Historische overwinning voor Amerikaanse homo's en lesbiennes (deel 2).
Vandaag is het een historische dag voor Amerikaanse holebi's. Want vanaf vandaag mogen ze ťcht openlijk dienen in het leger. President Obama had tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 beloofd een einde te maken aan het Don't Ask, Don't Tell beleid, en zoals vandaag blijkt hield hij woord.

In december van vorig jaar schafte de Amerikaanse Senaat met 65 stemmen vůůr en slechts 31 tťgen de Don't Ask, Don't Tell wet af. In juli van dit jaar ondertekende President Obama de wet.

Amerikaanse homo's en lesbiennes die het leger in willen moeten nu niet langer vrezen ontslagen te worden en mogen eindelijk helemaal zichzelf zijn binnen de Amerikaanse strijdmachten. Voor 1993 was homoseksualiteit in het leger verboden. Het DADT-beleid werd in 1993 onder toenmalig president Bill Clinton ingevoerd. Het hield in dat holebi's wel het leger in mochten maar dat ze moesten zwijgen over hun geaardheid. Wanneer het uitkwam werden ze ontslagen. Sindsdien zijn er meer dan 14.000 militairen om die reden ontslagen. Maar vanaf vandaag is dat geschiedenis en de eerste sollicitaties van openlijke holebi's die het leger in willen stromen al binnen.

President Obama zei eerder dat het DADT-beleid de militaire paraatheid ondermijnde en dat het een schending van de Amerikaanse principes van eerlijkheid en gelijkheid was. Ons leger zal nu niet langer mensen weren met militaire talenten en vaardigheden enkel en alleen omdat ze toevallig homo of lesbisch zijn," In verschillende landen mogen holebi's al jaren openlijk dienen in het leger. Deze landen zijn: AustraliŽ, ArgentiniŽ, BelgiŽ, Canada, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israel, ItaliŽ, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Rusland, Spanje, SloveniŽ, Thailand, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland en Uruguay.

Eerder kon je bij ons lezen:
Binnen 60 dagen mogen ook holebi's het land verdedigen, met dank aan Obama.
Eindelijk: Historische overwinning voor Amerikaanse holebi's - deel 1.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 September, 2011 en 3137 keer gelezen.