Reacties (ook politieke) op Vrt sportjournalist - UpdateElders en op holebi info Facebook kon iedereen al vernemen dat er opschudding is ontstaan over uitspraken van sportjournalist Eddy Demarez, wiens ontslag nu door velen gevraagd wordt, na een inleiding, voor wie dit weekend even op een andere planeet zat, of gewoon! op vakantie was... reacties van politici, collega's, bekende personen en sporters:

Wat gebeurde er?
Na een lifestream van Sporza over de thuiskomst van het vrouwelijke basketbalteam de Belgian Cats, die deelnamen aan de Olympische Spelen, bleef nadien onbedoeld de microfoon nog open staan waarna er een gesprek volgde dat niemand had mogen horen. In dat fragment maakte vooral sportjournalist Eddy Demarez, 53, grappen over de vermeende geaardheid van de Belgian Cats. Er werden ook naamgrapjes gemaakt en enkele vrouwen werden omschreven als “een manneke” en “een kolos”. Het fragment zorgde voor heel wat opschudding, voornamelijk op Twitter. “Ongehoorde uitspraken over The Belgian Cats achter de schermen, live op streaming. Publieke verontschuldigingen Eddy Demarez en redactie zijn meer dan op zijn plaats”, klonk het meteen.

Non-actief
Ondertussen is duidelijk dat de VRT waarvoor Demarez werkt hem op non-actief heeft gezet, en een ontslag hangt in de lucht. De VRT zegt de komende weken te bekijken “of en hoe Demarez het werk nog kan hervatten”. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) rekent erop dat de VRT “gepaste maatregelen neemt”. Op sociale media reageerden ondertussen tal van VRT-collega's van Demarez.

Ontslag gevraagd
Zondag kwam het bericht dat Basketball Belgium en de Belgian Cats, de Belgische nationale vrouwenbasketploeg, met aandrang het ontslag vragen van Demarez. Indien dit er niet zou komen volgen er mogelijk juridische acties.

Reacties vanuit politieke hoek (uit het nieuws van zondag, later misschien meer uit deze hoek?):

- CD&V-voorzitter Joachim Coens schreef kort en krachtig: "Onaanvaardbaar."

- Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) steunde de Belgian Cats met een hartje en de hashtag #westandwiththeBelgianCats.

- Lorin Parys, ondervoorzitter van N-VA schreef: "Het gaat hier niet over een individuele uitschuiver ‘in de euforie.’ Het gaat hier over collectieve bedrijfscultuur waarin dit soort makkelijke ‘grappen’ scoren. Pak dat aan en we zetten stap vooruit"

- Els Ampe (Open Vld) plaatste een filmpje op Twitter waarin ze de uitspraken veroordeelt. "Denigreren van vrouwen voor hun geaardheid moet stoppen. Schaam u, heren journalisten Sporza. Jullie noemden de Belgian Cats ‘kolos’ en ‘t manneke’ Eer hun prachtige prestatie! Ik wens de Belgian Cats proficiat voor hun topprestatie. Who cares wie lesbisch is?"

- Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) reageerde op Twitter: 'Homofobe en kwetsende uitspraken horen niet thuis op sociale media, op café, op de openbare omroep. Nergens. Het grootste respect voor de Belgian Cats en voor hun olympische prestatie. De minister liet verder weten dat wat gebeurde niet door de beugel kan en dat hij tevreden is met de actie van de VRT. ' Het is nu aan de VRT zelf om te bekijken hoe de openbare omroep hier intern verder gevolg aan gaat geven, we rekenen er op dat er gepaste maatregelen zullen volgen. Wat die zijn, is aan de VRT-directie om te beslissen.'

Reacties collega's, bekenden en sporters

- Radio 1-presentatrice Babette Moonen spoort aan om “een goed programma te maken” waarin “Eddy en co een uur zitten, zwijgen en luisteren naar iedereen op wiens hart ze vandaag getrapt hebben. Niet cancellen, opvoeden die handel.”

- Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke zegt zich aan te sluiten bij het standpunt van de VRT.

- Radiopresentatrice Linde Merckpoel schreef: "Topje van de giga macho ijsberg. De micro stond nu toevallig en per ongeluk open, maar er zijn er véél meer die netjes dicht staan en daar wordt ook debiele kwetsende praat verkocht. Liefste Belgian Cats. Zo jammer, ik wou dat ik dit voor jullie kon goed maken. Ik dacht en hoopte naïef dat we verder stonden, maar it just takes time zeker? Shout out naar alle Sporza collega’s die elke dag keihard hun best doen om goeie topjournalistiek te brengen. Ook als de micro dicht staat."

- Tom Vandenbulcke, presentator bij Radio 1 schreef in een Tweet: 'De vijf uur Sporza op Radio 1 volgemaakt, maar ik was er eerlijk gezegd met mijn hoofd niet bij. Het slot van de Olympische Spelen had het orgelpunt moeten worden na een sportzomer waarin iedereen keihard gewerkt heeft, maar het is helaas een dieptepunt geworden.'

Belgian Cat Kim Mestdagh reageerde ook op de uitspraken Sporza-journalist
“Die excuses van hem volstaan voor mij niet. We mogen dit niet zomaar voorbij laten gaan. Je wéét dat dit soort dingen gezegd worden, maar dat een sportjournalist in functie het zegt? Het is altijd fout als iemand zoiets zegt. Een teken dat het maatschappelijk probleem er nog altijd is.” De uitspraken van Sporza-commentator Eddy Demarez hakten er stevig op in bij de Ieperse. Ze maakt er geen geheim van dat ze samen is met Giorgia Sottana, een Italiaanse basketspeelster. Om dan uit de mond van Demarez, die dacht dat de microfoon afstond te moeten horen dat “er niet veel gepoept zal zijn bij de Cats”, omdat er “maar één hetero bij zit”. Of dat Carpréaux een “echt manneke” is. Mestdagh liet onmiddellijk op sociale media verstaan dat dat er ver over was. Het was echt een koude douche”, zegt ze. “We waren net thuisgekomen en blij dat het er allemaal op zat. En toen begonnen de berichtjes te komen en zagen we wat die journalist gezegd had. De hele avond was verpest.” Op het feit dat Demarez eerder al zijn excuses aanbood zegt ze "Die excuses laten mij eigenlijk redelijk koud. Zijn dat excuses omdat hij beseft dat hij te ver ging? Of excuses omdat hij het op camera heeft gezegd?"

Reactie sportster van de vrouwenvoetbalclub Red Flame
Justine Vanhaevermaet nam het op voor de Belgian Cats in een open brief op Twitter en schreef:
Wat zonet online verscheen vanop de redactie van Sporza is degoutant en van het allerlaagste niveau.
Er wordt gesproken over de geaardheid van de Cats en daarbij werden zelfs enkele speelsters persoonlijk aangevallen. Dat iemand bij de VRT deze uitspraken deed, wijst er nog maar eens op waar wij, vrouwelijke (top)sporters, op frequente basis mee te maken krijgen. De vele vooroordelen en denigrerende opmerkingen hebben we allemaal al honderden keren gehoord. Ik spreek hier graag in de wij-vorm. Wij, als vrouwelijke voetbalsters, voelen ons verbonden met de Cats.
We maken dezelfde opofferingen, delen dezelfde passie voor onze sport, voeren dezelfde strijd voor gelijkheid. Wij doen het voor de liefde voor de sport, besef dat goed. We krijgen niet dezelfde accommodaties als onze mannelijke collega’s, we verdienen geen grote bedragen, we hebben weinig visibility.
We doen dit omdat we onze sport graag doen. We willen een inspiratie zijn voor jonge meisjes die tegen hun ouders kunnen zeggen ‘dit wil ik ook worden. If you can see it, you can be it. Voor ons geldt nog ‘if you can’t see it, you can still be it’. Maar dat gaat ook. Wat de Cats de afgelopen periode hebben betekend en gepresteerd, is van onschatbare waarde. Ze effenen het pad, op prachtige wijze. Hoe een groot deel van België heeft meegeleefd met de Cats deed me dromen.
Ik ben diep geschokt over wat ik daarnet heb gehoord. Niemand heeft het recht om iemand aan te vallen omwille van geslacht of geaardheid. We hebben nog een lange weg te gaan, maar dat mag ons niet tegenhouden. We deserve the Same.'

Ook Bart Abeel, voorzitter van de Antwerp Pride, die weldra van start gaat, reageerde op de uitspraken
"Not just words’, (waarbij men de focus legt op online discriminatie en pestgedrag, en op kwetsende uitspraken over holebi's en transgender+ personen in het algemeen), dat is het thema van de Antwerp Pride die volgende week start. “We zoomen dit jaar in op woordgebruik en op het zorgzaam met elkaar omgaan in ons taalgebruik”, legt Abeel uit. “Als je dan een monument in de sportjournalistiek zulke denigrerende, domme, ondoordachte uitspraken hoort doen, dan is dat bijzonder pijnlijk.” Abeel zegt ervan overtuigd te zijn dat Demarez het allemaal zo niet bedoeld heeft. “Maar het duidt wel op een gebrek aan bewustzijn en empathie in het dagelijks gebruik van taal naar elkaar toe.” Het raakt de organisatie van de Pride hard, aldus Abeel. “Ann Wauters, icoon en kapitein van de Belgian Cats, heeft er vanuit haar positie als leading lady voor gekozen om een van de dertien gezichten te zijn in onze Trail of Stories.” Met Trail of Stories brengt de Antwerp Pride dertien bijzondere verhalen van mensen uit de Antwerpse holebi & transgender+ gemeenschap en allies (bondgenoten).

Tot slot (ook negatieve reacties en steun voor sportjournalist)
Er zijn (helaas) ook reacties op sociale media van mensen die van mening zijn dat zowel de Belgian Cats als de VRT te ver gaan, waarbij ze vinden dat Demarez niets fout heeft gezegd, en dat een ontslag vragen er over is. Sommigen stellen zelfs dat de Belgian Cats zelf ook geen heilige boontjes zijn en dat de dames even goed al wel eens 'beledigende' uitspraken zullen hebben gedaan. Anderen noemen alles dan weer opgeblazen, overroepen. Nog anderen vinden dat het niet in de media moet worden uitgevochten en vinden dat de Belgian Cats in gesprek moeten gaan met Demarez. Ook velen vinden dat de uitspraken 'gewoon' vallen onder de vrije meningsuiting, en er zijn ook mensen die zelf ook beledigende opmerkingen maken in reactie op het gebeuren.

UPDATE - maandag 9/8
Gelijke Kansencentrum Unia opent een dossier rond de ongepaste uitspraken van Sporza-journalist Eddy Demarez aan het adres van The Belgian Cats, ons nationaal vrouwenbasketbalteam. Unia ontving een twintigtal klachten over Demarez en opende daarop zopas een dossier. Het bekijkt nu of er juridische stappen gezet zullen worden en biedt ook ondersteuning aan de basketbalsters. In een reactie in de krant het Laatste Nieuws zegt Unia: "We hebben al een twintigtal klachten ontvangen en hebben daarom vanochtend een dossier geopend. We gaan de verschillende elementen in het dossier bekijken en aftoetsen aan de arbeids- en discriminatiewetgeving. Op basis daarvan gaan we dan beslissen of er verdere juridische stappen nodig zijn. Daarover is nu nog geen beslissing genomen." Verder zal Unia ook nog contact opnemen met de Belgian Cats om hen te ondersteunen. “Wij pleiten voor diversiteit in de sportwereld, maar dat is blijkbaar nog niet overal doorgedrongen. We gaan proactief contact opnemen met het basketbalteam en zullen hen steunen bij eventuele verdere juridische stappen", klinkt het nog. “In de loop van de week verwachten wij meer duidelijkheid te kunnen geven.”

Bron: holebi info - hln.be - gva.be - redactie24 - Augustus 2021


.

Dit bericht is gepost op 09 August, 2021 en 1341 keer gelezen.