25-jarige en vriend slachtoffer van homofobie in Brussel.
In Brussel werd de 25-jarige Tom Van Isacker het slachtoffer van een homofobe haatmisdaad. De feiten dateren van 21 augustus. Tom, 25, zat met zijn vriend Andy, 19, op de bus naar huis.

Onderweg stapte een man van ongeveer 40 jaar samen met zijn zoontje op de bus. Tom zat samen met zijn vriend helemaal achteraan in de bus, de man ging op anderhalve meter van het koppel zitten samen met zijn zoontje van ongeveer een jaar of tien.

Het viel meteen op dat ons heel gefrustreerd aankeek. Naarmate de busrit vorderde, begon hij zich steeds meer op te winden en werd hij verbaal agressief. ‘fils de pute’, zei hij ondermeer. Wij deden echter helemaal niets verkeerd. Mijn vriend lag tijdens de busrit tegen mij en we hebben elkaar een kus gegeven... daar kon hij duidelijk niet tegen. Aan onze eindhalte in Elsene is het vervolgens helemaal uit de hand gelopen.”

Toen Tom en Andy de bus wilde stapen sprong de man op en ontplofte hij. "Hij spuwde op ons en bokste vervolgens hard op mijn gezicht. Het werd even zwart voor mijn ogen, maar gelukkig kon mijn vriend hem tegenhouden om erger te voorkomen. Hij wilde mij duidelijk nog meer klappen geven. Het zoontje van de man zag alles gebeuren en was helemaal in paniek. Hij weende en riep dat zijn vader moest ophouden. De man heeft hem bij de arm gepakt en is weggevlucht toen de bus stopte aan het Flageyplein. De bus zat vol mensen, maar voor iemand goed en wel besefte wat er was gebeurd, was de man al spoorloos. Mijn vriend en ik zijn afgestapt en zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan. Er waren gelukkig geen breuken te zien op de scan, maar mijn oog is wel genaaid moeten worden.”

Tom vertelt dat hij het gewoon is dat mensen hem en zijn vriend soms raar aankijken, en dat er soms homofobe woorden worden geroepen, maar dit was de eerste keer ddat hij te maken kreeg met fysiek geweld. " Ik wil mijn gedrag niet aanpassen omwille van dit voorval, maar het doet je helaas wel twee keer nadenken."

Ondertussen deed het koppel aangifte van de feiten bij de politie die een onderzoek zijn gestart waarbij men onder andere de camerabeelden bekijkt in de omgeving van de bushalte en ondervraagt men ooggetuigen. “Ik zal het slachtoffer aanbevelen zich ook bij Unia te melden zodat zij de opvolging van deze zaak kunnen doen. Want jammer genoeg kan rechtspraak omtrent haatmisdrijven tijdrovend zijn. Zo hebben we pas onlangs de uitspraak gehoord over een haatmisdrijf uit 2019,” aldus de woordvoerder van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Extra
Wil je na het lezen van dit verhaal met iemand praten?
Of zoek je hulp bij het verwerken bij een holebi- transfobe aanval of iets anders?
Raadpleeg dan de holebi info GIDS op de website van holebi info
Zie bovenaan op de website in het menu en klik op Gids - kies aldaar voor links (holebi & hetero) en kies geestelijke gezondheid. Of Klik hier om meteen naar de links te gaan.
Voor de hele gids, scroll deze pagina omhoog en zie menu & het woord gids.
Verder is er ook in de gids nog een link naar holebi vriendelijke therapeuten.

Links / info: aangifte doen
Ter info: Slachtoffer holebi- transfobie - doe altijd aangifte bij de politie in je woonomgeving of waar de feiten zich afspeelden.

- Brussel & omgeving: Sinds 2019 (zoals je bij holebi info toen kon lezen) kunnen holebi's & trans+ personen uit Brussel en omgeving homofobie en geweld ook melden via het Brusselse regenbooghuis (Kolenmarkt) mail: info@rainbowhouse.be of via het telefoonnummer 02 503 59 90. Maar doe ook altijd aangifte bij de politie.

- Homfobie melden bij Unia (na aangifte bij politie) ==> Klik hier

- Geweld melden (alle vormen / soorten geweld + kindermishandedeling) via 1712 ==> Klik hier Doe ook altijd aangifte bij de politie.

Bron: hln.be - Augustus 2021


.

Dit bericht is gepost op 23 August, 2021 en 608 keer gelezen.