BelgiŽ verhoogt straffen geweld tegen holebi's. (goedgekeurd)


Vandaag (deze middag) keurde de ministerraad een verzwaring goed van de maximumstraf voor homofoob geweld. Hierdoor riskeren daders dan een gevangenisstraf van 30 jaar in plaats van de maximumstraf van vijf jaar nu. Bij doodslag of moord wordt de strafmaat levenslang in plaats van de huidige twintig jaar.

Het voorstel tot verzwaring van straffen voor geweld tegen holebi's kwam er na de dood van de Luikenaar Ishane Jarfi die in mei van dit jaar om het leven kwam na een homofobische aanval. Omdat de zaak nog niet rond is riskeren ook deze daders een hogere strafmaat.

De goedkeuring komt toevallig twee dagen na de homofobe aanval in Aalst, van afgelopen woensdag, waarbij twee homo's slachtoffer werden van extreem homofobisch geweld. De verzwaring van straffen op geweld tegen holebi's stond volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), al langer op de agenda. De Belgische holebi verenigingen hadden dan ook meermaals opgeroepen tot maatregelen.

Verder werkt Turtelboom samen met minister van Binnenlandse Zaken JoŽlle Milquet aan een omzendbrief waarin richtlijnen zullen staan over hoe een melding van homofoob geweld bij de politie concreet moet worden opgesteld. Nu weegt een dossier vaak nog te licht om het als een haatmisdrijf te kunnen kwalificeren. "Politieagenten die tijdens het opstellen van een proces-verbaal vermoeden dat iemand in elkaar geslagen is omwille van zijn of haar geaardheid moeten daar op doorvragen. Anders wordt het misdrijf afgedaan als een gewone zaak van slagen en verwondingen", geeft Yves Aerts van «avaria als voorbeeld.

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
MAN LEVENSGEVAARLIJK GEWOND NA HOMOFOBISCH GEWELD IN AALST + REACTIES HOLEBIFED EN POLITICI
BELG GROEP BEYOND THE LABYRINTH BRENGT SONG TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO
BELG HOLEBI ARTIEST BRENGT SAMEN MET JACKY LAFON SINGEL UIT TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO
KATHOLIEK PRIESTER KOMT OP VOOR HOLEBI'S NA MOORD OP HOMO
PROTEST TEGEN WANDELPAD VOOR LESBIENNES EN BISEKSUELE VROUWEN
ZANGER GORDON HEEFT NIEUW VRIENDJE - DIT KEER 17 JAAR JONGER
HOLEBI PROTEST OP NELSON MANDELA DAG IN ZUID AFRIKA
AMERIKAANS RAPPER BRENGT VIDEO SONG VERHAAL TEGEN HOMOFOBIE WAARIN HIJ MAN KUST + VIDEO
LESBI TIENER HELPT POLITIE DADER VINDEN DIE HAAR & VRIENDIN KOGEL IN HOOFD JOEG
EX HOMOFOOB 50 CENT KOMT OP VOOR FRANK OCEAN EN HOLEBI'S
GRONDWETTELIJK HOF BEVESTIGT RECHTEN BELGISCHE LESBISCHE CO MOEDER BIJ SCHEIDING
HOMO SITCOM IS SUPER POPULAIR OP INTERNET + VIDEO

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: knack.be

Dit bericht is gepost op 20 July, 2012 en 3220 keer gelezen.