Moderna gaat hiv-vaccin op mensen testen (+ nuttige links).
In februari kon je bij holebi info al lezen over een kandidaat Hiv-vaccin. Zes maand later staat het kandidaat Hiv-vaccin van Moderna al op het punt deel te nemen aan proeven op mensen. Het vaccin gebruikt dezelfde technologie die wordt gebruikt voor het coronavirus.

Volgens het onderzoeksregister van het National Institute of Health is Moderna gestart met een klinische proef voor zijn experimentele Hiv-vaccin. Het potentiële vaccin maakt gebruik van dezelfde mRNA-technologie die wordt gebruikt in het Covid-19 vaccin van Moderna. De test fase op mensen zal vermoedelijk afgerond worden in mei 2023.

Het vaccin is ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Texas in San Antonio, George Washington University, het Fred Hutchinson Cancer Research Center en Emory University met sponsoring van het International AIDS Vaccine Initiative. Moderna zal twee soorten mRNA-hiv-vaccins testen, die beide eerder op veiligheid zijn getest voordat ze in menselijke proeven werden gebruikt.

Een hiv-vaccin klinkt als muziek in de oren, maar er is nog lang geen bewijs dat het nieuwe vaccin ook daadwerkelijk zal werken en voorzichtigheid blijft geboden. Maar, een effectief vaccin zou wel een echte game changer zijn in de wereldwijde strijd tegen hiv en aids. Wetenschappers werken al tientallen jaren aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus dat aids veroorzaakt, maar veelbelovende ontwikkelingen hebben tot nu toe nog niet geleid tot een vaccin.

In 1984, toen hiv werd geïdentificeerd als het virus dat aids veroorzaakt, dacht men dat vaccins binnen enkele jaren zouden kunnen worden ontwikkeld, maar dit is tot nu toe moeilijk gebleken. Talloze potentiële vaccins zijn in de loop van de jaren opgeschort tijdens de klinische proeffase omdat ze niet effectief waren in het voorkomen van hiv terwijl andere werden stopgezet vanwege zorgen over hun veiligheid.

Hoewel wetenschappers dus nog geen vaccin tegen hiv hebben gevonden, betekent antiretrovirale behandeling dat mensen met het virus een lang, gezond en gelukkig leven kunnen leiden. Wanneer antiretrovirale medicatie elke dag wordt ingenomen, onderdrukt het hiv, waardoor het ondetecteerbaar blijft. Het resultaat is dat mensen met hiv die een effectieve behandeling ondergaan het virus niet kunnen doorgeven via condoomloze seks.

De komst van antiretrovirale medicatie aan het eind van de jaren negentig was dan ook een mijlpaal in de wereldwijde strijd tegen hiv. PrEP (pre-exposure profylaxe) is de afgelopen jaren een essentieel onderdeel geworden van de strijd tegen hiv. Daarbij is PrEP in de afgelopen jaren een essentieel onderdeel geworden van de strijd tegen hiv. Bij juiste inname voorkomt de medicatie, een dagelijkse pil, dat mensen hiv krijgen. Helaas zijn er wereldwijd nog veel mensen die geen toegang hebben tot het middel omdat ze toevallig geboren werden in een ontwikkelingsland.

Nuttige links
- Alles over Hiv ==> Klik hier
- Info voor mannen die seks hebben met mannen (hiv en meer) ==> Klik hier
- Website voor andertaligen over seksuele gezondheid (ook hiv en in 14 talen) ==> Klik hier

Lees ook
Nieuwe positieve studie rond hiv-vaccin in samenwerking met Moderna (Februari 2021)

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info - 19 December 2021.

Dit bericht is gepost op 19 August, 2021 en 427 keer gelezen.