Nederland heeft problemen met homo's en lesbiennes, Tweede Kamer debat op komst.


Het (weg)pesten van homo's en lesbiennes en andere vormen van holebi-haat hebben in Nederland zodanige vormen aangenomen dat er een debat over komt in de Tweede Kamer. Volgens Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, die gisteren een meldpunt voor slachtoffers van homohaat opende, worden homo's en lesbiennes "massaal geterroriseerd" tegenwoordig in Nederland.

De jongste weken waren er in de Nederlandse pers tientallen verhalen te lezen van homo of lesbische koppels die in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, enz... Zodanig gepest werden dat ze moesten verhuizen. Het meldpunt dat de Gaykrant gisteren opstarte kreeg binnen de paar uur al zeventien meldingen van holebi's die ook worden gepest en die daarrom een verhuizing overwegen.

Henk Krol van de Gay Krant zei: "Het is genoeg geweest, er moet een eind komen aan het gepest en getreiter van homo’s en lesbiennes in hun woonomgeving. De Gay Krant richt daarom per direct een landelijk meldpunt in." Krol vervolgde: "Nadat maandag bekend was geworden dat in Den Haag weer een homopaar gedwongen door pesterijen hun woning moest verlaten, kwamen de meldingen bij de redactie binnen. Van een homopaar uit Delft, dat eveneens door allochtone jongeren dermate wordt gepest, dat ze binnenkort - op eigen kosten - noodgedwongen gaan verhuizen. Een lesbisch paar van in de 80 jaar dat weggetreiterd wordt. Bij een ander Haags vriendenpaar is tijdens hun afwezigheid brand in de woning gesticht. Dit moet stoppen. Zó gaan we niet met elkaar om in Nederland."

Vanuit de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) is vanaf nu een landelijk meldpunt ingericht, waar homo’s en lesbiennes met klachten terecht kunnen.

Krol: “Tot nu belandden klachten bij de lokale politie, regionale belangenverenigingen en meldpunten discriminatie, woningbouwverenigingen en plaatselijke politiek. De SVGK wil een compleet beeld krijgen van de situatie in heel Nederland en daarom roepen we mensen op zich te melden. Hiermee kunnen we dan naar de overheid stappen en een gecoördineerd beleid eisen. Zo’n meldpunt is bitter noodzakelijk. Er is geen landelijk beeld over het aantal klachten, bij de politie worden veel gevallen van homohaat en pesterijen gearchiveerd als ‘burenruzie’. Het is toch van de zotte, dat mensen die in harmonie met hun omgeving willen samenwonen, moeten oprotten terwijl de daders en hun ouders mogen blijven wonen waar ze zitten. De SVGK wil dat hierin een beleid wordt ontwikkeld dat niet de gevolgen behandelt, maar de oorzaak aanpakt. Zo hard mogelijk.” Homo’s en lesbiennes die zich bedreigd en aangevallen voelen worden nadrukkelijk gevraagd dit te melden. Dat kan het best per email naar pesten@gk.nl, desnoods ook telefonisch via (020) 421 00 00. Klachten en verhalen worden uiteraard discreet en zo nodig anoniem behandeld.

Ondertussen is ook de Nederlandse politiek wakker geschoten en zal er binnenkort een debat doorgaan in de Tweede Kamer over het wegtreiteren van homo's en lesbiennes in de eigen woonomgeving. Het debat wordt ondersteund door VVD, PVV, CDA en de PvdA. Initiatiefnemer Van Klaveren PVV stelt dat homopesten een trend lijkt te worden, "en bepaald geen goede. We hebben het in Amsterdam gezien en in Utrecht. Nu weer in Den Haag. Dat moet stoppen. We moeten nu echt doorpakken." D66-kamerlid Martha Berndsen is geen voorstander van het debat en noemt de gang van zaken rond homopesterijen 'overdreven'.

Extra: Belgische holebi's kunnen wanneer ze slachtoffer zijn van homofobie, pesterijen e.a terecht via de website van Meld-It Klik hierholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 28 September, 2011 en 3948 keer gelezen.