Dossier - holebi in het oude China van 1000 jaar geleden.
Uit een nieuw onderzoek door een Chinese socioloog blijkt dat er eeuwen oude documenten bestaan waaruit blijkt dat holebi relaties duizend jaar geleden al werden aanvaard in de republliek China.

De chinese socioloog Pan Guangdan documenteerde de aanvaarding van homo en lesbnische relaties in China die duizenden jaren terug gaan in de tijd, en waaruit blijkt dat de aanvaarding van holebi's destijds groter was dan nu. Pan ontdekte alles toen hij begon aan de vertaling Engels naar Chinees van het boek Psychology of Sex, van Havelock Ellis uit 1933, Ellis was de eerste Chinese auteur die een medisch boek schreef over homoseksualiteit, en het boek inspireerde Pan op zoek te gaan naar homoseksualiteit binnen de Chinese geschiedenis.

Pan ontdekte tal van bewijzen die aantonen dat men in de oude Chinese tijd zich bewust was van het bestaan van homo relaties en dat veel koppels openlijk samen woonden. De eerste documenten die Pan vond komen uit de Shang Dynasty (1600 BC-1046 BC) waar seks tussen mannen werd beschreven, weliswaar in de lijst van tien mogelijke criminele feiten waarvoor men kon gestraft worden.

Maar het volgende document uit de Zhou Dynasty (1046 BC-256 BC) toonde aan dat homo's meer aanvaard werden. Dat blijkt ook uit een later document uit 722 BC 481 BC, waarin staat dat een knappe man een andere man wilde vermoorden omdat die avances maakte, waarna er werd gesteld dat dit niet mocht gebeuren omdat iemand vermoorden omdat hij liefde voor iemand voelt verkeerd is, ook al gaat het om iemand van hetzelfde geslacht.

Verder vond Pan bewijzen dat bijna elke keizer uit de Western Han Dynasty (206 BC-24 AD) naast zijn vrouw ook een mannelijke geliefde had, vaak beschreven in gedichten en andere teksten. Tijdens de Sui, Tang en Yuan dynastie (AD 581- AD 1386) verdwenen teksten over holebi's uit de officiƫle geschriften maar kwamen nog wel voor in novels. Om dan uiteindelijk gedurende de Jin Dynasty (1115 AD-1234 AD) terug te keren met een grotere aanvaarding voor holebi's en beschreven als veel voorkomend binnen de hogere klasses.

Tijdens de Yuan Dynasty in the Ming en Qing dynasties (1368 AD -1911 AD) waren homo karakters erg populair in novels en verscheen zelfs het eerste officiƫle boek over homoseksualiteit. Tijdens de Qing Dynasty geloofde men zelfs dat er een specifieke god was die opkwam voor holebi's en hen beschermde, deze god was Hu Tianbao. Ook rond deze tijd begon men zich bewust te zijn van lesbische relaties en werd men toleranter tegen vrouwelijke koppels die samen woonden.

De eerste oppositie tegen homoseksualiteit ontstond tijdens de Tang-dynastie onder invloed van christelijke en islamitische waarden. Tijdens de laatste keizerlijke dynastie (Qing) en in de Volksrepubliek van China was homoseksualiteit verboden.

Pas in 1991 werd homoseksualiteit in Hongkong gelegaliseerd, terwijl dit voor China het geval was in 1997. Sinds 2001 wordt homoseksualiteit officieel niet langer geclassificeerd als een psychische stoornis. Maar ondanks de verwijdering van homoseksualiteit uit de lijst van psychische aandoeningen zijn er nog steeds klinieken die zich richten op het bestrijden van homoseksuele gevoelens door conditioneringsmethoden in te zetten.
Inmiddels is homofilie overigens meer geaccepteerd, hoewel veel mensen uit angst hun eigen homoseksualiteit of die van familie of vrienden verzwijgen.

Uit onderzoek komt naar voren dat 85% van de homo's en lesbiennes getrouwd is (hetero huwelijk). De druk binnen de familie om in het huwelijk te treden is in China nog altijd ontzettend groot, zelfs wanneer de familieleden op de hoogte zijn van de geaardheid van hun kind.

Onthulling van de geaardheid heeft naast het ongewenst in het huwelijk treden ook nogal eens het verlies van banen, vernedering en afpersing tot gevolg. Openlijke communicatie over homoseksualiteit is vandaag de dag in de praktijk eerder regel dan uitzondering.


holebi info eigen berichtgeving - 2013

Dit bericht is gepost op 07 January, 2013 en 4033 keer gelezen.Reageer op dit bericht: