Doodstraf holebi's en hetero's die iets wisten voorlopig in koelkast.Al een hele tijd was er wereldwijd opschudding inzake het feit dat de Oegandese overheid de doodstaf voor holebi's wilde invoeren. Daarbij gingen ze erg ver, want ook mensen die op de hoogte waren van homoseksuele medemensen konden aan de straf worden onderworpen.

Maar door de vele protesten wereldwijd is de anti-homowetgeving in de ijskast beland. Nadat begin vorige week het parlement zich toch niet over de zaak boog was er eerst nog een oproep om alsnog wél over het wetsvoorstel te praten en voor te stemmen. Maar vanwege zogenaamde procedurele kwesties werd de zitting verdaagd.

Parlementslid David Bahati, lid van de regeringspartij van president Yoweri Museveni, diende het omstreden wetsvoorstel al in oktober 2009 in. De betrokken parlementscommissie van nu wilde de wet doorvoeren en zelfs uitbreiden met sancties voor mensen die zich inzetten voor holebi's, voor mensen die zich inzetten voor de openstelling van het homohuwelijk, maar ook voor mensen die op de hoogte waren van homoseksuele activiteiten.

Volgens Amnesty was het wetsvoorstel een klap in het gezicht van de menselijke waardigheid. Homofobie komt in Oeganda voornamelijk uit religieuze hoek. Homoseksualiteit is al bij wet verboden in Oeganda, dat nota bene lid is van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

In het voornamelijk christelijke Oeganda komt de homohaat vooral uit religieuze hoek, weet Rode Kruis-medewerker Prosper Byonanebye. “Daarnaast spelen gevoelens over tradities in lokale gemeenschappen mee”, vertelt hij vanuit de hoofdstad Kampala. “In buurlanden zoals Kenia is dit eigenlijk precies hetzelfde. Het verschil is dat in Oeganda enkele Amerikaanse hulporganisaties jaren geleden geprobeerd hebben het taboe over homoseksualiteit te doorbreken door het bespreekbaar te maken. Toen langzaam mensen uit de kast kwamen werd homofobie steeds meer een discussiepunt in de politiek, al dan niet om er politieke winst mee te behalen.”

Mensenrechtenactivisten zijn er van overtuigd dat dankzij de internationale druk de wet er niet is gekomen. Maar of dat ook zo zal blijven is niet bekend. Vanuit de hele wereld werd actie gevoerd tegen deze opkomende wet, en al meer dan 1,2 miljoen mensen tekende een petitie tegen de doodstaf voor holebi's in Oeganda.

Een greep uit ons overige nieuws:
Een op acht Belgische holebi's slachtoffer van agressie.
Maak je klaar voor de eerste editie van het Vlaamse Strangelove Queer (holebi) Filmfestival.
Dildo van eigen penis geliefd bij homo's.
Sven Pichal stuurt man alleen op huwelijksreis voor Songfestival.
George Michael maakt holebi-cd met holebi artiesten.
Verkiezing Vlaamse Female & Male Gay Icon en Big Party, stem mee...
Amerikaans republikeins rechter pro homohuwelijk onder vuur, omdat hij....
Nederlandse zangeres Raffaëla komt uit de kast en maakt Eurogameslied.
Zoenen via internet: het kan! + filmpje hoe het moet.
Twee nieuwe gevallen van homohaat in Amsterdam.
Britse premier wil geen holebi kussen op Tv.
Belgische politie neemt homohaat niet serieus.
Meer nieuws: Klik hier


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 14 May, 2011 en 3062 keer gelezen.