Controversiele homofilm moet Turkije wakker schudden.

Vanaf vandaag draait er een erg controversiële film in de Turkse bioscopen: 'Zenne (Dancer)'. De film is gebaseerd op het ware verhaal van de 26-jarige Ahmet Yildiz die in 2008 door zijn vader werd vermoord omdat hij homo is. Ondanks het controversiële thema won de film vijf Golden Orange Awards tijdens het International Antalya Film Festival in oktober van vorig jaar.

Een ‘zenne’ is een mannelijke buikdanser. De film gaat over de moeilijkheden van homoseksuelen in Turkije. De film moet Turkije 'homovriendelijker' maken, maar lang niet iedereen is daar blij mee. Zo werd de film bij de première twee maand geleden al geweerd. Maar vanaf vandaag kon de film dan toch in première gaan.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2008 werd de 26-jarige Ahmet Yildiz, een vriend van een van de makers van de film, door zijn vader vermoord vanwege zijn homoseksualiteit. Hij was natuurkundestudent, maar in plaats van een mooie toekomst in de wetenschap, doodde een kogel hem in Istanbul. De vader van Yildiz is nog altijd voortvluchtig. Yildiz werd regelmatig door zijn eigen familie bedreigd die eiste dat hij thuis kwam wonen zodat ze hem konden genezen van zijn geaardheid, of ziekte, zoals de familie het zelf verwoorde. Toen hij dat weigerde, werd hij door zijn eigen vader vermoord.

Het belangrijkste personage uit Zenne is gebaseerd op Yildiz. De makers van de film, Binay en Alper, willen iets losmaken met het verhaal. Tegen CNN zeiden ze dat ze hopen dat hun film de Turkse samenleving wakker schudt en een debat teweegbrengt over misdaden vanwege iemands geslacht, ras, religie of seksuele identiteit. Binay en Alper zijn niet alleen op artistiek gebied partners. Kort voor de première van de film gaven ze publiekelijk toe dat ze al 14 jaar een homoseksuele relatie hebben. Een gewaagde stap, want de Turkse samenleving heeft nog een lange weg te gaan. Volgens de Turkse wet is homoseksualiteit namelijk een 'psychoseksuele afwijking'.

Volgens de filmmakers is hun film van groot belang, omdat Turkije op het gebied van het uitbannen van homofobie nog een lange weg te gaan heeft. In artikel 17 van de gezondheidsregels van het leger is homoseksualiteit nog steeds omschreven als een 'psychologische afwijking'. Alle Turkse mannen moeten dienen in het leger, maar homoseksuelen kunnen ontheffing van de dienstplicht aanvragen als zij bewijzen homo te zijn. De film Zenne beschrijft onder meer de vernederingen en de mentale aftakeling die de hoofdpersonen in dit kader ondergaan in een militair opleidingscentrum. Zo moeten zij onder meer foto’s tonen van seksuele escapades met andere mannen om voor de ontheffing in aanmerking te komen.

De Turkse samenleving verandert erg langzaam. Enkel in Istanbul kunnen homo's een beetje vrij zijn bijvoorbeeld in de hotels waar homo koppels exclusief terecht kunnen en Istanbul heeft ook een Gay Pride en een exclusief holebi filmfestival. Maar van zodra je buiten Istandbul komt verandert alles. Filmmaker Binay wijst er op dat er de afgelopen tien jaar grote stappen zijn gezet. Volgens hem komen allerlei minderheidsgroeperingen meer op voor hun belangen, terwijl het daarvoor muisstil was. "Ze willen erkenning. Ze willen bescherming van de staat. Ze willen leven. En vooral, niet vermoord worden." Meer info via de website van de film: KLIK HIER

EEN GREEP UIT ONS OVERIGE NIEUWS:
BELGISCHE HOMOFILM KRIJGT AMERIKAANSE VERSIE.
ZANGERES K.D LANG TERUG VRIJGEZEL.
NIEUWE VLAAMSE HOMO FILM OP KOMST + TRAILER.
HOLEBI'S BOOS OVER FOUTE KEUZES VAN FOTO'S.
BEKEND AUTOMERK KOMT MET LEUK HOLEBI FILMPJE + video
OPEN VLD SENATOR WIL DAT BELGIE REAGEERT OP UITSPRAKEN PAUS.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 14 January, 2012 en 2642 keer gelezen.