Ook homofobe daden tijdens rellen in Groot-Brittannie

Na drie dagen van rellen, plunderingen en brandstichtingen, lijkt de Londense politie eindelijk de controle over de stad weer in handen te hebben. Vele winkels, zaken, huizen, auto's, maar ook twee holebi-zaken werden door zinloos geweld vernield.

Ondertussen blijkt dat er ook sprake is van homofobie onder de relschoppers. Zo zijn twee Londense holebi-zaken getroffen door de rellen in de Engelse hoofdstad. Bij boekenwinkel Gay's world in Marchmont Street in de wijk Bloomsbury werd de grote winkelruit ingegooid, er werd niets gestolen. En bij Peccadillo Pictures, een distributeur van gay films werd brand gesticht waardoor de hele film voorraad verloren ging.

Omdat er verder in de straat geen enkele andere zaak werd aangevallen, en verder ook geen andere vernielingen werden aangebracht, is men er zeker van dat dit om een homfobische daad ging die in relatie staat met de rellen. Getuigen zagen in de nacht van zondag op maandag een groepje jongeren op fietsten, ze trapten de ruit van de winkel in en vertrokken weer om wat later terug te keren en de boekenzaak te bekogelen met eieren. De eigenaar is bang dat de relschoppers terug komen om de bookschop te plunderen. De winkel is verzekerd tegen ruitschade, maar niet voor verlies van voorraad.

Extra: Vandaag waren er ruim 16.000 agenten op de been om verdere rellen te voorkomen. Inmiddels blijkt dat de Londense politie ruim 805 mensen heeft opgepakt. Van hen zijn er al 251 aangeklaagd. Ook in andere steden braken rellen uit. In Manchester werden ruim 100 mensen gearresteerd. In Nottingham werden relschoppers gearresteerd nadat een groep van dertig tot veertig jongeren een politiebureau in brand had gestoken. In Birmingham overleden drie mannen nadat zij bewust door een auto werden aangereden. In Liverpool werden tientallen plunderaars opgepakt en ook in Leicester, Birmingham en Wolverhampton waren er arrestaties. De tot nu toe jongste verdachte is elf jaar oud die vandaag al voor de rechter verscheen en bekende dat hij had gestolen en deelgenomen aan de rellen. Het vonnis volgt later deze maand. Vervolgens roept de politie ook de hulp in van de burgers en heeft ze foto's van relschoppers op het internet geplaatst. Tijdens de rellen van de afgelopen dagen raakten 111 agenten en vijf politiehonden gewond in Londen zelf, waar ongeveer zestig procent van de Britse politie, ruim 16.000 man was ingezet. Zowel de politiek als de politie spreken van zinloos geweld.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 August, 2011 en 3378 keer gelezen.