Poging tot homofobe brandstichting in Nederland.



In Nederland is opschudding ontstaan na een poging tot homofobe brandstichting aan de sportschool van de holebi & trans+ voetbal supporters vereniging 'De Roze Kameraden' binnen voetbalclub Feyenoord, de feiten speelden zich af in de nacht van zaterdag op zondag.

Bij de sportschool in Rotterdam, van de voorzitter van de Feyenoord supportersvereniging: 'De Roze Kameraden' probeerde men afgelopen weekend brand te stichten. Het gebouw werd bovendien beklad met anti holebi leuzen zoals 'Kkr flikkers niet welkom bij FR', er waren ook doodsbedreigingen bij. De teksten werden ondertekend met de handtekening RJK dat staat voor Rotterdam Jongeren Kern van Feyneoord.

De leuzen waren ook specifiek gericht aan Paul, Sebas en Thijs, de drie voormannen van de nieuwe supportersclub Roze Kameraden. De groep werd pas vorige week officieel als vereniging opgericht met een feestje waarbij ook aanwezig vertegenwoordigers van de KNVB, COC en de Rotterdamse locoburgemeester Bert Wijbenga. Er was geen vertegenwoordiging van Feyenoord.

Voorzitter Vincent Karremans van de Rotterdamse gemeenteraadsfractie van de VVD liet weten erg boos te zijn.‘Dit laat dus zien dat de oprichting van de Roze Kameraden keihard nodig is omdat holebi & trans+ acceptatie in het voetbal, zacht gezegd, nog een flinke weg te gaan heeft.’ De Nederlandse holebi & trans+ federatie het COC roept Feynoord op om de aanval krachtig te veroordelen. Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland en zelf Feyenoord-supporter

Met de incident gaat het meteen ook om een tweede homofobisch incident in Nederland in een paar dagen tijd. In Amsterdam-West werd er eerder brand gesticht in een Amsterdams appartement waarbij men posters die waren ophangen ter gelegenheid van de Pride samen met regenboogvlaggetjes werden in brand gestoken.

Extra info
Aparte groepen van en voor holebi & trans+ voetbal supporters bestaan al vele jaren in verschillende landen. Onder andere in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn er zal zulke groepen. Waarom men apart wil gaan, omdat de meerderheid van de holebi & trans+ voetbal supporters zich onveilig voelen binnen de algemene supporters groepen, ook omdat ze meestal niet worden toegelaten of omdat ze al te maken kregen met geweld op basis van geaardheid of genderidentiteit vanuit de algemene voetbal supporters groepen. En omdat er meer holebi & trans+ voetbal fans zijn dan men denkt, zijn deze aparte groepen (ook) nodig.

Bron: rozegolf.nl & coc.nl

Dit bericht is gepost op 24 August, 2021 en 359 keer gelezen.