Coming out van prof voetballer als homo vorig jaar betekende einde van carriere.
De carrière van de Amerikaanse profvoetballer David Testo is ten einde als resultaat van zijn coming out als homo in 2011. Homofobie is al langer een probleem in de voetbalwereld, en ondanks de vele inspanningen van zowel sportorganisaties, fans en holebi organisaties om het tij te keren, lijkt het er toch op dat men beter in de kast kan blijven als homo voetballer of niet?

Recent getuigde een anonieme Duitse prof voetballer over zijn angsten en het in de kast zitten als homo. Daarop kwamen meteen tal van reacties waarin werd gesteld dat ook voetballers openlijk moeten kunnen zijn over hun seksuele geaardheid. Zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel en onze eigen premier Elio di Ruppo lieten in de pers weten dat ook voetballers uit de kast moeten kunnen komen, maar dan komt het verhaal van de 31-jarige Amerikaanse prof voetballer David Testo:

In 2011 kwam Testo uit de kast als homo. Hij kon naar eigen zeggen niet langer zwijgen. Opgegroeid in een christelijke familie had hij het lange tijd erg moeilijk om zijn geaardheid te aanvaarden. "Wanneer je als jong kind regelmatig hoort dat homo's zondig zijn en zullen branden in hel, wat moet je dan denken," zegt Testo in het interview. Testo was een gouden jongen op school, werd kapitein van de het schoolvoetbal team en had dates met cheerleaders. Maar toen hij aan zijn professionele carrière begon, en zijn seksuele geaardheid meer duidelijk werd, kreeg hij al snel het gevoel dat hij niet helemaal zichzelf kon zijn.

"Toen ik uit de kast kwam wist ik niet of ik meer zou gaan spelen of minder. Maar ik wist dat ik eindelijk kon zijn wie ik ben. Maar toen ik dan eindelijk liet weten dat ik homo ben kwam er een storm van protest, bleven de aanbiedingen van andere clubs en organisaties achterwege en kwam mijn carrière tot een eindpunt." Zijn eigen club stopte het contract in november 2011, kort na zijn coming out. Teste zegt dat hij denkt dat organisaties nog lang niet klaar zijn om om te gaan met iemand zoals hij. Vandaag de dag is Testo yoga instructeur, en zegt dat hij niet kan wachten tot er nog een grote voetbalster uit de kast komt. Vandaag de dag is er slechts één prof voetballer van de ruim 500.000 spelers uit de kast en dat is de 21-jarige Zweedse Anton Hysen, die ook vorig jaar uit de kast kwam. Volgens Testo zijn er nog veel meer maar blijven ze angstvallig in de kast zitten.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
DUITS PROF VOETBALLER GETUIGD ANONIEM OVER HOMO ZIJN
VLAAMSE CAMPAGNE TEGEN HOMOFOBIE IN DE VOETBAL WERELDholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 September, 2012 en 4135 keer gelezen.