Onderzoek - Coming Out op het werk in de UK & Nederland. Coming Out als biseksueel. Coming Out in Suriname.

Naar aanleiding van de jaarlijkse Coming Out dag (11 oktober) zijn er enkele onderzoeken verschenen over holebi's op het werk, biseksuelen die het moeilijker hebben om uit de kast te komen en over Surinaamse holebi's.

Coming Out op het werk als homo in de UK.
Uit een onderzoek onder 5000 gebruikers zegt 56 procent van de Britse werknemers uit de kast te zijn op het werk en 82 procent is openlijk homo tegen zijn vrienden. Verder vertelde 60 procent het aan hun moeders en slechts 50 procent aan hun vaders. Verder blijkt uit de studie ook dat minstens 38 procent van de mannen minstens tien keer uit de kast komt tegenover vrienden, familie, buren en nieuwe collega's. Verder stelt 80 procent dat het nu makkelijker is om uit de kast te komen dan tien jaar geleden. Toch kreeg al 40 procent te maken met homofobie en 30 procent had te maken met verbaal geweld en nog eens tien procent werd slachtoffer van fysiek geweld. Toch zegt maar 1 op de 10 mannen liever zijn seksuele geaardheid geheim te houden. Dat blijkt uit onderzoek door Gaydar.co.uk naar aanleiding van de Coming Out dag.

Coming Out als holebi in Nederland op het werk:
Ongeveer een derde van de Nederlandse holebi's en transgenders zit op het werk nog in de kast. Van de 14 procent lesbische werkneemsters, 28 procent van de homoseksuele werknemers en 75 procent van de transseksuele werknemers krijgen te maken met negatieve reacties. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau Nederland naar aanleiding van de Coming Out dag.

Coming Out als biseksueel.
Uit een onderzoek van het Nederlandse Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBi) blijkt dat biseksuelen er meer moeite mee hebben dan homo's en lesbiennes om uit de kast te komen. 20 procent van de biseksuele mannen zegt het moeilijk te vinden om uit de kast te komen tegenover andere mannen. Hetzelfde aantal bi-mannen zegt dat het ook moeilijk is om binnen een relatie uit de kast te komen. Biseksuele vrouwen zeggen dan weer juist dat de opstelling van andere vrouwen tegenover hen soms moeilijk is. Eerder bleek al uit ander onderzoek dat biseksuelen het moeilijker vinden dan lesbo's of homo's om uit de kast te komen. Het nieuwe onderzoek toont aan dat dit voor meer dan 55 procent van de biseksuele mannen geldt en voor 30 procent van de biseksuele vrouwen.

Coming Out in Suriname.
Hier zijn geen cijfers over holebi zijn op het werk omdat Suriname nog in de kinderschoenen staat in de erkenning van het feit dat er ook holebi's bestaan in het land. Recent deed men een eerste onderzoek waaruit meteen bleek dat 1 op de 10 Surinamers homo is en dat in een land waar de homofobie gevoed wordt door enkele politici. Recent zei een parlementariër nog dat homo's moeten worden verdreven uit Suriname. Maar de Surinaamse holebi gemeenschap, die steeds meer groeit en zichtbaarheid toont, laat zich niet afschrikken door dit soort uitspraken. Sterker nog gisteren naar aanleiding van de Coming Out dag trokken ze voor het eerst door de straten. Met een bonte optocht vanaf het Onafhankelijkheidsplein tot aan de uitgaansbuurt wilden de verschillende homo-organisaties laten zien dat ook zij een plaats in de Surinaamse maatschappij hebben. Tegelijk werd het startschot gegeven voor de 'No To Hate'-campagne (NO2H8). De 200 deelnemers hadden dan ook een niet mis te verstane politieke boodschap, en wel, de regering zover krijgen de acceptatie van homoseksualiteit als één van de beleidsprioriteiten aan te nemen. In de optocht liepen ook de parlementariërs Sheilendra Girjasing (VHP) en Harish Monorath (Nieuw Suriname) mee. En dan was er nog president Desi Bouterse die voor het eerst goed nieuws bracht. Op een persconferentie kreeg hij de vraag hoe hij aankijkt tegen holebirechten. Hij reageerde lachend. “Ik vind homomensen ook leuke jongens. Ieder zijn meug. Het is erg belangrijk, ik maak er dus geen grapje over. Laten we het accent echter niet verleggen van het grotere werk waarmee we bezig zijn.” De Surinaamse holebi gemeenschap is alvast blij met de uitspraak van hun president, al hadden ze wel gehoopt dat hij nog zou hebben toegevoegd dat discriminatie verkeerd is, en gaf hij toestemming voor hun optocht, is het toch een stap in de richting van de erkenning van holebi's en transgenders en hun rechten in het land.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 13 October, 2011 en 3742 keer gelezen.