Gentse holebi's houden deur dicht en geven tips tegen homofobie.Na de recente homofobe aanvallen in Gent zeggen de holebi's van Casa Rosa (Oost-Vlaamse roze huis) niet angstig te zijn maar wél alert. Hun huis houdt de deur daarom voorlopig dicht en raadt holebi's aan om 's nachts niet alleen door stille steegjes te wandelen.

Al in het najaar van 2011 namen de beledigingen en bedreigingen aan het adres van holebi's gevoelig toe in Gent. De politie kreeg de opdracht extra waakzaam te zijn in de buurt rond Casa Rosa en enkele homovriendelijke cafés in de buurt. Toch werd er in maart een ruit van het holebihuis ingegooid en vorige week kreeg een jong homokoppel rake klappen na een avondje Gentse feesten. En afgelopen dinsdag werd de 20-jarige Mathias het slachtoffer van homofobisch geweld. Wat er is er toch aan de hand in Gent?

“Het Casa Rosa was altijd een open huis, maar nu heb ik toch aan de gebruikers van het gebouw gevraagd om de voordeur gesloten te houden”, zegt Deborah Lambillotte, coördinatrice van het Casa Rosa in Gent en zelf transgender en lesbisch. “Het is heel spijtig dat we dat moeten doen, maar we kunnen ook geen risico lopen. Ik raad anderen ook altijd aan om ‘s nachts via de grote straten te wandelen, en geen steegjes te nemen.”

Uit de statistieken blijkt wel geen toename van homofoob geweld. Anno 2011 kwamen er 32 klachten binnen bij de politie in 2012 slechts 2. Maar volgens Lambillotte wordt het geweld wel ernstiger. “Vroeger ging het vooral over schelden en beledigen, nu hoor ik verhalen over achtervolgingen en fysiek geweld.” Vele jonge holebi’s durven geen klacht indienen, zegt Lambillotte. Ze zijn bang voor wraak of ze denken dat er toch niets met de klacht gebeurt. “We roepen alle slachtoffers van homofoob geweld op een klacht in te dienen. De politiek reageert immers vooral op cijfers en statistieken. Die ontbreken momenteel nog.”

Afgelopen 21 juli organiseerde het Gentse holebihuis nog een korte optocht ter ondersteuning van het koppel dat in het ‘Graffitisteegje’ werd gemolesteerd, en tegen homofobie. “300 mensen zijn ons toen komen steunen. De schepen van Gelijke Kansen en de burgemeester waren er ook bij. Ze hebben die dag zelfs een regenboogvlag boven de ingang van het stadhuis gehangen. Dat hebben we hier nog nooit gezien”, vertelt Lambillotte.

Toch zijn symbolische acties alleen niet genoeg, aldus Casa Rosa. En daarom wil men na de zomer alvast contact opnemen met de allochtone gemeenschap. “In grote delen van de moslim-gemeenschap is homoseksualiteit nog volledig taboe. Je kan het vergelijken met de situatie in het strenge katholieke Vlaanderen van 50 jaar geleden. Dat wil niet zeggen dat enkel moslims verantwoordelijk zijn voor homofoob geweld. Integendeel: bij de feiten in Luik en Aalst waren de daders autochtonen. Maar we willen toch de dialoog opstarten”, zegt de coördinatrice.

De Gentse afdeling van de vereniging voor moslimholebi’s Merhaba vergaderde een tijdlang in het Casa Rosa, maar daar zijn ze ondertussen mee opgehouden. “Er is te veel sociale controle in Gent en het Casa Rosa heeft geen achterdeur. De werking van Merhaba is in Gent volledig stilgevallen. Moslims met een homoseksuele of lesbische geaardheid wijken uit naar Brussel of Antwerpen, waar ze veel anoniemer zijn”, zegt Lambillotte.

Ook schepen van Gelijke Kansen Guy Reynebeau (sp.a) erkent dat het thema nog altijd erg gevoelig ligt in de moslimgemeenschap. Samen met de federaties van etnisch-culturele minderheden werkt het Gentse stadsbestuur aan oplossingen. “Homofobie is een van de thema’s die we daar in het verleden hebben aangesneden. De verschillende federaties zijn er principieel mee akkoord gegaan om in hun werking aandacht te hebben voor het probleem. Hoe ze dat invullen, mogen ze zelf weten. Ik ga niemand verplichten om pakweg vier lezingen per jaar te organiseren over het thema.” Een van de deelnemende federaties is de Gentse afdeling van VOEM vzw, de vereniging voor ontwikkeling en emancipatie van moslims. De koepel maakt deel uit van het allochtone middenveld en vertegenwoordigt voornamelijk moslimverenigingen.

“Ik kan me moeilijk voorstellen dat in de Gentse moskeeën gesproken wordt over thema’s als homoseksualiteit of homofobie”, zegt Frank De Jonckheere, medewerker van de vzw. “Anderzijds denk ik ook niet dat de moslims die naar de moskee gaan, ‘s nachts op pad gaan om homo’s lastig te vallen. Het is niet omdat je iets niet kan aanvaarden wegens je godsdienst, dat je daarom geweld gaat plegen.” Toch wil het Gentse stadsbestuur ook met de moskeeën aan tafel zitten. “Het is niet onze bedoeling om met het vingertje te zwaaien, maar we willen het probleem wel bespreekbaar maken”, zegt Reynebeau. Camera’s komen er vooralsnog niet in de Gentse binnenstad. “De holebigemeenschap is vragende partij, maar we zien niet meteen het nut van camera’s in deze buurt. Enerzijds is het problematisch voor de privacy, anderzijds zal het waarschijnlijk ook niet helpen. Als je weet dat er camera’s hangen, dan ga je wel buiten het zicht van de camera staan”, denkt de schepen.

Extra:
Op zoek naar andere Roze Huizen in ons landje? En/of holebi/trans organisaties? Raadpleeg dan de holebi info GIDS

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 28 July, 2012 en 3632 keer gelezen.