WikiLeaks over Brits asielbeleid Iraanse homo's en lesbiennes.Het Verenigd Koninkrijk kiest er bewust voor om spanningen met Iran betreffende de schending van mensenrechten van holebi's te vermijden om de diplomatieke onderhandelingen over de nucleaire ambities van Iran niet in gevaar te brengen.

Dat blijkt uit een bericht van WikiLeaks-bericht van de Amerikaanse ambassade in Londen aan het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de Britse behandeling van de Iraanse homoseksuele asielzoeker Mehdi Kazemi. In het bericht wordt o.a de asielzaak van Kazemi kort samengevat en geŽvalueerd, en wordt de periode aangestipt waarop Kazemi vanuit Groot-BrittanniŽ vluchtte naar Nederland om daar asiel aan te vragen.

De Britten lieten verder in het document weten dat ze blijven vasthouden aan het individueel toetsen van asielverzoeken, en dat ze voorlopig het voorbeeld van andere Europese landen, zoals Nederland, dat Iraanse homo's en lesbiennes asiel verleent niet zullen volgen. Daarnaast gaven ze aan dat ze Kazemi onder druk van actiegroepen, parlementsleden en de publieke opinie asiel verleende maar dat ze dit niet deden vanwege de vervolging van holebi's in Iran maar omdat Kazemi erkende homo-activist te zijn. Een soortgelijke behandleing wordt verwacht in de zaak van de lesbische Iraanse asielzoekster Pegah Emambakhsh.

De Amerikanen oordeelden dat de Britten groot belang hechten aan de Iraanse reactie op lopende zaken betreffende de nucleaire ambities van het land. De Britten zullen voorlopig de veiligheid van Iraanse holebi asielzoekers wel verzekeren maar, kiezen er wel bewust voor om in het openbaar terughoudend te zijn om Iran aan te spreken op de schending van de mensenrechten van homo's en lesbiennes.

De Amerikanen concluderen daarom dat men mag stellen dat het Verenigd Koninkrijk nieuwe spanningen door potentieel licht ontvlambare kwesties, zoals holebi-rechten, zullen vermijden om de onderhandeling over nucleaire zaken niet in gevaar te brengen.

Extra: het Nederlandse COC (holebi-federatie) heeft succesvol bij de Nederlandse overheid aangedrongen om Iraanse holebi asielzoekers niet terug te sturen naar Iran. En er vervolgens bij het Europees Parlement op aangedrongen om de onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag op te schorten zolang er vervolging en executies van homo's en lesbiennes plaats vinden in Iran.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 06 February, 2011 en 2928 keer gelezen.