Onderzoek - Helft jongeren wijst holebi's af, andere helft is positiever.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de helft van de jeugd uit Noord-Holland holebi's afwijst. Het onderzoek werd gedaan door het GGD Hollands Noorden onder ruim tienduizend leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Noord-Holland Noord.

Ten opzichte van een soortgelijk onderzoek in 2005 is de tolerantie ten aanzien van homo's en lesbiennes wel iets toegenomen. Uit het huidige onderzoek blijkt dat meisjes wel positiever staan tegenover holebi's dan jongens en allochtone jongeren een negatievere houding hebben dan autochtone jongeren. Leeftijd en schooltypen hadden geen invloed op de houding ten aanzien van holebi's.

In 2005 werd dit onderzoek voor het eerst door de GGD uitgevoerd, zodat vergelijking met de huidige resultaten mogelijk is. Dit nieuwe onderzoek werd gedaan in 2009 en de resultaten worden deze maand gepubliceerd. Dit keer bevroeg men ruim 10.486 jongeren uit de 2de en 4de klassen van het voortgezet onderwijs.

Aan de jongeren werd gevraagd wat ze ervan vinden als twee meisjes/vrouwen of twee jongens/mannen verliefd op elkaar zijn. De helft van de jongeren, (50 procent) liet weten dit normaal te vinden, 37 procent noemde het een beetje raar, 6 procent vond het erg raar en nog eens 6 procent totaal verkeerd. Jongeren die homoseksualiteit (een beetje) raar of verkeerd vinden, worden beschouwd als jongeren met een negatieve houding ten aanzien van homoseksualiteit. In 2005 had 56 procent van de jongeren een negatieve houding ten aanzien van homoseksualiteit versus 50 procent in 2009.

Verder blijkt dat meisjes toleranter zijn dan jongens. Van de jongens staat 61 procent negatief tegenover homo's en lesbiennes, bij de meisjes is dat slechts 39 procent. Daarnaast hebben allochtone jongeren vaker een negatieve houding dan autochtone jongeren, namelijk 58 procent van allochtone jongeren en 49 procent van de autochtone jongeren. Daarnaast hebben leerlingen uit verschillende schooltypen geen verschillende houding ten aanzien van holebi's, ook leeftijd had geen invloed op de houding ten aanzien van homo's en lesbiennes.

Andere bevinden waren ondermeer dat één op de vijf jongeren ervaring heeft met geslachtsgemeenschap. Bijna de helft van de jongeren die seksueel actief is, gebruikt niet altijd een condoom en vrijt niet veilig. Meisjes vrijen vaker onveilig dan jongens en meisjes hebben ook vaker dan jongens te maken met seksueel ongewenste ervaringen.

Het rapport wordt gebruikt voor het ontwikkelen van gericht beleid door de GGD om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de seksuele gezondheid van de jongeren in Noord-Holland Noord.


Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 07 March, 2011 en 3636 keer gelezen.