Italiaanse politici zeggen neen tegen anti LGBT+ wet.





Italië heeft een wetsvoorstel weggestemd om haatmisdrijven tegen vrouwen, LGBT+-mensen en mensen met een handicap aan te pakken, allemaal in naam van de godsdienstvrijheid. Het wetsvoorstel dat bekend staat als het Zan-wetsvoorstel, naar de wetgever van de Democratische Partij en LGBT+-rechtenactivist Alessandro Zan, die het voorstelde, werd vorig jaar door het Italiaanse parlement goedgekeurd.

Maar, woensdag stemde de Italiaanse senaat 154 tegen 131 om verder debat over het wetsvoorstel de komende zes maanden te blokkeren, aldus Reuters. Voorstanders van het wetsvoorstel vrezen dat het nu onmogelijk zal zijn om het aan te nemen voordat de wetgever in 2023 afloopt.

De Zan-wet, die Italianen zou beschermen tegen geweld, haatzaaiende uitlatingen en discriminatie op basis van geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid en handicap, heeft sinds de invoering ervan gezorgd voor verdeeldheid in het land, waarbij critici erop hameren dat het in strijd is met over godsdienstvrijheid.

Het wetsvoorstel stuitte ook op felle tegenstand van de extreemrechtse Liga-partij van Italië, waarbij de partijleider Matteo Salvini het beschreef als een "kokhalswet", wat zou betekenen dat "degenen die denken dat een moeder een moeder is en een vader een vader" zouden eindigen in de gevangenis.

En eerder dit jaar zag Italië een "ongekende" interventie van het Vaticaan, dat erop stond dat het wetsvoorstel de godsdienstvrijheid van de katholieke kerk in Italië zou bedreigen. De kerk vreesde vervolging wegens openlijk verzet tegen het homohuwelijk en adoptie door LGBT+ gezinnen, en verzette zich ook tegen de eis van het wetsvoorstel dat katholieke scholen een dag zouden moeten markeren die gewijd is aan de bestrijding van holebi- en transfobie.

Gelijke rechten wetten Italie
- Legaal partnerschap homo & lesbische koppels sinds 2016.
- Alleenstaande homo's en lesbiennes mogen kinderen adopteren.
- Buitenlandse homo & lesbische koppels kunnen sinds 2021 samen kinderen adopteren.
- Conversie therapie voor minderjarigen verboden sinds 2013.
- Recht op legaal aanpassen gender sinds 1982
- Recht op legaal aanpassen gender zonder verplichte sterilisatie sinds 2015.
- Antidiscriminatiewetten op de arbeidsmarkt in heel Italie sinds 2003
- Antidiscriminatiewetten met betrekking tot genderidentiteit - Alleen toegepast op regionaal niveau in Campanië.
- Antidiscriminatiewetten bij de levering van goederen en diensten én Antidiscriminatiewetten op alle andere gebieden (incl. indirecte discriminatie, haatzaaiende uitlatingen. Alleen toegepast op regionaal niveau in Toscane, Piemonte, Ligurië, Marche, Umbrië, Sicilië, Emilia-Romagna en Campania.

VERKLARENDE WOORDENLIJST:
LGBT+ staat telkens v.d eerste letter v.d Engelse woorden: Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender.
De plus achter bovenstaande afkorting (lgbt) staat voor: alle andere seksuele geaardheden en genderidentiteiten, als ook voor intersekse personen en alle mensen die nog twijfelen over de eigen seksuele geaardheid of genderidentiteit.
Holebi staat telkens voor de twee eerste letters van de Vlaamse woorden: HOmo, LEsbisch, BIseksueel.
(soms staat er achter holebi (ook) een plus, die staat dan voor andere seksuele geaardheden zoals o.a panseksueel en aseksueel).
Transgender of trans is een parapluterm voor alle verschillende genderidentiteiten, gaande van: genderfluid, niet-binair, agender, genderqueer, dragqueen en dragking, queer, demiboy, demigirl tot transseksueel. Enkel binnen deze laatste groep (transseksueel) gaan mensen over tot hele of halve gender veranderende operaties. Transgenders kunnen zowel hetero of holebi e.a zijn.
Intersekse Een intersekse persoon wordt geboren met een lichaam dat zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft, al dan niet in combinatie met dubbele gender specifieke chromosomen. Er zijn verschillende gradaties van intersekse personen. Intersekse is géén seksuele geaardheid en ook geen genderidentiteit. Een intersekse persoon kan zowel holebi als hetero zijn en kan ook onder de parapluterm transgender vallen als er niet onder vallen.

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Oktober 2021








.

Dit bericht is gepost op 28 October, 2021 en 384 keer gelezen.