Duizendste homohuwelijk: met Nederlands tintje in Mexico-City.
In Mexico-stad is zopas het Duizendste homohuwelijk ingezegend sinds het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht in maart 2010 officieel werden. De stads politici keurden de wet goed in december 2009 waarna hij ook werd getekend door burgemeester Marcelo Ebrard.

Als duizendste holebi koppel een huwelijk afsluiten maakte het extra feestelijk voor het koppel. Maar dat niet alleen, het ging ook om een huwelijk met een Nederlands tintje. Het ging om de 29-jarige Nederlander Tjarda Wessels die zondag trouwde met de 37-jarige Mexicaan José Gómez Aguiar, docent Latijns-Amerika Studies aan de Universiteit van het Nederlandse Leiden (foto rechts).

"Dit is een historische stap tegen de homofobie in ons land", verklaarde Gómez. Het huwelijk werd ingezegend op de 41-ste verdieping van de Torre Latinoamericana, één van de hoogste gebouwen in Mexico-stad. Gomez vertelde verder nog dat homo's het ondanks de openstelling van het huwelijk nog steeds niet makkelijk hebben in Mexico. "Mijn intieme leven heeft tot conflicten geleid met mijn ouders, buiten op straat en op mijn werk. In Mexico worden mannen en vrouwen slachtoffer van geweld vanwege hun seksuele geaardheid. Hun familie wil vaak niets van ze weten, ze worden mishandeld en soms vermoord.”

Toen het homohuwelijk wettelijk toegestaan werd in Mexico veranderde de definitie van het huwelijk van een unie tussen een man en een vrouw, in een unie tussen twee mensen. De wet geeft homo en lesbisch koppels dezelfde rechten als heteroseksuele koppels inclusief het adopteren van kinderen. Opmerkelijk feit is dat volgens de stadsregisters blijkt dat zes procent van de afgesloten homo en lesbische huwelijken in Mexico-stad huwelijken waren tussen buitenlanders. Uit verdere statistieken blijkt dat van de eerste duizend huwelijken het ging om 548 homo koppels en 452 lesbische koppels. En dat maar liefst 85 procent van de partners de leeftijd hebben van 31 en ouder. In vergelijking bij hetero's is de houw leeftijd 28 voor mannen en 25 voor vrouwen.

Extra: homo's en lesbiennes mogen trouwen in: Nederland, België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Argentinië. Amerikaanse staten waar homo's en lesbiennes mogen trouwen zijn: New York , Iowa, New Hampshire, Massachusetts, Connecticut, Washington DC en Vermont.

Eerder kon je bij ons lezen:
Anti-holebi groep wil homohuwelijk New York terug verbieden, in Californië lukte dat...
Meer lesbische huwelijken en minder homohuwelijken in Belgie.

Een greep uit ons overige nieuws:
Tweede Amerikaanse indianenstam erkent het homohuwelijk.
Vrouwelijke fans willen Ricky Martin hetero maken.
Zestig lesbische koppels stappen samen in het huwelijksbootje.
Belgie: homo in elkaar geslagen, lesbienne gepest, biseksueel uitgescholden.
Slutwalks - vrouwen komen wereldwijd op straat, en ze zijn ook pro holebi. + foto's.
Gillende Vlaamse homo imiteert weldra Britney Spears + filmpje uit 'Zie je wel'.
Na jaarlijkse Gay Pride nu ook jaarlijkse Hetero Pride parade.
Lady Gaga als Amy Winhouse in film en Gaga als man op cover nieuwe singel.
Opschudding, droefheid en boosheid om homo personage wissel in Vlaamse soap.
Glee producer met de dood bedreigd.
Meer nieuws: Klik hier.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 16 August, 2011 en 3482 keer gelezen.