Gaydar werkt nauwkeuriger voor vrouwengezichten, aldus onderzoek.Na het zien van gezichten in slechts een oogwenk, hebben universiteitsstudenten een grotere nauwkeurigheid dan alleen kans bij het beoordelen van de seksuele geaardheid van anderen. Hun "gaydar" hield aan, zelfs als ze de foto's ondersteboven zagen, en homo lesbisch versus hetero oordelen waren nauwkeuriger voor vrouwengezichten dan voor mannen.

Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het open-access online tijdschrift PLoS ONE, suggererend dat we onbewust onderscheid maken tussen homo's lesbiennes en hetero's.

"Het lijkt misschien op hoe we niet hoeven na te denken of iemand een man of een vrouw of zwart of wit is", zegt hoofdauteur Joshua Tabak, een afgestudeerde psychologiestudent aan de Universiteit van Washington. "Deze informatie confronteert ons in het dagelijks leven."

Tabak zegt dat ons vermogen om seksuele geaardheid spontaan te beoordelen op basis van observatie of instinct in strijd is met de bewering dat als mensen hun seksuele geaardheid voor zichzelf zouden houden, niemand anders het zou weten en discriminatie niet zou bestaan, een argument dat vaak wordt gebruikt door tegenstanders van anti- -discriminatiebeleid voor holebi's (homo, lesbisch, biseksueel).

In het onderzoek bekeken studenten foto's van jongvolwassen mannen en vrouwen die zichzelf identificeerden als homo lesbisch of hetero. Bezorgd dat gezichtshaar, bril, make-up en piercings makkelijke aanwijzingen zouden opleveren, gebruikten de onderzoekers alleen foto's van mensen die dergelijke kenmerken niet hadden. Ze bewerkten foto's zodat alleen gezichten, maar geen kapsels, zichtbaar waren.

Voor vrouwengezichten waren de deelnemers 65 procent nauwkeurig in het zien van het verschil tussen homoseksuele en hetero gezichten wanneer de foto's op een computerscherm flitsten. Zelfs wanneer de gezichten ondersteboven werden gedraaid, waren de deelnemers 61 procent nauwkeurig in het onderscheiden van de twee.

Met een nauwkeurigheid van 57 procent hadden ze het moeilijker om homomannen te onderscheiden van heteromannen. De nauwkeurigheid van de deelnemers zakte tot 53 procent, nog steeds statistisch gezien boven het toeval toen de gezichten van de mannen ondersteboven verschenen.

Het verschil in nauwkeurigheid voor mannen- en vrouwengezichten werd veroorzaakt door meer valse alarmfouten bij mannengezichten dat wil zeggen, een hoger percentage heteroseksuele mannen als homoseksueel aan te merken.

Dit kan zijn omdat deelnemers meer bekend zijn met het concept homomannen dan met lesbiennes, dus ze zijn mogelijk liberaler geweest in het beoordelen van mannengezichten als homo, vermoedt Tabak. Een andere mogelijkheid is dat het verschil tussen lesbiennes en hetero vrouwen gewoon meer opvalt dan het verschil tussen homo en hetero mannen, zei Tabak. (Al zullen sommigen net het omgekeerde claimen). De onderzoeker zei verder verrast te zijn dat deelnemers een hogere kans hadden om seksuele geaardheid te beoordelen op basis van omgekeerde foto's die slechts 50 milliseconden flitsten, ongeveer een derde van de tijd van een oogwenk.

Denk je niet dat je gaydar hebt? Je bent niet alleen. Tabak zegt dat er in zijn experimenten "altijd een klein aantal mensen is dat geen onderscheid kan maken tussen homo's en hetero's". Het is onduidelijk waarom sommigen een betere gaydar hebben dan anderen, aangezien studies deze geschiktheid alleen bij universiteitsstudenten hebben getest. Tabak speculeert dat "mensen van oudere generaties of verschillende culturen die misschien niet zijn opgegroeid met de wetenschap dat ze met homo's omgingen" minder nauwkeurig zijn in het maken van homo- versus hetero-oordelen.

*Wat is een Gaydar ==> Klik hier


Lees ook over andere onderzoeken (2021)
Onderzoek 8 landen aanvaarding holebi trans & niet-binaire personen.
Trans personen dubbel zoveel kans op overlijden (NL studie)
Volgens homo's lesbiennes en hetero's bestaan biseksuele mannen niet.
Bijna helft van homo- en biseksuele mannen ooit seksueel misbruikt.
Sociale media zijn niet veilig voor holebi's & trans+ personen + video.
Generatie Z verwerpt traditionele genderrollen en labels.
Waarom sommige hetero mannen seks hebben met mannen.
Volgens onderzoekers zijn homofoben ...

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - Oktober 2021
.

Dit bericht is gepost op 18 October, 2021 en 443 keer gelezen.