VS gaat wereldwijd opkomen voor holebi's en transgenders.De VS gaat holebi discriminatie in het buitenland actief bestrijden via ontwikkelingshulp en diplomatie. Eind oktober kon je bij ons lezen dat de Britten homofobe landen financieel gaan straffen wat betreft ontwikkelingshulp.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei: "Homorechten zijn mensenrechten". Dat zei ze tijdens de vergadering van de Verenigde Naties in GenÚve. De toekenning van ontwikkelingshulp aan een land moet voortaan ook afhangen van de manier waarop een land omgaat met holebi's en transgenders. Daarnaast zullen de VS holebi asielzoekers zoveel mogelijk beschermen. Deze richtlijnen komen uit het nieuwe beleid van president Obama. Soortgelijk beleid bestaat al langer voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen en etnisch geweld.

"Het mag nooit een misdaad zijn om homo te zijn", zei Clinton bij de VN. "Homo's worden geboren in iedere samenleving in de wereld". Culturele en religieuze tradities van een land zijn geen excuus voor discriminatie, zei Clinton. "Homo zijn is niet een westerse uitvinding. Het is een menselijke realiteit."

Tussen heb publiek zaten ook vertegenwoordigers van landen waar homoseksualiteit verboden is, zoals Pakistan en Afghanistan. In Saudi-ArabiŰ, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten staat er zelfs de doodstraf op homoseksualiteit. Veel ambassadeurs verlieten dan ook de zaal toen Clinton klaar was met haar toespraak. Volgens het Witte Huis is de aankondiging een eerste stap om de schending van mensenrechten van holebi's in het buitenland aan te pakken. Verder wordt heet ook gezien als handreiking van Obama naar holebi's in de aanloop van de presidentsverkiezingen in 2012.

Republikeinse presidentskandidaten hebben Obama's besluit bekritiseerd. "Het bevorderen van speciale rechten voor homo's in het buitenland is niet in Amerika's belang en geen cent waard van het geld van de belastingbetaler", zei de gouverneur van Texas, Rick Perry, in een verklaring.

EERDER KON JE BIJ ONS LEZEN:
BRITSE REGERING STRAFT HOMOFOBE LANDEN FINANCIEEL.
HILLARY CLINTON BENOEMD ELLEN DEGENERES TOT...
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 07 December, 2011 en 2927 keer gelezen.