Los Ninos
26 oktober 2019 - Playground
26 oktober 2019 - Woodpop
31 oktober 2019 - 30Years La Demence
31 oktober 2019 - Beloved Halloween

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Hoe de coming out ging van zes bekende Vlaamse holebi's en een transgender.

 

Vlaams actrice Joke Devynck over haar relatie met een vrouw.

 

Winnaar Vlaamse Inclusive werkgever (holebi & trans+ vriendelijk enz..) bekend gemaakt.

 

Drie Vlaamse ouders over hoe het was toen hun kind uit de (homo/lesbische) kast kwam.

 

Maak kennis met Alexander, de dove man achter Lola McQueen uit Belgium’s Got Talent.

 

Vlaamse tienerreeks wtFOCK krijgt derde seizoen mét homo personage.

 

Vlaamse holebi & transgender+ federatie heeft gemengde gevoelens over Vlaams regeerakkoord.

 

Zalando speelt met gender met Gentse Joppe + video.

 

Jonas Roelens wint PhD Cup met onderzoek naar vervolging holebi's in Vlaamse Middeleeuwen.

 

Op komst, 19de editie van het Vlaamse holebifilmfestival (ook met trans films).

 


Buitenlands nieuws

Oeganda legt vijf jaar oude wet die holebi zijn straft met de dood opnieuw op tafel.

 

Flashmob huwelijksvideo van homo koppel gaat viraal.

 

11 Oktober is Coming-Outdag, vier acties in de aandacht.

 

Al twintig transgender vrouwen vermoord in de VS.

 

Anti holebi & transgender organisatie boycot Mattel om genderneutrale Barbie lijn.

 

Een supportieve vader is goed voor het hart van holebi's en transgenders.

 


Showbizz nieuws

Wereldkampioen en Olympisch goud winnende top sporter komt uit de kast.

 

Britse cricket speelsters ondanks afkeuren van ouders verloofd.

 

Opschudding op sociale media omdat Ellen DeGeneres grapjes maakte met George Bush.

 

Zanger Elton John zag de dood voor ogen.

 

Gordon had het na 3 maanden clean zijn even moeilijk, maar met steun van fans er weer bovenop.