NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Vlamingen tolereren holebi's zolang ze onzichtbaar zijn.
Steeds meer Vlamingen vinden dat mensen van hetzelfde geslacht 'mogen zijn zoals ze zijn'. 'Toch is de negatieve houding ten opzichte van homo's nog wijdverspreid', zegt sociaal psycholoog Alexis Dewaele.

Het is eigenlijk allemaal heel erg dubbel. Aan de ene kant staat ons landje al jaren bovenaan in de Europese tolerantietop, en is bijna iedereen het er over eens dat holebi's gelijke rechten verdienen. Maar als er dan wordt door gevraagd blijkt dat de Belgen helemaal niet zo tolerant zijn als gedacht.

In de laatste VRIND-bevraging van de Vlaamse overheid zeggen 9 op de 10 Vlamingen wl dat holebi's hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Maar..en nu komt het... niet te zichtbaar graag!, want vier op de tien vindt het walgelijk dat mannen elkaar in het openbaar zoenen, ook lesbische koppels ziet de Vlaming liever niet innig zijn in het openbaar. Daar gaat de tolerantie van het volledig jezelf kunnen zijn...

En het wordt er helaas niet beter op wanneer men concrete vragen stelt, dan blijken vlamingen nog negatiever te staan tegenover holebi's, zegt Dewaele. "Vraag of twee mannen een kind mogen opvoeden, en er is al veel meer reserve." Opnieuw krijgen mannen het hier harder te verduren dan vrouwen: een op vijf vindt het niet kunnen dat twee vrouwen kinderen kunnen adopteren. Een op drie zegt hetzelfde over een gezin met twee papa's. Gezinnen, en dan liefst met kinderen, zijn nog steeds de hoeksteen van de samenleving. En die verleg je niet zomaar. Die tolerantie waar we zo trots op zijn, is dus eigenlijk maar schijn. "Door de toegenomen aandacht voor zaken als racisme, seksisme en homofobie zijn mensen zich er van bewust dat dit eigenlijk niet kan", zegt Dewaele. "Zeker hoogopgeleiden weten heel goed dat homofobie onaanvaardbaar is. De negatieve houding ten opzichte van homo's is nog altijd wijdverspreid. Het gebeurt alleen veel subtieler."

En eigenlijk doen we door ons uit te spreken tegen een homoseksuele partner voor zoon- of dochterlief au fond hetzelfde als de vuilgebekte pubers in de Volt-reportage, die woensdagavond werd uitgezonden: 'Jij, vuile homo, hoort er niet bij'. Dewaele gaat verder: "Bij mannen, jongeren, mensen die zeer religieus zijn, laagopgeleiden en kansarmen leeft dit sterker. Bij sommigen komen al die factoren bij elkaar, met als gevolg de perverse uitlatingen die we in de reportage hebben gezien. Maar laten we niet vergeten dat homonegativiteit er bij iedereen inzit, niet alleen bij moslims."

Zijn we dan met zijn allen zo conservatief? Helemaal niet, zelfs minder en minder, blijkt uit de schaarse onderzoeksresultaten. Het beste bewijs is net dat holebi's veel zichtbaarder zijn geworden, zegt Dewaele. "Dat zorgt voor wrijvingen met de vele verschillende groepen die in deze maatschappij naast elkaar moeten leven. Eigenlijk wijzen deze schokjes er net op dat we vooruitgang boeken."


Bron: demorgen.be

Dit bericht is gepost op 09 November, 2012 en 2640 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

31 januari 2020 - Woman only party
01 februari 2020 - lgbt Karaoke
01 februari 2020 - Boys for Boys
01 februari 2020 - Playgrounds Fetish Antw
01 februari 2020 - Playground Gent
01 februari 2020 - Los Ninos
01 februari 2020 - Love Boat
07 februari 2020 - Marry Me
08 februari 2020 - BonBini Gay
08 februari 2020 - Revelation Seakers

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische voetbalcub riskeert geldboete wegens homofobie.

 

Gezocht Vlaamse twintiger met homo papa's.

 

Vlaams Parlement hield debat over holebi- en transfobie.

 

Holebi (trans+) huis Vlaams Brabant heeft een nieuwe naam.

 

Maak kennis met Nick & Christophe, het eerste homo koppel in Blind getrouwd.

 

Vlaamse televisie reclame met lesbisch koppeltje gaat viraal + video

 


Buitenlands nieuws

Steun voor homohuwelijk steeg met tweederde in Centraal Europees land.

 

Puberteitsblokkers zijn levensreddende medicijnen voor transgender tieners.

 

Negende Amerikaanse staat met verbod op Gay en Trans+ panic defence wet.

 

Deense homo's biseksuele mannen en MSM mogen weldra ook, onder voorwaarden, bloed geven.

 

Tiental Amerikaanse staten wil anti transgender wet invoeren, eentje ook anti holebi wet.

 


Showbizz & Sport

Jesse Tyler Ferguson en echtgenoot worden in de zomer papa's + video.

 

Ooit beschouwd als jongste transgender, Kim Petras groeide uit tot popidool.

 

Tal van Hollywoodsterren steunen openlijk homo presidentskandidaat Pete Buttigieg.

 

Lesbische Broadway-show met beroemde lesbiennes en 2 beroemde lesbische koppels.