Google vierde 100ste verjaardag van homo held Alan Turing met Doodle, + 3 video's.Vandaag 23 juni was het precies honderd jaar geleden dat de Britse computerpionier Alan Turing werd geboren. Google stond bij die gebeurtenis stil met een interactieve doodle van een Turingmachine. Dit jaar werd bovendien uitgeroepen tot het Turing jaar.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Alan Mathison Turing (1912-1954) is het traditionele Google logo vandaag vervangen door een interactieve afbeelding van een van de uitvindingen van de Brit: de zogenaamde Turingmachine (meer info verderop).

Volgens Time Magazine was Turing een van de twintig belangrijkste wetenschappers en denkers van de vorige eeuw. Het kraken van de levensbelangrijke code van de Duitse Wehrmacht maakte dat er tal van films, toneelstukken en tekenverhalen over hem werden gemaakt. Voor veel informatici is hij ook de vader van de moderne computerwetenschap.

Turing was openlijk homo en ondanks de vele films en toneelstukken die er over hem zijn geschreven is zijn seksuele geaardheid vaak verzwegen terwijl die er toch mede voor zorgde dat Turing niet meer kon verder werken. Turings eerste mannelijke geliefde stierf aan rundertuberculose door het drinken van besmette melk en jammer genoeg zou zijn tragisch begonnen liefdesleven ook tragisch eindigen. Anno 1952 stapte hij naar de politie om een inbraak aan te geven, waaraan zijn 19-jarige minnaar Arnold Murray medeplichtig was. Tijdens het onderzoek gaf Turing met zoveel woorden toe dat hij homoseksueel was en een relatie had met Murray, waarop de speurder besliste behalve de dader ook het slachtoffer te vervolgen voor illegale seksuele handelingen.

Turing werd korte tijd later gearresteerd vanwege homoseksuele handelingen die op dat moment in Engeland nog strafbaar waren. Hij kreeg de keuze tussen chemische castratie of gevangenisstraf. Turing koos voor het eerste en kreeg daarom hormonen geïnjecteerd. De hele geschiedenis had wel tot gevolg dat Turing zijn levenswerk niet meer kon voortzetten, want om redenen van nationale veiligheid mocht hij zich niet meer over de codetheorie ontfermen. Twee jaar later, in 1954, werd hij dood aangetroffen in zijn huis na het eten van een appel die vergiftigd was met cyanide.

In 2009 startte Richard Dawkins samen met de openlijke homo's Stephen Fry (acteur, auteur, schrijver, presentator) en Peter Tatchell (Britse homo activist), met steun van pinknews.uk een petitie voor eerherstel voor Turing en vroegen ze excuses van de Britse overheid om hoe ze hem destijds behandeld hadden omwille van zijn geaardheid. Er werd een petitie afgeleverd met 30.805 handtekeningen aan premier Brown die later namens de regering postuum zijn excuses aan Turing aanbood. Maar... dit jaar kreeg Turing geen gratie van huidig Brits minister van Justitie Tom McNally waarom was gevraagd. Volgens McNally werd Turing destijds volgens de regels en dus rechtsgeldig veroordeeld voor homoseksualiteit wat toen strafbaar was. McNally noemde het weliswaar tragisch maar zei dat het de gewoonte is om te aanvaarden dat zo'n veroordelingen plaatsvonden in plaats van de historische context te willen wijzigen en een onrecht wat niet ongedaan kan worden, ongedaan te maken.

De Universiteit van Manchester liet in 2001 een levensecht beeld plaatsen van Turing in het kleine Saksville Park in het centrum van de stad. De klassieke media berichtten er weinig over, al deden de gespecialiseerde wiskundige pers en holebi-media wel inspanningen om bezoekers warm te maken voor een pelgrimstocht naar het beeld. Zo wordt Turings naam in het begin van de eenentwintigste eeuw niet alleen gezuiverd, maar kreeg hij ook de erkenning die hij verdient.

Info over zijn werk:
De Turingmachine is een apparaat dat wordt aanzien als de voorloper van de computer en had als doel wiskundige problemen op te lossen. Turing ontwikkelde het apparaat omdat hij een machine wilde die in theorie elke mogelijke berekening kon uitvoeren. De Turingmachine kon gegevens lezen van een lang stuk band, waarbij gebruik werd gemaakt van een tabel om de volgorde van de gevraagde bewerkingen te bepalen. Verder was Turing ook een van de grondleggers van de kunstmatige intelligentie. De door hem in 1936 bedachte Turing Test was een methode om te toetsen wanneer computerintelligentie niet meer te onderscheiden is van menselijke intelligentie.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werkte Turing voor de Britse inzichtendienst en hield hij zich bezig met het ontcijferen van radiografische berichten van de Duitsers, die een soort geheimtaal gebruikten om met elkaar te communiceren. Om die te ontcijferen gebruikte men de zogenaamde Enigma-codeermachine, maar die werd al snel door de Polen gekraakt waarna de Duitsers een nieuw complex codesysteem ontwikkelden. Turing en zijn team wisten deze Enigma-communicatiecode te breken. Hierdoor waren de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor. Bekijk hieronder drie interessante filmpjes: 1: doodle filmpje - 2: Turing leven en legende en filmpje 3 de Turing test.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 23 June, 2012 en 3905 keer gelezen.