Tien jaar geleden schreef Nederland wereldgeschiedenis voor holebi's.Op 1 april is het tien jaar geleden dat Nederland wereldnieuws maakte met de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes. De hoop dat meerdere landen zouden volgen werd toen in de kiem gesmoord door pessimisten die dachten dat geen enkel ander land die stap zou zetten. Maar kijk...vandaag de dag, en tien jaar later zijn er reeds tien landen en 8 Amerikaanse staten waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen.

Op 1 april 2001 vond het eerste ‘homohuwelijk’ plaats in het Amsterdamse gemeentehuis. Sinds die datum zijn er ruim 30.000 homo's en lesbiennes in Nederland met elkaar getrouwd. Dit cijfer is afkomstig van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, die zich ruim zestien jaar lang sterk maakte voor de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes.

Verder blijkt homo's en lesbiennes bedachtzamer zijn bij het aangaan van een huwelijk dan heteroseksuelen. Volgens cijfers van het CBS trouwen 4 van de 5 heterokoppels tegenover 1 op de 5 homo of lesbische koppels. Volgens Henk Krol trouwen homo's en lesbiennes vooral bij belangrijke gebeurtenissen, zoals de aanschaf van een huis, de confrontatie met een ernstige ziekte of het krijgen dan wel adopteren van kinderen. (Dat laatste is bij homo koppels nog altijd niet vanzelfsprekend en bovendien is adoptie voor zowel vrouwen-, maar zeker voor homo paren, nog steeds een stuk lastiger. Wat er dan voor kan zorgen dat het gevoel van noodzaak om te huwen minder voorkomt.

En hoe zit het met scheiden? Homo's en lesbiennes doen het niet slechter dan hetero's. Van de koppels van hetzelfde geslacht die in de afgelopen tien jaar getrouwd waren is een bijna even groot percentage bij de heteroseksuelen gescheiden. “Het cijfer is slechts iets lager en dat is opmerkelijk omdat er binnen een homorelatie minder kinderen opgroeien. Kinderen zijn vaak een reden om lager bij elkaar te blijven. Ook daaruit blijkt dus dat homo’s bedachtzamer zijn.”

Henk Krol, de grote voorvechter van het opengestelde huwelijk, die zelf ook buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is, laat wel weten dat hij teleurgesteld is in de Nederlandse politiek. Omdat de Kamer een al jaren klaarliggende motie om weigerambtenaren te verbieden nog altijd niet heeft aangenomen. (bij weigerambtenaren mag een ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk weigeren op basis van zijn geloof e.a).

Volgens Krol is er een Kamerbrede meerderheid om die motie aan te nemen, maar omdat de vorige en huidige coalitie afhankelijk is van de (gedoog)steun van ChristenUnie en SGP wordt de stemming steeds maar weer uitgesteld. Krol noemt dit een sterk negatief signaal van de Nederlandse regering, die daarmee langst de ene kant zegt dat holebi's normaal zijn en langst de andere kant mensen de kans geeft om holebi's anders te behandelen. Volgens Krol wordt dit signaal door homofoben dankbaar aangegrepen en misbruikt.

De afgelopen jaren bezocht Krol op eigen kosten diverse landen waar men het Nederlands voorbeeld ging volgen. Hij spreekt van ‘ons leukste immateriële exportproduct’. Op 1 april zal hij in de Westergasfabriek in Amsterdam tijdens een bijeenkomst van de gemeente Amsterdam ambassadeurs toespreken van landen waar de discussie nu loopt.

En natuurlijk is er ook feest, en zijn er tal van festiviteiten rond de 10-jarige openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes. Het hele weekend van 1 april staat Amsterdam in het teken van 'Gay Capital van de wereld'. Op vrijdag wordt het weekend feestelijk geopend in de Westergasfabriek. Zaterdag 2 en zondag 3 april is in de Westergasfabriek de trouwbeurs Gay Bride plaats. Daarnaast zullen er ook enkele koppels trouwen op deze feestdag.

Jammer genoeg kwam er een tijdje geleden droevig nieuws toen bleek dat één van de eerste van vier Nederlandse homo's wereldwijd die huwde overleed.

Nederland is na 10 jaar al lang geen uitzondering meer. Nederlands voorbeeld werd in relatief korte tijd gevolgd door (in volgorde van openstelling) België, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Nepal, Argentinië, het Britse Kanaaleiland Jersey, de Amerikaanse staten Massachusetts, New Hampshire, Connecticut, Iowa, Vermont, Maine en Washington DC en in Mexico het district Mexico Stad.

Meerdere landen kennen inmiddels ook de voorloper van het opengestelde huwelijk dat men vaak aanduidt als ‘geregistreerd partnerschap’ of ‘homohuwelijk’. In meer dan zeventig landen staat echter op homoseksualiteit een gevangenisstraf of uit religieuze motieven zelfs de doodstraf.

En tot slot Nederland: Het is dus vrijdag tien jaar geleden dat in Nederland ook homo’s en lesbiennes met elkaar mochten trouwen. Voorvechter daarvan en hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol zou het een mooi gebaar vinden als elk homostel een tientje overmaakt naar de Stichting Vrienden van de Gaykrant. Want die zit al jaren met een tekort van meer dan drie ton, volgens Krol besteed aan lobbywerk voor de totstandkoming van homohuwelijk. Hij noemt dat zelf overigens liever opengesteld huwelijk. Het tekort heeft hij uit eigen zak aangevuld en daarom vraagt hij alle homostellen om een tientje. ,,Dat lijkt me niet te veel gevraagd’’, aldus Krol.

holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 30 March, 2011 en 3743 keer gelezen.