Rechtzaak Wikileaks-spion Bradley Manning, 'omdat ik homo ben'.
In Amerika is de rechtzaak begonnen tegen Wikileaks-spion Bradley Manning. Volgens zijn advocaat is zijn homo geaardheid de reden waarom hij geheime informatie lekte.

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd, nadat een hacker de Amerikaanse autoriteiten over hem had getipt. Hij werd opgesloten in een zwaarbewaakte gevangenis, waar hij volgens zijn advocaten verplicht werd om naakt te slapen. In april van dit jaar werd hij dan in een andere gevangenis geplaatst, onder een soepeler regime. Er lopen 22 aanklachten tegen Manning het zwaarst weegt de beschuldiging de vijand gesteund te hebben waarvoor hij de doodstaf kan krijgen. Wat vermoedelijk zal worden omgezet in levenslang.

De advocaat van Manning zegt dat zijn cliŽnt nooit de verantwoordelijkheid had mogen krijgen voor vertrouwelijke documenten van het Amerikaanse leger. En dat Manning zich onder druk gezet voelde om zijn baan bij de informatiedienst van het leger te verliezen omdat hij homo is. Want in die tijd was het DADT-systeem nog van kracht, dat begin dit jaar door president Obama werd afgeschaft. Daarnaast zegt de advocaat dat Manning ook nog het probleem heeft dat hij zich geen man voelt.

Eerder zou Manning foto's aan een collega hebben laten zien waarop hij was verkleedt als vrouw. Op Facebook zou hij een pagina hebben voor zijn alter ego: Breanna. De advocaat zei tot slot ook nog dat Manning geleden had onder het pas afgeschafte 'Don't Ask,Don't Tell' beleid. Daardoor kon hij zijn collega's niet inlichten dat hij homo was omdat hij dan vreesde zijn baan te verliezen. "Het duurde even voordat de andere soldaten me door hadden. Maar toen ze er achter kwamen dat ik homo ben begonnen ze me uit te lachen, te pesten en uiteindelijk ben ik een paar keer fysiek aangevallen," aldus de verklaring van Manning in de rechtszaal. Verder is de verdediging kwaad omdat 38 van de 48 aangeschreven getuigen niet mogen worden opgeroepen. Onder hen bevinden zich zijn vroegere psychiater, minister Hillary Clinton en president Barack Obama. Er is ook kritiek dat het proces juist nu, vlak voor de kerst wordt gevoerd waardoor de zaak minder aandacht zou krijgen.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
HET EERSTE HOMOHUWEIJK IN HET AMERIKAANSE LEGER IS EEN FEIT.
EINDELIJK EINDE VERBOD HOMO'S IN HET AMERIKAANSE LEGER.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 December, 2011 en 2773 keer gelezen.