Voorlichting over holebi's verplicht op Nederlandse scholen.Gisteren kon u bij ons lezen dat bij onze noorderburen de weigerambtenaren worden verboden. Vandaag een nieuwe overwinning voor Nederlandse holebi's omdat weldra voorlichting over holebi en transseksualiteit verplicht wordt op alle Nederlandse scholen.

In 2009 werd er in de Tweede Kamer al een motie van D66 gestemd om voorlichting verplicht te stellen. In april 2010 liet minister Van Bijsterveldt weten deze motie niet uit te voeren. Daarop stemde de Kamer in juni 2011 opnieuw in overgrote meerderheid voor een D66-motie om voorlichting verplicht te stellen. Daaraan geeft de minister nu gehoor.

Volgens het Nederlandse COC (holebifederatie), die al jaren ijvert voor deze maatregel, is het een grote overwinning voor holebi en transgender jongeren die het vaak zwaar hebben op school. Ruim 80% van de Nederlandse holebi en transgender jongeren vraagt meer voorlichting op school. Op dit moment krijgt ruim tweederde van hen dat niet. Holebi en transgender jongeren hebben het vaak zwaar in het onderwijs. De zelfmoordcijfers liggen tot vijf maal hoger dan onder heterojongeren. Scheldwoorden en pesterijen komen vaak dagelijks voor. Daarom pleitte het COC al jaren voor een verplichte voorlichting over holebi en transseksualiteit op school.

De verplichte voorlichting over holebi's en transgenders op school kan er onder andere toe bijdragen dat heteroseksuele jongeren leren dat holebi's en transgenders ook gevoelens hebben, dat ze niet zoveel anders zijn dan zichzelf of anderen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat scholen waar er een Gay Straight Alliantie is holebi jongeren gelukkiger zijn op school. Een GSA is een groep studenten waarvan de meerderheid van hetero's opkomen voor holebi's en transgenders. Ze ontstonden voor het eerst in de VS en bestaan sinds dit jaar ook in Nederland.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 16 November, 2011 en 3134 keer gelezen.