Anja Rens, de zus van Yasmine, drie jaar na diens overlijden: een gesprek + 2 video's.Vandaag op de Vlaamse nationale feestdag brengt Vlaanderen Muziekland een hulde aan Yasmine. 11 Juli, een mooie datum volgens de zus van Yasmine, want de familie is heel Vlaamsgezind. Op 25 juni was het alweer drie jaar geleden dat zangeres en presentatrice Yasmine uit het leven stapte. Weekblad Dag Allemaal had een mooi gesprek met Anja Rens, de zus van Hilde zoals de zangeres in werkelijkheid heette.

Anja Rens is pas 49 geworden, drie jaar geleden was die verjaardag de somberste dag uit haar leven. Want toen werd haar zus Hilde (Yasmine) begraven. Ondanks het verdriet werd die verjaardag toen toch een klein beetje gevierd, een dag later, tijdens een rustig etentje met de ouders.

Yasmine zelf zou dit jaar op 3 maart 40 zijn geworden. Anja wilde die dag bewust niet thuis zijn en is gaan uitwaaien aan zee en dronk daar een Duvel, het lievelingsbier van haar zus. Recent dacht Anja nog: "Ze had nog zoveel mooie dingen kunnen beleven. Kort voor haar dood stond ze voor een keerpunt, dat voelde ik aan alles". Volgens Anja stelde Yasmine haar carrière in vraag en vroeg ze zich steeds meer af of ze wel het juiste pad volgde. Zus Anja zegt dat Yasmine iets anders wilde gaan doen, iets met haar handen. Zo ging ze bijvoorbeeld al regelmatig dieren voederen en de stallen uitmesten op een kinderboerderij. Ook ging ze graag aan de slag met een boor en verfborstel, en vroeg of ze zich soms nuttig kon maken in het ziekenhuis waar Anja werkt.

Anja Rens denkt dat haar zus een burn-out had. Volgens haar maakte Yasmine te weinig tijd voor hobby's en ging ze volledig op in haar werk. "Ik ben ook perfectionistisch, net als zij was. Maar sinds haar dood sta ik wel anders in het leven. Ik trek mijn grenzen nu veel duidelijker, en ik zeg sneller nee. Ik denk ook meer aan mezelf, en aan mijn vriend. Dat is gewoon nodig als je echt gelukkig wil zijn". Toch blijft dat laatste sinds de dood van haar geliefde zus moeilijk. Vroeger zette Anja tijdens het kuisen een cd van haar zus op maar nu kan ze dat niet meer, het doet nog teveel pijn.

Ook een eer betoon van zangeres Barbara Dex ligt nog moeilijk. Dex brengt op haar tournee enkele liedjes van Yasmine. En de groep Yevgueni heeft een nummer over haar gemaakt. "Met een tekst om kippenvel van te krijgen, naar het schijnt, maar ik kan het nog niet aan om daar naar te luisteren. Het blijft pijn doen. Hilde heeft ons leven voorgoed veranderd, sorry dat ik dat zo zeg". Ook de ouders van Yasmine hebben het nog vaak moeilijk, moeder Rens zegt vaak: 'Wat heeft Hilde ons toch aangedaan'. Anja zegt het af en toe een beetje te begrijpen waarom haar zus besloot uit het leven te stappen. Volgens haar was Yasmine wanhopig verdrietig, ook al had ze in wezen een sterk karakter, op het einde was ze erg zwak door liefdesverdriet. Volgens Anja gaf Yasmine zich altijd teveel in haar relaties. "Ik zou het nooit over mijn hart krijgen om zelfmoord te plegen, maar eigenlijk heb ik wel begrip voor haar keuze. Alleen de manier waarop. Daar heb ik het nog altijd zeer moeilijk mee".

Anja koestert nog een paar spulletjes van haar dierbare zus, zoals een zonnebril en de spullen die in haar handtas zaten toen ze stierf. Een sleutelhanger en een mooie halsketting. Thuis staat dan weer een mooie foto van Yasmine (met vermoedelijk daar op ook Ella-Louise, want Anja zegt daarover). "Die zal ik nooit weg doen. Onze familie heeft nog steeds geen contact met de ex-echtgenote van Hilde. Spijtig dat alles zo gegaan is. Mijn ouders hebben de hoop opgegeven. Hildes dochtertje, Ella-Louise, kent ons waarschijnlijk niet eens meer. Dat meisje is intussen vijf jaar. We kunnen alleen hopen dat het meisje later vragen zal stellen, ze heeft een dubbele familienaam, met Rens als tweede naam. Ooit zal ze allicht willen weten waar die naam vandaan komt. Hopelijk herinnert zij zich haar moeke dan nog. Mijn moeder heeft op het kerkhof gezien dat er iets lag voor Moederdag, we vermoeden van Ella-Louise".

Het gehele verhaal kan je lezen in de Dag Allemaal van dinsdag 11 juli. Hieronder twee liedjes van de groep Yevgueni. Het eerste 'Laat ons een bloem' werd gebracht tijdens Vlaanderen Boven in 2009 als eerbetoon aan de zangeres. Het tweede nummer 'Veel te mooie dag' is het liedje dat de groep schreef over Yasmine, dat recent ook werd gebruikt als liedje om de gebeurtenissen van Pukkelpop 2011 te beschrijven:EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
5 MISVATTINGEN OVER LESBIENNES DOOR REAL L WORD ACTRICE + VIDEO
LADY GAGA LANCEERT EIGEN SOCIAL NETWERK SITE VOOR HOLEBI EN HETERO MONSTERS
PARODIE OP BELG PROF VOETBALLER OP HOMO ZINE
BRITSE PROF VOETBAL CLUB GAAT MEE DOEN AAN DE GAY PRIDE
YANAIKA EN VRIENDIN HEBBEN TROUW- EN KINDERPLANNEN
EERSTE AMERIKAANS HOMO CONGRES LID TROUWDE ZIJN VRIEND
VLAAMS HOMO PRIESTER, VAN O.A HOLEBI PASTORES WORDT PAROCHIEPRIESTER
WORLD PRIDE 2012 LONDEN PLUS FOTO'S EN VIDEO
LESBISCHE WEERWOLF FILM MET KYLIE MINOQUE EN KLEINDOCHTER ELVIS PRESLEY + VIDEO
MILQUET ZEGT NEEN TEGEN ANONIEME AANGIFTE BELG HOLEBI'S
15.000 PINK DOTS IN SINGAPORE VAN HETERO'S EN HOLEBI'S VOOR HOLEBI'S EN HETERO'S
HOMOFOBIE DAALT BIJ BELGISCHE HOLEBI JONGEREN
MICROSOFT STEUNT HOMOHUWELIJK EN HOLEBI'S IN WASHINGTON
JAMAICAANSE ZANGERES KOMT UIT DE HOLEBI KAST + 2 VIDEO'S
DE AFGELOPEN 10 GAY PRIDES (HOLEBI OPTOCHTEN) + NEGEN VIDEO'S
ELLEN DEGENERES EN JANE LYNCH KRIJGEN HOLLYWOOD STER
NIKE: BE TRUE: SNEAKERS TEGEN HOMOFOBIE + VIDEO

MEER NIEUWS: KLIK HIER


Bron: Dag Allemaal van 11 Juli 2012

Dit bericht is gepost op 11 July, 2012 en 23108 keer gelezen.