Internationale Transgender dag (+ info andere dagen).Gisteren 7 augustus was het Internationale Dag van de Transgender Rechten (andere dagen lees je verder op). In theorie hebben transgender personen dezelfde rechten als eender wie, maar in de praktijk worden ze vaak geconfronteerd met stereotype vooroordelen, discriminatie en zelfs geweld.

Om een vuist te maken tegen transfobie geeft de krant het Laatste Nieuws vandaag het woord aan drie Belgische transgenders. En dat is nodig want: "Voor een land dat zo fier is op z’n progressiviteit, laat België toch veel steken vallen," klinkt het.

Flor (24) vindt dat er een betere regeling moet komen voor de terugbetaling van medicatie en operaties. Nora (25) wil dat er meer sensibilisering komt op school. En Yesha (31) is van mening dat er een beter framework moet komen voor adoptie en surrogaatmoeders.

Wat deze drie te vertellen hebben kan je lezen in de krant het Laatste Nieuws ==> Klik hierExtra info 1: andere Internationale dagen uit de lgbt+ gemeenschappen (bron holebi info)

Andere transgender dagen
Trans Awareness Maand - November.
Trans Awareness Week 13-19 November.
Transgender Day of Remembrance (herdenking vermoorde trans personen) 20 November.
Trans Day of Visibility 31 Maart.
Trans Parent Day Eerste sondag van november (vieren transgender ouders)
Andere lgbt+ dagen
- Asexualiteit dag laatste week van oktober.
- Biseksuelen dag 23 september en biseksuelen week 16-22 September.
- Drag (queen / king) dag 16 juli.
- Intersekse dag 26 oktober en Intersex Day of Remembrance 8 November.
- Lesbienne dag 8 oktober en Lesbian Visibility Day 26 april.
- Non-binary dag 14 Juli en Non-Binary Awareness Week voor of na 14 Juli.
- Panseksuelen dag 24 mei.
- Internationale dag tegen holebi- en transfobie 17 Mei.
- Internationale coming out dag 11 oktober.

Extra info over transgender personen (bron holebi info
- Transgender: is een parapluterm voor iemand die een genderidentiteit of -expressie heeft die niet overeenkomt met het biologische (geboorte) geslacht. Onder de parapluterm transgender vallen onder andere: genderfluide en niet-binaire personen, transseksuelen, agenders, demiboys, demigirls, genderqueers enz... Iemand die hele of gedeeltelijke geslacht veranderende operaties ondergaat noemt men transseksueel. Transgender is géén seksuele geaardheid, met andere woorden, een transgender persoon kan zowel hetero als holebi zijn.
- Waarom er vaak een plus achter het woord transgender staat, is om alle andere genderidentiteiten aan te duiden inclusief intersekse personen, die hoewel ze geen transgender zijn, toch vaak zo worden benoemd of tot de transgender groep worden beschouwd. (Bij intersekse vertoont een lichaam bij de geboorte zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, dit kan zowel gaan over enkel de chromosomen of enkel lichamelijke kenmerken of beide.
Belgische transgenders die info zoeken of op zoek zijn naar een organisatie ==> Klik hier

Bron: holebi info en hln.be - Augustus 7.

Dit bericht is gepost op 08 August, 2021 en 1200 keer gelezen.