Onderzoek - Correcte behandeling maakt mensen met hiv nauwelijks besmettelijk.
Op de Wereldaidsconferentie in Washington deze zomer, werd het goede nieuws bevestigd. Mensen met hiv die hun behandeling nauwkeurig volgen, blijken in de praktijk nauwelijks nog besmettelijk. Sensoa hoopt dat deze informatie het leven van mensen met hiv gunstig zal be´nvloeden.

Een moeilijk begrip: 'ondetecteerbare virale lading'
Mensen met hiv die Ĺondetecteerbaarĺ zijn, hebben zo weinig virus in hun lichaam, dat zij nog nauwelijks anderen kunnen infecteren via een onbeschermd seksueel contact. Even een vergelijking. Iemand met hiv die ondetecteerbaar is heeft minder dan 20 tot 50 virusdeeltjes per milliliter bloed. Iemand met hiv die niet in behandeling is heeft wel 50.000 of zelfs een miljoen virusdeeltjes per milliliter bloed. Meer dan 80% van de Belgische mensen met hiv die medicatie neemt en opgevolgd wordt in een aidsreferentiecentrum (ARC), heeft een ondetecteerbare virale lading.

Maar de gunstige gevolgen van een ondetecteerbare virale lading stoppen daar niet. Wanneer hiv tijdig gedetecteerd wordt, met andere woorden vˇˇr de ge´nfecteerde persoon ziekteverschijnselen vertoont, kan het virus sneller onderdrukt worden. Zo kan iemand met hiv genieten van een betere gezondheid, en heeft die een vergelijkbare levensverwachting als iemand zonder hiv. Hiv is dus een chronische aandoening geworden.

Goed nieuws voor mensen met hiv
Dat trouw hiv-medicatie innemen zo doeltreffend is, is op zich al goed nieuws voor mensen met hiv. Weten dat je nog nauwelijks besmettelijk bent, zorgt daarnaast voor meer gemoedsrust. De angst om iemand te infecteren kan wegvallen, wat bijdraagt tot een hogere levenskwaliteit voor mensen met hiv en hun partners. Hopelijk zal deze nieuwe kennis er voor zorgen dat het stigma en de discriminatie eindelijk kunnen verdwijnen.

Impact op de preventie
Mensen die een risico op hiv-besmetting hebben gelopen, hebben er nu nog meer dan ooit belang bij om zich tijdig te laten testen. Je serostatus kennen is nu meer dan ooit een voordeel, want door de hiv-medicatie kan de impact van hiv op je gezondheid sterk beperkt worden en wordt het risico op overdracht drastisch verminderd. Er zijn nog steeds te veel mensen die hun positieve status niet kennen, met verregaande gevolgen voor de eigen gezondheid en voor die van hun seksuele partners.

Maar hoe zit het met condooms? Sensoa blijft erbij: condooms gebruiken. De meeste besmettingen gebeuren door mensen die zelf nog niet eens weten dat ze hiv hebben, vaak op het moment dat ze uiterst veel virus in het bloed hebben doordat ze zelf nog maar net besmet werden. Onder homo's is er ook een hoog gehalte van soa, die de overdracht van hiv vergemakkelijken. Condooms gebruiken blijft dus noodzakelijk.


MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: volledige overname van website mannenseks.be

Dit bericht is gepost op 23 September, 2012 en 2704 keer gelezen.