Man levensgevaarlijk gewond bij homofoob (holebi) geweld in Aalst + reactie holebifederatie + update reacties politici.Een 35-jarige man is vorige nacht levensgevaarlijk gewond geraakt door slagen toegebracht door twee broers in een café in Aalst. Volgens de eerste informatie gaat het om homofoob geweld.

De feiten gebeurden rond 1:45 uur in café Kelly's aan het Statieplein in Aalst. Twee mannen werden aangevallen nadat ze bevestigend reageerden op de vraag of ze homo waren, zo blijkt uit de eerste verklaringen. De daders, twee broers van 20 en 28 jaar oud brachten de twee slachtoffers verschillende slagen toe, onder meer met stoelen en een biljartkeu. Het 35-jarige slachtoffer uit Kruishouten werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis, het andere slachtoffer een 55-jarige man uit Aalst kon na verzorging naar huis.

Na de aanval gooiden de daders ook nog het venster van het café in met een terrastafel en vluchtten ze weg met een bromfiets. Volgens het parket gaat zeer zeker om homofobisch geweld. De lokale politie kon de daders oppakken toen ze zich beiden aanboden voor verzorging in het ziekenhuis. De homofobe broers zijn geen onbekende voor het gerecht, ze worden nu voorgeleid wegens opzettelijke slagen en verwondingen, ingegeven door homofobe motieven met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

Cavaria (holebifederatie) reageert meteen op dit nieuws:

Samen met al haar aangesloten verenigingen is çavaria ontzet over elke daad van homo- en transfoob geweld. Yves Aerts (coördinator çavaria): "Homo- en transfoob geweld komen helaas in alle lagen van de bevolking voor, en blijkbaar ook in alle gemeenten of steden. We zijn geschokt door deze laffe daad van agressie." Çavaria wil in de eerste plaats deze (en andere) slachtoffers een hart onder de riem steken, door haar morele verontwaardiging en steun uit te spreken, maar is natuurlijk ook bereid de slachtoffers bij te staan waar mogelijk en gewenst.

N.a.v. de homofobe moord in mei in Luik, vroeg çavaria een nationaal actieplan tegen homo- en transfobie. Premier Di Rupo, en de ministers Turtelboom en Milquet beloofden kort nadien om daar nog dit jaar werk van te maken. In dat plan moeten volgens çavaria in de eerste plaats repressieve maatregelen worden versterkt of uitgewerkt (bvb correcte en deskundige opvang van slachtoffers door de politie; vervolging en veroordelingen door justitie), maar tegelijk ook ingezet worden op preventieve acties (bvb integratie van holebiseksualiteit in het hele onderwijsveld; ondersteuning van ouders van holebi's en transgenders) en aanpassingen van de huidige wetgeving (bvb gelijkschakeling met antiracismewetgeving; opname van genderexpressie als grond van non-discriminatie). Yves Aerts (çavaria): "De hoogdringendheid van zo'n actieplan tegen homofobie is helaas nogmaals bewezen. Het is nu aan de regering om haar beloftes snel waar te maken."

Update Reacties politici


Ondertussen hebben ook al enkele politici gereageerd op dit afschuwelijke nieuws. Een overzicht:

Jean-Jacques De Gucht (Open Vld)
Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht en lijsttrekker van Open VLD in Aalst winst er geen doekjes om: “Geweldplegingen ingegeven door een onaanvaardbare intolerantie tegenover mensen met een homoseksuele geaardheid, kunnen op geen enkele manier door de beugel”.

“Niet enkel in Brussel vindt homofoob geweld plaats. Het is erg te moeten vaststellen dat dit gisteren ook in Aalst is gebeurd. Ik vind dat wij als liberalen een heel duidelijk signaal moeten uitsturen: dergelijk gedrag kan op geen enkele manier goedgekeurd worden.” In het verkiezingsprogramma van Open Vld wordt dan ook aandacht besteed aan dit fenomeen. De Gucht: “In ons verkiezingsprogramma pleiten we heel duidelijk voor het uitwerken van een lokaal holebi- en transgenderbeleid waarin gelijke kansen en diversiteit centraal staan. In het verlengde hiervan willen we dat iedereen die kan rekenen op een sociale tegemoetkoming van het OCMW een antidiscriminatieverklaring ondertekent, waarin ook holebi’s vermeld worden. Iedere vorm van geweld, ook homofoob geweld, doet onze stad oneer aan. Aalst is een tolerante stad en moet dit ook blijven.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a)
Roegiers reageert geschokt. "Het geval van extreme agressie in Aalst benadrukt nogmaals de dringende noodzaak aan repressieve en preventieve maatregelen. Het bewijst ook dat de regering versneld over de brug moet komen, want daders van homofoob geweld voelen zich duidelijk niet geremd", luidt het. De federale regering beloofde in mei om op korte termijn met een actieplan tegen homofoob geweld over de brug te komen. "Nog langer talmen met het actieplan is geen optie, daders streng bestraffen is dat wel", besluit Roegiers.

Sam van de Putte, gemeenteraadslid (sp.a)
"Mijn wereld staat even stil. In Aalst, de stad waar ik zo fier op ben, werden twee homo mannen in elkaar getimmerd. Hoe lang zal ik met de holebibeweging nog moeten strijden, gewoon om mezelf te zijn?. Gelukkig werden de daders uit Aalst bij hun kraag gevat. Mijn hoop ligt nu bij justitie. Het gerecht moet eindelijk een signaal geven dat homofoob verbaal en fysiek geweld, samen met al die andere vormen van zinloos geweld, niet langer door de beugel kan. De feiten en daders zijn gekend. Nu is het wachten op hun straf. Maar, zijn we dan klaar? Dat denk ik niet. Naast de uitwerking en versterking van repressieve maatregelen zoals de effectieve vervolging en veroordeling van de daders door justitie, moeten er blijvend preventieve acties uitgewerkt worden. Alle beleidsniveau’s, van het federale tot het lokale, maar ook bedrijven, scholen, verenigingen en individuen dragen de verantwoordelijkheid om bij te dragen tot een tolerantere samenleving waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Niemand kiest ervoor om homoseksueel te zijn. Ik heb aanvaard dat m’n hart sneller gaat slaan wanneer ik mannen zie (sommige dan toch). Hopelijk kan jij dat ook voor mij aanvaarden", besluit van de Putte.

Klacht CGKR
Tot slot blijkt ook dat het CGKR zich burgerlijke partij wil stellen na dit nieuwe geval van extreem homofobisch geweld in ons landje.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) veroordeelt de feiten van afgelopen nacht in een café in Aalst en overweegt zich burgerlijke partij te stellen in de zaak. Dat zegt het CGKR in een reactie op het homofobe geweld in Aalst.

"Het Centrum veroordeelt deze daad van extreem geweld met mogelijk homofoob karakter. Het is onaanvaardbaar dat iemand aangevallen wordt omwille van zijn/haar seksuele geaardheid", zegt het CGKR in een persbericht. "Het Centrum zal er dan ook op toezien dat homofobie als motief voor dit geweld als verzwarende omstandigheid in rekening gebracht wordt en overweegt om zich burgerlijke partij te stellen." Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding opende vorig jaar negen dossiers over feiten van homofobie. Het ging om vijf gevallen van fysiek geweld en vier andere delicten. "Deze feiten kwamen voornamelijk voor op openbare plaatsen. Dit verwerpelijke motief kan op juridisch vlak als een verzwarende omstandigheid beschouwd worden. Maar deze cijfers weerspiegelen niet de werkelijkheid. Dat deze cijfers zo laag zijn, is te wijten aan een ernstige onderrapportering." Zo zouden volgens het CGKR factoren zoals angst voor represailles, schaamte of trots meespelen, waardoor slachtoffers van discriminatie of haatmisdrijven aarzelen om aangifte te doen.

Op ons forum kan je mee praten over dit onderwerp.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
MILQUET ZEGT NEEN TEGEN ANONIEME AANGIFTE BELG HOLEBI'S
BELG VEROORDEELD VOOR HOMOFOBISCH GEWELD IN OOSTENDE
BELG STRAFMAAT HOLEBI GEWELD WORDT ZWAARDER
1 MAAND NA HOMOFOBE MOORD OPNIEUW GEVAL VAN HOMOHAAT IN LUIK


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 July, 2012 en 4027 keer gelezen.