11 oktober is internationale Coming Out Dag...Vandaag is het Coming Out Day, die vooral wordt gevierd in Engels sprekende landen, maar ook in landen als Nederland en België. De eerste Nationale Coming Out Day ging door op 11 oktober 1988 om de tweede editie van de Holebi Mars in Whashington DC, een jaar eerder, te vieren.

De stichters van de Coming Out dag zijn Robert Eichberg en Jean O'Leary. Het doel van de Mars en de Nationale Coming Out dag is overheden wakker te schudden betreffende holebi en transgender rechten, en de bevolking laten weten dat er ook holebi's en transgenders bestaan. Op Nationale Coming Out dag worden mensen opgeroepen om uit de kast te komen als homo, lesbisch, biseksueel of transgender. Maar ook hetero's worden opgeroepen om uit de kast te komen, waarbij ze zeggen 'ik ben holebi-vriendelijk'. Coming out wil zeggen er voor uit komen dat je homo lesbisch of bi of transgender bent. Soms noemen we het ook: 'uit de kast komen'. Mensen die er nog niet voor zijn uitgekomen zitten dan nog in de spreekwoordelijke kast.

In de UK organiseert de Lesbian & Gay Foundation (LGF) dit jaar een 24 uurs Coming Out telefoonlijn waar iedereen terecht kan met vragen en opmerkingen rond holebi's en transgenders. Verder zijn er her en der ook activiteiten gepland. In de VS wordt de Coming Out dag wel uitbundig gevierd. In verschillende staten en steden worden allerlei activiteiten, debatten en kleine optochten georganiseerd. In Suriname wordt dit jaar voor het eerst de Coming Out dag georganiseerd van 7 tot 11 oktober zijn er tal van activiteiten. De Surinaamse holebi's willen een voorbeeld zijn voor de vele Surinamers die nog niet uit de kast zijn. Het land staat nog in de kinderschoenen wat betreft de aanvaarding van holebi's en transgenders en er heerst nog veel homofobie, ook onder de politici. Voor België zie link onderaan of zie bij binnenlands nieuws op onze holebi.info website.

In Nederland gaat de Coming Out dag door sinds 1989. Dit jaar werden er ruim een half miljoen posters met een regenboogvlag (symbool holebi's) verspreid met als doel deze op te hangen naar aanleiding van de internationale Coming Out Dag. Het COC (Nederlandse holebifederatie) meldt dat een derde van de holebi's op het werk nog in de kast zit. De cijfers zijn gebaseerd op die van het Sociaal en Cultureel Planbureau. De poster dient als hart onder de riem voor mensen die nog uit de kast moeten komen, of ze dat ook echt doen, moet natuurlijk hun eigen keuze zijn.

Verder hangen er op verschillende Nederlandse bedrijven vandaag de posters die aandacht vragen voor de Coming Out Dag. De poster hangt vandaag ook in de Nederlandse Tweede Kamer. D66-parlementariër Pia Dijkstra gaf de poster een mooi plaatsje in het Kamergebouw in Den Haag. Met deze poster wil ik bijdragen aan de acceptatie van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders op hun werkplek, stelt Dijkstra.

Ik roep alle werknemers van Nederland op mee te doen met deze posteractie van het COC en de Gay Krant. D66 wil de acceptatie van homo's op de werkvloer bevorderen en roept het kabinet op de bestaande homo-hetero alliantie voor werk uit te breiden. Door deze alliantie kennen inmiddels 21 grote bedrijven zoals Shell, KLM en Philips een roze netwerk dat werkt aan een homovriendelijke werkvloer.

Pia Dijkstra: Ik wil dat naast grote bedrijven ook het Midden- en Kleinbedrijf worden bereikt. Homofobie komt helaas nog steeds voor bij zowel grote als kleine bedrijven. Ik wil daarom dat het kabinet zijn best gaat doen om alle werknemers in Nederland te bereiken.

Daarnaast gaven General Manager van Shell Pernis Bart Voet, COC-voorzitter Vera Bergkamp en een prominente vertegenwoordiger van FNV vanmorgen het startschot voor de nationale Coming Out Dag. De dag staat dit jaar in het teken van de acceptatie op de werkvloer, onder het motto uit de kast werkt beter! Volgens COC-voorzitter Bergkamp is aandacht voor acceptatie op het werk hard nodig:

Een derde van de LHBT's is op het werk niet uit de kast, vaak uit angst voor negatieve reacties van collega's. Dat is niet goed voor de werknemer en niet goed voor het bedrijf. De Coming Out Dag poster wordt op 11 oktober, behalve bij Shell, opgehangen bij bedrijven als PostNL, De Nederlandsche Bank, Cisco, FNV en ABN AMRO, ook tal van horeca en winkels en vele anderen doen mee.

In Utrecht vindt vandaag naar aanleiding van de Coming Out Dag een conferentie plaats over de acceptatie van LHBT's op school. Doel is een tweejarig project rond acceptatie vorm te geven voor Utrechtse scholen. Doelgroep daarbij zijn leerlingen en studenten in de leeftijd van 12 tot 23 jaar, in het bijzonder allochtone jongeren en, zoals de organisatie het zelf noemt, 'behoudende autochtone jongeren'.

Verder werd in Nederland naar aanleiding van de Coming Out Dag de gids Coming Out Churches gepresenteerd, deze gids geeft een overzicht van Nederlandse kerken waar holebi's welkom zijn. In de gids wordt verder ook gekeken in hoeverre kerken gastvrij zijn, of ze bijvoorbeeld koppels van hetzelfde geslacht willen trouwen of niet. Het boekwerkje kwam uit ter gelegenheid van het feit dat 25 jaar geleden het eerste kerkelijke homohuwelijk werd gesloten: dat was binnen een remonstrantse gemeenschap.


holebi info eigen berichtgeving 2011

Dit bericht is gepost op 11 October, 2011 en 4101 keer gelezen.