Sinds zijn vier jaar elke dag een pak slaag, het verhaal van een homo-zigeuner jongen.Voor (Britse) zigeuners bestaat homoseksualiteit niet. Toen Mikey Walsh als zoon van een gewelddadige bokskampioen wist dat hij anders was, moest hij zijn hele leven achter zich laten. Zelfs zijn naam is verdwenen. ‘Shit happens. Ik had geen ander leven gewild.’ Het verhaal van een homozigeuner:

Sinds de dag dat Mikey vier jaar oud was sloeg zijn vader hem in elkaar. Elke dag opnieuw. Om hem voor te bereiden op het leven dat zou komen. Toch is de inmiddels dertigjarige Mikey een vrolijk en energierijk persoon. Geen spijt, geen bitterheid, dit is het leven dat ik had en dat is goed zo.’ En in dat leven is hij een homozigeuner. Een mietje in een lange lijn van keiharde mannen.

En daarover gaat het boek 'Gipsy', waarvan op 15 maart de Nederlandse vertaling 'Zigeunerjongen' uitkomt. Het boek over het leven van Mikey is een bestseller in Engeland en mogelijk weldra ook in Nederland en België.

Mikey heeft blauwe ogen en gitzwart haar, zoals veel Engelse Romazigeuners. Maar zijn kleren passen meer bij het hippe Oost-Londen, waar hij al jaren woont. Een strakke broek, een losse blouse met een vrolijk, wollen vestje eroverheen. Maar ga via Google eens op zoek naar de woorden 'homo' en 'Roma' of 'zigeuner', en je zal zien dat je niets kan vinden.

‘Het bestaat niet’, zegt Walsh. ‘Zigeuners zijn nooit homo. Het is een gesloten machocultuur. Ik denk niet dat de vooroordelen sterker zijn dan in andere kleine gemeenschappen, zoals dorpen of religieuze groeperingen. Maar het blijft een taboe. Om er uit te breken moest ik mijn hele leven achterlaten.’ Mikey is dan ook niet zijn echte naam. Hij wil in zijn dagelijks leven anoniem zijn, en wil ook niet dat er foto’s van hem worden gemaakt.

Mikey Walsh was de zoon, kleinzoon en achterkleinzoon van vuistvechters; mannen die bokswedstrijden aangaan met iedereen die ze uitdaagt. Zijn familie was de beste van alle Britse zigeuners en dit voor vele generaties lang. En daarom zou de oudste zoon van de kampioen zijn hele leven moeten vechten. ‘Mijn vader wilde me klaarstomen voor dat bestaan en zijn manier was me elke dag tien keer in mijn maag te stompen. Maar ik was geen vechter. Ik won nooit, ik stelde hem altijd teleur en hij bleef op me inslaan. Ergens wist hij dat ik anders was, ver voordat ik het zelf wist.’

Op vijftienjarige leeftijd werd Mikey verliefd op een niet-zigeunerman, die hem hielp ontsnappen. Zijn vader zette maanden lang de jacht in op hem, waardoor de relatie sneuvelde. Toen stond Mikey er alleen voor, zonder contacten, geld, of paspoort stond hij op straat. Maar hij redde het, leerde zichzelf schrijven, maakte zijn school af en verhuisde naar Londen. Daar ging hij naar de toneelschool, werd verliefd en trouwde. Op de dag van vandaag is hij docent. Met zijn boek wilde hij afrekenen met zijn achtergrond, maar wat hij niet wil is medelijden.

‘Ik wil mijn verhaal vertellen, daarvoor heb ik leren schrijven. En áls er een boodschap is dan is die: je kunt er uit komen, hoe fucked up je leven ook is.’ Hij had geen andere jeugd gewild, zegt hij, en neemt een slok zwarte koffie. ‘Want shit happens, mijn vader deed ook maar wat hij dacht dat goed was.’ Hij wil wel niet praten over oom Joseph, want als zesjarige moest Mikey bij hem in de leer om te vechten en werd hij nadien door zijn oom verkracht. Mikey probeerde het één keer aan zijn vader te vertellen maar die sloeg hem daarop genadeloos in elkaar, en het misbruik duurde jaren voort. Ondertussen is de oom gestorven en werden de banden met de familie verbroken. ‘Het is gedaan. Iedereen heeft zijn eigen vormende klote-ervaringen.’

Ondanks alles blijft Walsh een zigeuner. ‘Ik wil niet meer liegen over wie ik ben, niet over mijn geaardheid en niet over mijn etniciteit.’ Op school moesten de Walsh-kinderen liegen over hun afkomst, later om werk te vinden. ‘Ik zit op Twitter en de reacties van mensen op homofobie zijn hartverwarmend. Als er in de Daily Mail een rotstuk staat over homo’s, staat half Engeland op. Diezelfde mensen, letterlijk, twitteren een dag later flauwe grappen over stomme pikeys en rotzigeuners. Het is een laatste groep waarop het nog altijd prijsschieten is. Ongelofelijk.’ Toch heeft Walsh naar eigen zeggen geen probleem met het woord 'zigeuner'. ‘Politiekcorrecte mensen hebben er een taboe van gemaakt. Maar ik bén een fuckin’ zigeuner. Het is iets om trots op te zijn.’

Toch, na jaren van stilte, heeft Mikey weer contact met zijn familie. Ze weten ondertussen dat hij homo is en accepteren hem, al komt hij nooit meer in het woonwagenkamp. Zijn moeder ziet hij slechts af en toe. En toen hij trouwde met zijn man, was zijn broer getuige. Zijn moeder kon er niet bij zijn uit angst voor haar man, maar ze bakte wel een bruidstaart en gaf hem haar trouwring, die zijn echtgenoot nu draagt.

Toen de Britse paperbackversie van het boek uitkwam zat Mikey's vader in de gevangenis. Langzaam aan verspreidde het nieuws zich onder de Engelse Roma. ‘Je houdt het niet geheim, het is een hechte gemeenschap’, zegt Walsh, die bang was voor de reactie van zijn vader, die hij nooit meer ziet. ‘Medegevangenen lazen het aan hem voor, want zelf kon hij niet lezen.’

De vader van Mikey stierf enkele maanden geleden aan een hartaanval. Kort daarvoor belde hij vanuit het ziekenhuis op, voor het eerst in jaren had Walsh hem aan de lijn. ‘Hij wist van mijn boek. Hij wist dat ik homo was. ‘Je bent dapperder dan onze hele lijn aan mannen bij elkaar’, zei hij. En ‘Ik ben trots op je.’’

In Groot-Brittannië zijn meer dan 100.000 exemplaren van het boek van Mikey Walsh verkocht en de opnames voor een film beginnen in de zomer. Dan verschijnt ook deel twee van zijn leven. De Nederlandse vertaling, Zigeunerkind, verschijnt op 15 maart bij uitgeverij Lannoo. (Mikey Walsh - Zigeunerkind - extra titel: de vlucht van een Roma-jongen uit een geheime wereld. Uitg: Lannoo).


BOEKEN TIPS raadpleeg de holebi info GIDS op deze websiteholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 28 February, 2011 en 6019 keer gelezen.