Homo's hebben meer last van seksuele problemen dan hetero's.Uit nieuw en gezamenlijk onderzoek door Roemenië en de Verenigde Staten blijkt dat bij het nemen van een bepaald geneesmiddel ter behandeling van prostaatkanker, meer seksuele problemen voorkomen bij homo's dan bij heteroseksuele mannen. Dit kan belangrijk zijn omdat eerder bleek dat homo's meer kans hebben kanker te krijgen dan hetero's (zie onderzoekslink onderaan).

Het gaat daarbij om het geneesmiddel Bicalutamide, dat gebruikt wordt bij de behandeling van prostaatkanker. Het middel behoort tot de anti-androgenen, en het vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron. In België en Nederland is het op de markt onder de merknaam Casodex.

Onderzoekers uit Roemenië en de Verenigde Staten onderzochten 17 heteroseksuele mannen en 12 homo's die een dagelijkse dosis van 50 milligram gebruikten van het geneesmiddel voor en na hun behandeling van prostaatkanker. Daarbij ondervroeg men de mannen naar hun seksueel functioneren opgedeeld in zes categorieën, gaande van erectie functioneren, orgasme en seksuele opwinding.

Uit het onderzoek bleek dat homo's aangaven dat hun seksuele handelingen en genotsbeleving voor meer dan de helft daalde in de zes categorieën. Heteroseksuele mannen gaven minder problemen aan en waren meer tevreden over hun seksleven.

De Roemeense arts Ion G Motofei zegt dat de anti-androgenen aan mannen met prostaatkanker worden gegeven om de mannelijke hormonen die de kankercellen stimuleren te stoppen. En dat het doel van de studie was om te kijken of de hormoon behandeling een verschillend effect heeft op homo's en hetero's. "Onze homo patiënten rapporteerden een duidelijke vermindering op alle aspecten in hun seksuele functioneren en welbehagen, gaande van 23 procent tegenover slechts 54 procent bij de heteroseksuele mannen."

Mede onderzoeker David L Rowland uit de VS zegt dat de resultaten duidelijk aantonen dat de anti-androgenen een rol spelen in het seksuele cerebrale proces zoals het libido, opwinding en orgasme, en dat dit duidelijk verschillend is voor homo's en hetero's. "Maar, het is wel belangrijk dat we het effect van anti-androgenen niet onderschatten bij hetero's omdat die er minder last van zouden hebben inzake seksueel functioneren."


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 24 June, 2011 en 5597 keer gelezen.