Nederlandse homo's mogen weldra bloed geven, holebi's blij - Update: bloedbank zegt neen.
Vandaag heeft de Nederlandse Kamer een motie aangenomen waarin wordt gesteld dat homo's bloed mogen geven. De motie verzoekt het Nederlandse Kabinet om de bloedbank zijn regels te laten wijzigen zo dat enkel nog seksueel risicogedrag als criterium voor donatie wordt ingesteld en niet langer seksuele geaardheid.

Als het door gaat volgt Nederland hiermee landen als: Italië, Portugal, Rusland, Thailand en Zuid-Afrika waar homo's al langer bloed mogen geven. In Zweden, Japan, Australië, Engeland, Wales en Schotland mogen homo's bloed geven wanneer ze 1 jaar geen seks hadden met een man. In de meeste andere landen, ook in Belgie blijft het voor homo's verboden om bloed te geven.

Het is nu afwachten wat het Nederlandse kabinet zal doen met de aangenomen motie. COC (holebifederatie) Nederland spreekt van een doorbraak. ‘Hiermee komt een einde aan de onnodige discriminatie van homomannen bij bloeddonatie’, reageert voorzitter Vera Bergkamp. "Veiligheid dient bij bloeddonatie voorop te staan. Dat bereik je niet door homomannen uit te sluiten, maar door mensen hetero’s en homo’s uit te sluiten die onveilige seks hebben."

De motie in de Nederlandse Tweede Kamer werd ingediend door D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, Ahmed Marchouch (PvdA) en Ineke van Gent (GroenLinks). "Het als man seksueel contact hebben met een andere man mag niet langer leiden tot levenslange uitsluiting van het bloeddonorschap. D66 vindt dat seksueel risicogedrag het criterium moet zijn, niet geaardheid. We kijken niet naar de groep, maar naar het individu. De huidige regels sluiten ook mannen uit die al 30 jaar een monogaam seksleven hebben. Terwijl hetero’s die veel seksuele contacten hebben niet worden uitgesloten van bloeddonatie," aldus Dijkstra.

Update 04.04.2012
Zopas is er een reactie gekomen van de Nederlandse bloedbank (Sanquin). Ze gaan niet akkoord met de Nederlandse Kamer. Ze zijn niet van plan het beleid ten aanzien van homo's te wijzigen. Een woordvoerder van de bloedbank blijft erbij dat "mannen die seks hebben met mannen" een hoger risico met zich meebrengen om besmet bloed te leveren. Volgens de organisatie gaat het daarbij om het gedrag van mensen en niet om hun geaardheid. We kijken naar risicogedrag en daar is mannenseks er één van. Als je kijkt naar de hiv-monitor dan kun je zien dat het risico op hiv-overdracht ongeveer honderd keer zo groot is als bij mannen met heteroseksuele seks", zei de woordvoerder van de bloedbank in het Radio 1 Journaal.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
LESBIENNE MAG GEEN BLOED GEVEN IN LAND WAAR DAT WEL MAG (november 2011)
BELG PRESENTATOR VERZWIJGT NET ALS ANDEREN HOMO ZIJN ALS HIJ BLOED GEEFT, HOLEBIFED NIET BLIJ.(sept 2011)

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
GENTSE HOLEBI'S HALEN SLAG THUIS, 'HOMOFOBE' ZANGER NIET WELKOM IN BELGIE.
DOE MEE AAN DE EERSTE GROTE EUROPESE HOLEBI EN TRANS ENQUETE = ANONIEM
EUROPESE BOEDDHISTISCHE UNIE OVER HOLEBI GEWELD IN BELGIE.
ELTON JOHN EN MAN PLANNEN TWEEDE BABY, EN JOHN WERD VROEGER GEPEST.
75-JARIGE VROUW VALT 25-JARIGE HOMO AAN - VEROORDEELD WEGENS HAATMISDAAD.
IDENTIEKE TWEELING ZUSSEN WORDEN BROERS.
MASSA HOMOHUWELIJKEN: 200 IN CLEVELAND US EN 41 IN AUSTRALIE OP TV.
GELUKKIGE VERJAARDAG BEKENDE HOLEBI'S, HET ZIJN ER 20 DEZE MAAND (april)
VLAAMS PARLEMENTSLID J ROEGIERS GESPREK MET HAMID: CULTURALISERING VAN HOLEBI BASHING?
SHARON STONE EN SOPHIA VERGARA ALS KOPPELTJE IN NIEUWE FILM.
HETERO VROUW KRIJGT PRIJS VOOR BESPREEKBAAR MAKEN HOLEBI THEMA.

MEER NIEUWS: KLIK HIER

Bron: gk.nl

Dit bericht is gepost op 03 April, 2012 en 2593 keer gelezen.