Holebi's risico op slechtere gezondheid en Homo's gezonder bij huwelijksrechten.


Holebi's lopen meer risico op psychische problemen en een slechtere gezondheid dan hetero’s. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Movisie die zowel Nederlands als internationale onderzoeken met elkaar vergeleken. Daarnaast blijkt uit een Amerikaanse studie dat de gezondheid van homo's en biseksuele mannen erop vooruit gaat wanneer ze toegang hebben tot het homohuwelijk.

Movisie deed een analyse van ruim 100 recente wetenschappelijke artikelen over holebi's en lichamelijke en psychische gezondheid. In 2010 concludeerde men dat holebi zijn steeds gewoner is, maar nog altijd niet gewoon. Nog veel holebi's hebben veelvuldig te maken met discriminatie, uitsluiting, onbegrip en geweld vanwege hun seksuele voorkeur. De gevolgen hiervan zijn dan ook erg zichtbaar in de gezondheidsstatistieken. Volgens Movisie kost dat jaarlijks ruim 300 euro aan de ziektekosten.

Uit de 100 wetenschappelijke onderzoek blijkt dat holebi's onder andere meer last hebben van angst- en stemmingsstoornissen, vaker suïcidaal zijn, meer risico lopen op seksueel overdraagbare ziekten en ongezonder leven. Eén van de oorzaken lijkt te zijn dat zij vaker te kampen hebben met stress door discriminatie, pesterijen en geweld. Movisie concludeert dat vooral holebi-jongeren, holebi-ouderen en mogelijk ook holebi's uit traditionele gemeenschappen het meest kwetsbaar zijn.

Het onderzoek toonde ook aan dat er wel beschermende factoren kunnen zijn, zoals zelfacceptatie, steun van familie en van holebi-leeftijdgenoten, samenwonen met een partner, sporten en een veilig klimaat op school. Volgens de onderzoekers moet de gezondheidszorg toegankelijker worden voor holebi's. Dat kan volgens hen bijvoorbeeld door het vergroten van expertise van de professionals in de gezondheidszorg op dit terrein. Maar ook door een betere inschatting van de risico's door seksuele voorkeur op te nemen in grootschalige bevolkingsonderzoeken.

Uit de Verenigde Staten komt positiever nieuws. Uit een onderzoek blijkt dat het effect van gelijke huwelijksrechten voor homo's en lesbiennes er voor zorgen dat homo's en biseksuele mannen een gezonder leven leiden sinds het homohuwelijk mogelijk is, ongeacht of ze een partner hebben of niet.

Momenteel mogen homo's en lesbiennes trouwen in de Amerikaanse staten: New York , Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Washington DC en Vermont. Het onderzoek richtte zich op medische data vanaf een jaar voordat de staat Massachusetts als eerste Amerikaanse staat het huwelijk openstelde voor homo's en lesbiennes in 2003 tot op heden. Uit het onderzoek blijkt dat homo's en biseksuele mannen minder last hebben van depressies, verhoogde bloeddruk nadat het homohuwelijk werd gelegaliseerd in Massachusetts. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat het weg nemen van kleine obstakels bijdrage tot stress vermindering en de gezondheids toestand van homo's en biseksuele mannen.

De studie werd gepubliceerd in the American Journal of Public Health en draagt de titel: Effect of Same-Sex Marriage Laws on Health Care Use and Expenditures in Sexual Minority Men: A Quasi-Natural Experiment. De onderzoekers deelden mee dat lesbiennes niet zijn onderzocht omwille van een kleinschalige onderzoeksmethode.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 December, 2011 en 3098 keer gelezen.