Italiaans politicus uit de kast.De prominente Italiaanse politicus Vincenzo Spadafora is op primetime TV als homo uit de kast gekomen en zegt dat het zijn verantwoordelijkheid is als een zichtbaar publiek figuur. Spadafora, 47, is een van de meest invloedrijke leden van de populistische, anti-establishment Movimento 5 Stelle (MS5) partij en een voormalig minister voor jeugdzaken, beleid en sport in Italië.

Hij kwam begin deze maand uit de kast op Rai3's late night talkshow Che Tempo Che Fa, een zeldzame gebeurtenis in een land met weinig holebi & trans+ politici. "Ik denk dat het privéleven van mensen zo moet blijven, maar ik denk ook dat degenen met een publieke rol, een politieke rol zoals de mijne, wat meer verantwoordelijkheid hebben", zei hij tegen gastheer Fabio Fazio. "En ik deed het ook voor mezelf, omdat ik misschien te laat heb geleerd dat het belangrijk is om van elkaar te houden en elkaar te respecteren."

Spadafora was te gast op de show om zijn nieuwe boek, Unreserved, Vincenzo Spadafora, te promoten, dat belooft zijn verhaal te vertellen "zonder voorbehoud, in de politiek en in het leven". Spadafora legde zijn beslissing uit om nu naar buiten te komen en zei: “Eén reden is erg politiek, om te getuigen van mijn politieke toewijding, voor al diegenen die elke dag voor hun rechten vechten en die minder kans hebben om dat te doen dan ik dankzij mijn rol. ”

Een andere reden was religieus, als praktiserend katholiek wilde hij laten zien dat zijn seksualiteit “niet in tegenspraak” is met zijn geloof. Hij is zich er echter van bewust dat velen in Italië dat niet zo zullen zien. Twee weken geleden stemde de Italiaanse senaat een wetsvoorstel weg dat geweld tegen LGBT+-mensen strafbaar zou hebben gesteld na hevig verzet van het Vaticaan en extreemrechtse partijen.

Spadafora erkende het verzet dat hij waarschijnlijk zal krijgen als een openlijk homoseksuele Italiaanse politicus, maar zei dat hij hoopte dat mensen verder dan zijn seksualiteit zouden kunnen kijken en zich zouden kunnen concentreren op zijn prestaties. "In de politiek wordt homoseksualiteit gebruikt om pijn te doen, om een tegenstander aan te vallen, iets wat ik nu wil vermijden", zei hij. "Ik hoop in aanmerking te komen voor wat ik doe, voor wat ik ben, en vanaf morgen zal ik misschien gelukkiger zijn omdat ik me vrijer voel."

Gelijke rechten wetten Italie
- Antidiscriminatiewetten op de arbeidsmarkt in heel Italie sinds 2003
- Antidiscriminatiewetten met betrekking tot genderidentiteit - Alleen toegepast op regionaal niveau in Campanië.
- Antidiscriminatiewetten levering goederen en diensten én Antidiscriminatiewet op alle andere gebieden (incl. indirecte discriminatie, haatzaaiende uitlatingen. Alleen toegepast op regionaal niveau in Toscane, Piemonte, Ligurië, Marche, Umbrië, Sicilië, Emilia-Romagna en Campania.
- Legaal partnerschap homo & lesbische koppels sinds 2016.
- Alleenstaande homo's en lesbiennes mogen kinderen adopteren.
- Buitenlandse homo & lesbische koppels kunnen sinds 2021 samen kinderen adopteren.
- Conversie therapie voor minderjarigen verboden sinds 2013.
- Recht op legaal aanpassen gender sinds 1982
- Recht op legaal aanpassen gender zonder verplichte sterilisatie sinds 2015.


LEES OOK
Italiaanse politici zeggen neen tegen anti LGBT+ wet


VERKLARENDE WOORDENLIJST

- LGBT+ staat telkens voor de eerste letter van de Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
- De plus achter bovenstaande afkorting (lgbt) staat voor: alle andere seksuele geaardheden en genderidentiteiten, als ook voor intersekse personen en alle mensen die nog twijfelen over de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit.
- Transgender of trans is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van: genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, queer, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a zijn.
- Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
(soms staat er achter holebi (ook) een plus, die staat dan voor andere seksuele geaardheden zoals o.a panseksueel en aseksueel).

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - November 2021
.

Dit bericht is gepost op 11 November, 2021 en 268 keer gelezen.